Jedna krajina je už 6 rokov po sebe na čele rebríčka najšťastnejších. Čo robí inak ako my?

Jedna krajina sa umiestnila vo výročnej správe World Happiness Report už šiesty rok po sebe na prvom mieste, čo znamená, že je najšťastnejšou krajinou sveta. Ako je možné, že miesto, kde je pomerne chladnom takmer počas celého roka, robí svojich obyvateľov takými spokojnými?

24.04.2023 06:00
Fínsko, Helsinki, katedrála Uspenski, NEST1... Foto:
Fínsko, Helsinki
debata

Autori štúdie o šťastí uviedli, že napriek bolesti a utrpeniu posledných pandemických rokov, zostali Fíni aj počas šírenia choroby rovnako šťastní, ako boli v predpandemickom období rokov 2017–2019.

Ako to bolo možné? Je to silou priateľstva, odhaľuje správa.

V siedmich kľúčových krajinách pokrývajúcich šesť globálnych regiónov boli v roku 2022 pozitívne sociálne prepojenia a podpora dvakrát častejšie ako osamelosť, uvádza sa v správe.

Fínsko, Helsinki, katedrála Uspenski, NEST1 NEPOUZI Čítajte viac Fínsko: 11 pozoruhodností. Prečo boháči jazdia pomaly a koľko hnedého prášku sa tu vypije?

Najmä (dobré) vzťahy sú vysvetlením celkového kladného hodnotenia svojich životov, ktoré vynieslo obyvateľov severskej krajiny na vrchol rebríčka. Dôležitosť týchto pozitívnych sociálnych väzieb pomáha ďalej vysvetľovať odolnosť (aj) v čase krízy, píše Fortune.

Pokiaľ ide o šťastie, je zrejmé, že (viaceré) severské štáty našli kľúč k bonvivánstvu, užívaniu si života, keďže mnohé sa umiestnili na popredných miestach v zozname.

Prečo sú najšťastnejšie krajiny sveta na severe?

Fínsko si podľa výskumnej siete pridruženej k OSN tento rok ešte zväčšilo svoj náskok pred Dánskom.

Fínska spokojnosť pramení z vysokej úrovne dôvery. Práve dôvera je tiež základom solídnych umiestnení ďalších krajín severského regiónu.

Kľúčové sú tiež spoľahlivé a rozsiahle sociálne dávky, nízka korupcia a dobre fungujúca demokracia a štátne inštitúcie, ako aj vysoký pocit autonómie a slobody občanov.

Výsledky indexu sú založené v priemere na troch rokoch prieskumov medzi rokmi 2017 a 2019, čo znamená, že údaje z predchádzajúcich rokov sa prekrývajú a zahŕňajú faktory ako hrubý domáci produkt, sociálna podpora od priateľov a rodiny, priemerná dĺžka života v zdraví, sloboda zarábať, sloboda pri životných rozhodnutiach, štedrosť, vnímaná miera korupcie aj prežívané emócie – šťastné aj smutné.

Opačný pól

Dvomi najnešťastnejšími krajinami sú a aj zostávajú Afganistan a Libanon, obe majú priemernú dĺžku života, ktorá je o päť bodov (na 10-bodovej stupnici) nižšia ako 10 najšťastnejších krajín.

Ukrajina sa umiestnila na 92. mieste v zozname 109 krajín.

Z moderných rozvinutých krajín sa USA umiestnili na 15. mieste, Spojené kráľovstvo obsadilo 19. miesto, Austrália bola na 12. mieste a Francúzsko na 21. priečke.

Novinkou medzi 20 najlepšími krajinami je tento rok Litva, ktorá je na vzostupe už ostatných šesť rokov. V roku 2017 sa táto krajina umiestnila na 52. mieste.

Tu je pohľad na 10 najšťastnejších krajín sveta:

  1. Fínsko
  2. Dánsko
  3. Island
  4. Izrael
  5. Holandsko
  6. Švédsko
  7. Nórsko
  8. Švajčiarsko
  9. Luxembursko
  10. Nový Zéland
Fínsko, Helsinki, katedrála Uspenski, NEST1 NEPOUZI Čítajte viac Fínsko si chystá bunkre pre 4,4 milióna ľudí: Majú aj podzemnú jaskyňu s kaviarňou Fínsko, zima, sneh, pes, venčenie, mráz Čítajte viac Najpesimistickejšia dedina je Puolanka. Jej dni sú zrátané, chýbajú ženy tunel, robotníci, metro Čítajte viac Najdlhší podmorský tunel sveta by mohli otvoriť v roku 2040. Spojí Helsinki a Tallinn

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #index šťastia