Turistický vláčik Gelko spojí centrum Gelnice so skanzenom Turzov

Letná sezóna v Košickom kraji prináša novinku v podobe turistického vláčika s názvom Gelko. Vďaka podpore Košického samosprávneho kraja (KSK) z dotačného programu Terra Incognita bude premávať za pamätihodnosťami Gelnice. Jazdiť bude podľa vlastného grafikonu.

04.05.2023 09:00
debata

„Každé zlepšenie turistickej infraštruktúry je vítaným krokom a to je aj jedným z dôvodov, prečo sme podporili tento projekt. Vláčik zjednoduší prístup k turistickým atrakciám pre rodiny s deťmi a zároveň poskytne netradičný zážitok z jazdy. Ide o jeden z veľkých investičných projektov, ktoré sme podporili cez náš dotačný program Terra Incognita. Gelnica je plná krásnych a zaujímavých miest a ako staré kráľovské mesto sa má čím pýšiť. Zaujímavá je jej banícka a kúpeľnícka história,“ povedal predseda KSK Rastislav Trnka.

S areálom bývalých Turzovských kúpeľov v blízkosti Gelnice má podľa jeho slov kraj veľké plány a vláčik je malým veľkým krokom pri napĺňaní cieľov. „Aj projektmi, ako je turistický vláčik, chceme verejnosti sprístupňovať krásy Gelnice a prinavrátiť jej tak zašlú slávu,“ doplnil Trnka.

Vláčik bude premávať sezónne, ako pravidelná doprava zatiaľ len cez víkendy s nástupnou stanicou na zimnom štadióne a výstupnou na Turzove.

„Ozvláštnením jazdy vláčikom bude prehliadka formou prezentácie o základných informáciách o meste a pamiatkach na obrazovke umiestnenej vo vagóne vláčika. Lístky sa zatiaľ budú dať zakúpiť na zimnom štadióne,“ priblížil primátor mesta Gelnica Dušan Tomaško.

Turistický vláčik v Gelnici zážitkovou jazdou prepojí významné pamiatky v meste. „Banícke múzeum na gelnickom námestí, Štôlňa Jozef, banský skanzen s replikami banských strojov, ako je pochwerk a tavná pec, ale tiež Turzovské jazero, staré turzovské kúpele či takzvané kyslíkové trasy. Všetky tieto zaujímavé miesta môžu ľudia navštíviť, ak nastúpia na nový turistický vláčik s menom Gelko,“ dodala výkonná riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková.

debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #vláčik