Budú ruskí turisti prispievať do fondu Ukrajine? Na výber dostanú dve možnosti

Medzinárodná expertná skupina na protiruské sankcie navrhuje, aby Rusi za získanie víz do európskych krajín mali povinnosť prispieť do fondu na obnovu Ukrajiny.

26.04.2023 13:43
cestovanie, turisti, miesta Foto:
Ilustračné foto.
debata

Skupina, ktorú vedie šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak spoločne s bývalým veľvyslancom v Rusku pôsobiacim na Stanfordovej univerzite Michaelom McFaulom, vyzvala aj k ďalšiemu sprísneniu sankcií.

Zároveň ale nabáda k definovaniu podmienok, pri ktorých splnení by sa mohli ruskí občania vyhnúť individuálnym sankciám.

Odborníci vyzývajú európske krajiny, aby podľa vzoru Poľska, Fínska, Litvy, Lotyšska a Estónska a ďalších štátov, pozastavili vydávanie turistických víz Rusom.

Dubaj Čítajte viac Bohatých Rusov v Dubaji netrápi averzia miestnych a v dolároch dosahujú kolosálne zisky

Ako alternatívu k tomuto kroku experti navrhujú zavedenie poplatku, ktorý by sa spájal s vydaním víza a ktorý by putoval do fondu na obnovu Ukrajiny.

„Rusi si potom môžu vybrať, či zaplatia ďalší poplatok, alebo či sa mu vyhnú a budú tráviť dovolenku v Minsku,“ uviedla skupina.

Skupina tiež navrhuje formulovanie podmienok, za ktorých sa môžu ruskí občania vyhnúť individuálnym sankciám. Tie sú často uvaľované na ruských oligarchov prepojených s režimom v Moskve.

Comfort Town, Kyjev, Ukrajina, mesto, domy, sídlisko, bývanie, Čítajte viac Najfarebnejšie sídlisko majú v Kyjeve. Je to krása alebo gýč?

Ak sa budú chcieť títo ľudia zo sankcií vymaniť, mali by rezignovať z riadiacich pozícií v ruských štátnych spoločnostiach, podporiť ukrajinskú územnú celistvosť, vyzvať na okamžité stiahnutie ruských vojsk z Ukrajiny a podporiť kompenzačné platby Ukrajine.

„Dôležitým aspektom sankčnej stratégie by malo byť vytvorenie návodu, ako sa dostať preč zo sankčného zoznamu, pretože to by ukázalo, že sankčnej politike ide o výsledky,“ zdôraznila skupina.

Mechanizmus, pomocou ktorého by sa sankcionované osoby mohli zo zoznamu vymaniť, by ich podľa skupiny podporil v „dobrom správaní“.

debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #sankcie #Rusi #vojna na Ukrajine