Vodník odovzdal strečnianskym pltníkom kľúče. Tí vozia ľudí po Váhu okolo Margity a Besnej už štvrť storočia

Vodník Jurko odovzdal opäť kľúče od Váhu strečnianskym pltníkom. Okolo skál Margita, Besná a popod dva strečnianske hrady vozia ľudí už 25 rokov. Podľa Pavla Albrechta z Prvej pltníckej a raftingovej spoločnosti sa tradícia pltníctva viaže k histórii najkrajšieho a najnebezpečnejšieho úseku na rieke Váh.

26.04.2023 08:00
Strečno pltníci sezóna otvorenie Foto: ,
Na snímke tradičný akt odomykania Váhu počas otvorenia pltníckej sezóny na rieke Váh.
debata
Na snímke tradičný akt odomykania Váhu počas...
Na snímke plte na Váhu počas otvorenia...
+4Na snímke plte na Váhu počas otvorenia...

Sedemkilometrová plavba sa začína na pltisku Bariérová. „Je na nej aj najväčší prírodný útvar v Malej Fatre – Domašínsky meander, okolo ktorého sa plavíme zhruba tri a pol kilometra. Plavba ponúka množstvo zážitkov a pokiaľ má turista záujem, môže si počas nej vypočuť informácie od pltníkov o splavovanom úseku,“ povedal Albrecht.

Vlaňajšiu sezónu na pltiach podľa neho ovplyvnila tradične komplikovaná premávka okolo Strečna a veľmi chladný september.

„Tento rok očakávame lepšiu sezónu. Snažíme sa o propagáciu na výstavách cestovného ruchu aj v Poľsku a Česku. Ich diaľničný systém sa už nejakým spôsobom napája na Slovensko a umožňuje prísť veľmi rýchlo z okruhu 150 kilometrov. Poľská aj česká klientela má záujem spoznávať Slovensko a je pre nás veľmi zaujímavá,“ podotkol Albrecht.

Po plavbe na pltiach môžu ľudia navštíviť ďalšie atrakcie Strečna – monument francúzskych partizánov, rozhľadňu alebo národnú kultúrnu pamiatku Hrad Strečno.

„Spolupracujeme s pltníkmi a návštevníci majú po plavbe zľavu zo vstupného do hradu. Je otvorený už od začiatku apríla, ale slávnostné otvorenie sa uskutoční v nedeľu 30. apríla. Návštevníkom ponúkneme zážitkovú prehliadku a možno stretnú aj Žofiu Bosniakovú,“ priblížila správkyňa hradu Strečno Katarína Repáňová.

Začiatky pltníctva siahajú do 11. storočia, najväčší rozmach zaznamenalo v 18., 19. a začiatkom 20. storočia. Nástup železničnej dopravy v rokoch 1915 až 1935 znamenal prakticky zánik pltníctva. Kolískou pltníctva na Váhu bol Liptov, splavnými tokmi na Slovensku boli Váh, Hron, Kysuca a Orava, najvýznamnejšou bola vážska pltnica. Dĺžka pltí dosahovala až 40 metrov a najväčšie z nich mohli prepraviť až 180 kubických metrov nákladu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Strečno #Váh #pltníci