Ľubovniansky hrad a skanzen odštartujú počas víkendu ďalšiu sezónu, bude patriť svadbe

Ľubovnianske múzeum má za sebou veľké upratovanie, v uplynulých týždňoch sa aj takýmto spôsobom pripravovalo na začiatok ďalšej sezóny. Od soboty 8. apríla budú po zime otvorené všetky jeho objekty, k už kompletne sprístupnenému hradu pribudnú aj drevenice v skanzene a depozitáre.

08.04.2023 08:00
Ľubovniansky hrad Foto:
Ľubovniansky hrad.
debata

Ako ďalej informoval riaditeľ múzea Dalibor Mikulík, samotné slávnostné otvorenie sezóny sa uskutoční 30. apríla. Jej program sa bude v nasledujúcich mesiacoch niesť v znamení stého výročia kráľovskej svadby princa Reniera de Bourbon-Siciles a dcéry niekdajšieho majiteľa hradu, grófky Karolíny Zamoyskej, ktorá sa konala v goralskej obci Vyšné Ružbachy.

Hrad a skanzen ponúka podľa riaditeľa múzea vystavených približne 7sedemtisíc kusov zbierkových predmetov.

„Za rok by mali prejsť aspoň raz rukou upratovačky či konzervátora, podľa toho, o aký druh zbierkového predmetu ide,“ vysvetlil.

Konzervátorské ošetrovanie tak majú za sebou napríklad rámy portrétov. Oveľa viac práce majú podľa Mikulíka po zime na skanzene pod hradom.

„Opravujeme drevá a venujeme sa aj úprave podláh v dreveniciach. Tie sú hlinené, musia sa robiť tradičnou metódou. Pracovníci skanzenu tiež izolujú drevenice nasušeným machom, teda spôsobom, akým sa to robilo v minulosti,“ opísal. Okrem toho v rámci príprav na sobotňajšie tvorivé dielne pečú pasku, pripravujú prútie na korbáče a maľujú kraslice.

Sezóna počas tohto roka pripomenie spomínané výročie kráľovskej svadby, ktorá sa konala 12. septembra 1923. „Dcéra Andreja Zamoyskeho, majiteľa hradu Ľubovňa a zároveň majiteľa kúpeľov Vyšné Ružbachy, ktoré v tom čase zažívali obdobie slávy a veľkého rozkvetu, sa vtedy vydávala za princa dvoch Sicílií, kniežaťa Reniera,“ priblížil riaditeľ Mikulík.

Tomu sa ešte v roku 2016 podarilo vo Francúzsku stretnúť s dcérou tohto páru, princeznou Carmen de Bourbon Siciles. Múzeum vtedy od nej získalo zbierkové predmety v podobe historických fotografií zo svadby.

„Pripravujeme exkluzívnu výstavu, v rámci ktorej sa pokúsime o rekonštrukciu tejto svadby, svadobného stolovania, obliekania či dekorácií,“ avizoval riaditeľ, podľa ktorého bude sprístupnená verejnosti 30. apríla. Okrem toho by počas sezóny mali na hrad prísť mnohí predstavitelia šľachty z Francúzska a Španielska, ktorá mala početné zastúpenie aj na samotnej svadbe.

„V tomto znení bude celá sezóna, teda aj hradné dni, divadlo na hrade, výstava a ďalšie sprievodné podujatia,“ dodal riaditeľ Ľubovnianskeho mú­zea.

Hrad Ľubovňa nechal na prelome 13. a 14. storočia postaviť uhorský kráľ Ondrej III., prvá písomná zmienka o ňom pochádza z roku 1311. Posledným vlastníkom hradu bola rodina Zamoyskich, v jej rukách bol od roku 1882 do roku 1945.

V roku 1966 bolo na hrade zásluhou zberateľa a rezbára Andreja Čepiššáka zriadené múzeum. V roku 2022 navštívilo Ľubovnianske múzeum približne 186-tisíc turistov. Počas zimy bol hrad otvorený len od piatka do nedele, od nasledujúcej soboty už bude vítať návštevníkov denne od 10:00 do 18:00.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ľubovniansky hrad