Na víno do Modry? Zabudnite. Prejdite sa s nami vinárskymi chodníkmi Chorvátska

Zavrite oči a predstavte si, že stojíte uprostred krásneho vinohradu. Všade ticho, pokoj, len v diaľke počujete šum mora. V ruke držíte lahodný mok a užívate si tento moment. Presne toto môžete zažiť, ak sa teraz s nami vyberiete na výlet do chorvátskych viníc.

15.05.2023 00:00
Erdut, vinohrad, pr, nepouzivat Foto:
Erdut, vinohrad

Chorvátsko je známe nie len vychýrenými plážami, priezračným morom, ľahkou dostupnosťou autom či vynikajúcou kuchyňou. Pochváliť sa môže aj lahodnými vínami. Slovenskí vinári otvárajú svoje vinice v máji. Urobte tento rok výnimku a poďte s nami na potulky najznámejšími vinárskymi chodníkmi v Chorvátsku. Na značených trasách vinárskych chodníkov sa nachádza okrem množstva vinárov aj veľa stravovacích zariadení, v ktorých sa môžete občerstviť domácim vínom aj pôvodnými miestnymi špecialitami. Okrem klasickej prechádzky sa môžete zúčastniť aj športových, dobročinných a ďalších podujatí, ktoré sa medzi vinicami konajú, pričom cieľom celého projektu je lepšie zoznámiť návštevníkov s chorvátskymi krajmi a pritom im ponúknuť dobré víno a pobyt v prírode. Kam sa teda vybrať na koštovku kvalitných lokálnych vín?

Ilok, Traminac Foto: Siniša Uštulica
cntb, pr nepouzivat Ilok, Traminac

oblasti Plešivica v masíve Samoborsko gorje obrába vinice asi štyridsať vinárov a na ich pôde sa pestuje všetko od medzinárodných odrôd vrátane Rizlingu rýnskeho, Tramínu, Chardonnay a Sauvignonu až po odrody miestne. Okrem úchvatného výhľadu na strmé svahy s úhľadne vysadenými vinicami sa návštevníci môžu tešiť aj na degustácie vín a domácich jedál.

Moslavinský vinársky chodník vedie od mesta Popovača cez obec Voloder a okolité dediny až do mesta Kutina. Vo viniciach tejto strednej časti regiónu Bregovita Hrvatska sa vysádzajú početné medzinárodné odrody, avšak môžeme tu nájsť aj tri odrody pôvodné, a to Moslavac, voňavú Raninu a Škrlet.

Plešivica Foto: D.Kunić /Jastrebarsko Tourist Board
cntb, pr nepouzivat Plešivica

Ak sa chystáte na májovú dovolenku k moru, na Istrii určite neobíďte ani Istrijské vinárske chodníky. Istria je ako najväčší chorvátsky polostrov a jeden z vinárskych regiónov Chorvátska doslova pretkaná vinárskymi chodníkmi, ktoré tu spájajú niektoré z najznámejších vinárstiev. Vinárske chodníky Bujštiny, Buzeštiny a Pazinštiny, Rovinjštiny a Vodnjančiny, Labinčiny alebo Poreštiny obchádzajú istrijské mestečká a obce, rovnako ako tamojšie vinice a vínne pivnice, v ktorých vznikajú cenené istrijské vína, ako je Teran, Momjanský muskát, rozšírenejšie medzinárodné odrody vrátane Rulandského bieleho a šedého, Chardonnay, Merlotu či Cabernet sauvignonu. Kúpte si pár flašiek a večer na pláži si doprajte pohár kvalitného miestneho moku.

Istra, Buje, Vinohrad Foto: SHUTTERSTOCK, xbrchx
cntb, pr nepouzivat Istra, Buje, Vinohrad

Polostrov Pelješac je miestom, na ktorom najlepšie prospievajú niektoré z najviac cenených domácich odrôd vínnej révy, pričom jednotlivé lokality spája pustý terén s neskutočnými výhľadmi na more. Vinársky chodník Pelješac – Kráľovstvo vína bol vyprojektovaný za účelom propagácie vinárskeho turistického ruchu a návštevníkov zavedie na miesta, kde rastie kultový Plavac mali z lokality Dingač a Postup, ale aj Maraština. Miestny vinársky chodník tak spája jednotlivé vinárstva, degustačné miesta, agroturistické zariadenia, krčmičky a reštaurácie.

Pelješac, vinohrad
cntb, pr nepouzivat Pelješac, vinohrad

Ako posledný vám predstavíme Ilocký vinársky chodník. Aby ste sa po ňom mohli vydať nemusíte sa ani príliš vzdialiť od samotného mesta Ilok. Väčšina vínnych pivníc sa totiž nachádza priamo v meste a vinárstvo tu môžete vidieť takmer na každom kroku. Vinice sú pritom rozptýlené po okolitých kopcoch a na nich rastie Rizling vlašský, Rizling rýnsky, Rulandské šedé, Silvánske zelené či Frankovka. Prechádzka od zámku rodu Odescalchi k vyhliadkam Vukovo a Principovac je ako stvorená pre skutočných milovníkov dobrého vína.

Ilok Foto: Ivo Biočina
cntb, pr nepouzivat Ilok

K vínu patrí syr a klobáska

Sme si takmer istí, že pri potulkách vinicami skúsite aj miestne špeciality. Medzi najznámejšie asi patria studené predjedlá – pikantná klobása kulen a pršut. Tieto chorvátske údeniny predstavujú regionálnu pýchu a šesť z nich figuruje v registri ochranných známok pôvodu a zemepisného označenia pôvodu EÚ. Na stole by nemal chýbať ani syrový tanier, pretože chorvátske syry pravidelne získavajú medzinárodné ocenenia. Skúste jemný syr škripavac, či chutný pažský syr. Škripavac je najčerstvejším syrom, ktorý možno konzumovať, pretože sa vyrába z čerstvo nadojeného mlieka, ktoré sa precedí cez gázu a ľahko sa zahreje, avšak len toľko, aby sa v ňom rozpustilo syridlo, ktoré následne spôsobí jeho zrazenie. Okrem jemnej arómy má mladý škripavac aj špecifickú gumovú textúru, vďaka ktorej škrípe medzi zubami, čo tomuto chutnému syru zaistilo jeho názov. Pažský syr je zase jedným z najviac oceňovaných chorvátskych syrov. Vzniká z ovčieho mlieka, ktoré je prirodzene slané, a to preto, že ovce z ostrova Pag sa pasú na pastvinách, ktoré sú kvôli blízkosti mora často plné soli.

Gastro, syry Foto: Maja Danica Pečanić
cntb, pr nepouzivat Gastro, syry

Ako tvrdí starogrécky dramatik Euripidés, kde niet vína, niet lásky. Po prechádzke krásnymi vinárstvami si preto doprajte romantickú večeru v niektorej z desiatok reštaurácii na brehu mora. A plánujte na ktorej chorvátskej pláži strávite tohtoročnú dovolenku. Určite bude stáť za to.

odkaz
cntb, pr nepouzivat
chyba
Advertisement