Termín otvorenia zrekonštruovanej lanovky na Geravy stále nie je známy. Kde to viazne?

Termín spustenia zrekonštruovanej lanovej dráhy z obce Dedinky na plošinu Geravy v Slovenskom raji stále nie je známy. Obnovu lanovky dokončili vlani, stále však čaká na kolaudáciu, uviedol starosta obce Milan Červenka.

17.04.2023 09:00
debata

„Lanová dráha je po technickej stránke funkčná, čiže je spustiteľná. Len kolaudačné konanie nám stále robí problémy,“ skonštatoval Červenka s tým, že proces predlžujú rôzne administratívne prekážky.

Ako dodal, v najbližšom období majú naplánované stretnutie s Dráhovým stavebným úradom, po ktorom by mohol byť termín spustenia lanovky jasnejší.

Obnovenú lanovú dráhu na Geravy bude prevádzkovať obecný sociálny podnik, samospráva v ňom ešte vlani zamestnala sedem ľudí. Aby ľudí nemuseli prepúšťať, v zime mali na starosti prevádzku dvoch tamojších lyžiarskych svahov.

Prevádzku lanovky z obce Dedinky na Geravy ukončili pre technickú nespôsobilosť v roku 2012. S prípravou rekonštrukcie necelé dva kilometre dlhej lanovej dráhy s prevýšením približne 220 metrov sa začalo už v roku 2018.

Pôvodne sa predpokladalo, že ju dokončia v lete 2019. Oneskorenie spôsobili náročné administratívno-technické procesy a prekážky a neskôr i pandémia nového koronavírusu.

Celková suma za rekonštrukciu lanovky v južnej časti Slovenského raja predstavuje viac ako 900 000 eur. Projekt okrem obce Dedinky financovali i Košický samosprávny kraj a niekdajší Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu.

debata chyba
Viac na túto tému: #lanovka