Medzi Veľkým Krtíšom a Modrým Kameňom vzniká Babka

Medzi mestami Veľký Krtíš a Modrý Kameň vzniká náučný chodník Babka. Priblížiť má hospodárenie v lese, s pôdou i s vinohradmi, povedal riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Turistický Novohrad a Podpoľanie Tomáš Krahulec.

04.05.2023 15:00
debata

Ako ďalej informoval, jeho dĺžka bude približne 4,8 kilometra. Na jar začali podľa jeho slov lokalitu upratovať. „Vyčistili náletové dreviny, frézovali pôvodné chodníky a cesty. Spevnili tiež vozovku, aby po nej mohli jazdiť aj cyklisti,“ priblížil s tým, že náučným chodníkom tak bude viesť trasa aj pre nich.

Poznamenal, že Babka bude mať v prvej fáze 16 tabúľ, súčasťou budú aj oddychové miesta a lavičky z prírodného dreva. „Ľudia sa tam dostanú aj teraz, nie je to však ešte vyznačené ako náučný chodník,“ objasnil s tým, že jeho sprístupnenie naplánovali počas tohtoročného leta.

Primátorka Modrého Kameňa Mária Bednárová pripomenula, že náučný chodník sa skončí na začiatku mesta v lese. Turisti sa z neho dostanú na cestu a pokračovať môžu na modrokamenské námestie i na hrad Modrý Kameň, kde je Múzeum bábkarských kultúr a hračiek Slovenského národného múzea.

Hrad otvoril tohtoročnú letnú turistickú sezónu v sobotu (29. 4.). Okrem stálych expozícií čaká návštevníkov niekoľko noviniek. K dispozícii bude priestor na aktivity múzea, ako sú výtvarná, bábkarská, remeselná a aj hračkárska dielňa. Nové priestory majú aj pokladnica a predajňa i priestory na expozíciu vinohradníckej tradície regiónu. V tejto sezóne pribudla na hrade aj cukráreň.

debata chyba
Viac na túto tému: #Modrý kameň #Veľký Krtíš #edukačný chodník