Len 5 vodopádov Slovenska má titul národná prírodná pamiatka. Poznáte ich?

Mohutné hučiace masy vody či jemné zurčiace prúdy, padajúca voda rozbíjajúca sa na kameňoch je fascinujúcim úkazom a častým cieľom výletov turistov.

19.05.2023 06:00
debata

Všetky prírodné vodopády Slovenska, v ktorých vodný tok pôsobením prírodných síl bez zásahu človeka padá z výšky nad 3 metre alebo preteká cez prírodný skalný útvar súvislým alebo kaskádovitým skalným zrázom strmým viac ako 75 stupňov, sú chránené zákonom. No za podmienky, že voda v koryte vodného toku je prítomná po celý rok.

Video
Vysoké Tatry turistov stále lákajú / Zdroj: TV Pravda

Pätica slovenských vodopádov si však vyslúžila osobitné postavenie a predstavuje najvýznamnejšie prírodné dedičstvo našej krajiny. Ministerstvo životného prostredia ich ustanovilo za národné prírodné pamiatky. Vyberte sa ich obdivovať a nechajte sa upokojiť ich neutíchajúcim šu­mom.

Brankovský vodopád

Na západnom kraji Nízkych Tatier, pri ústí do Revúckej doliny, rachotí voda padajúca z výšky 55 metrov, čím si vyslúžila miesto v top päťke najvyšších vodopádov na Slovensku a zároveň prvenstvo v Nízkych Tatrách.

Objem vody, ktorý preteká Brankovským vodopádom sa mení v závislosti od ročného obdobia a mohutnosti zrážok, v zime dokonca zamrzne a zmení sa na originálny ľadopád.

Kľacký vodopád

Kľacký vodopád sa nachádza v pohorí Malá Fatra, konkrétne v Lúčanskej Malej Fatre, asi 4 kilometre severozápadne od obce Vrícko pod vrchom Kľak, v slušnej nadmorskej výške 990 m n. m.

Je vysoký 30 metrov a podľa odborníkov pekne ukazuje vývoj reliéfu krajiny a erozívnu činnosť vody – vodopád dotvárajú kaskády a obrie hrnce.

Zaujímavosťou sú tamojšie vzácne druhy živočíchov, najmä vodných mäkkýšov, ktoré tu žijú.

Má dve tváre, počas obdobia sucha je skôr subtílny, no po väčších dažďoch sa stáva skutočným divokým živlom.

Video
Rheinfall: Najväčšie vodopády v Európe / Zdroj: TV Pravda

Lúčanský vodopád

Tento 13 metrov vysoký vodopád sa nachádza priamo v strede obce Lúčky, pod kostolom Povýšenia Svätého Kríža.

Vodopád očarí svojimi kaskádami a jeho najnovšou atrakiou je rôznofarebné osvetlenie. Voda padajúca do jazierka z okraja travertínovej terasy priam láka spraviť nádherné fotografie.

Lúčanský vodopád je v každej ročnej dobe iný, no vďaka teplým prameňom z kúpeľov, ktoré do neho pritekajú, nezamŕza ani v tuhých liptovských zimách.

Brankovský vodopád, Nízke Tatry Čítajte viac Vodopád v Lúčkach má farebnú novinku

Starohutský vodopád

Vodopád niekedy nazývaný aj Starohutiansky, je súčasťoi Sklenného potoka, nachádza sa asi 300 metrov severne od osady Stará Huta, ktorá je mestskou časťou Novej Bane.

Starohutský vodopád je jeden z najmohutnejších vodopádov v stredoslovenských neovulkanitoch. Aj keď nie je príliš vysoký – len 5 metrov – divadlo, ktoré vytvára jeho voda, padajúca do skalného amfiteátra, je veľmi pôsobivé, a to najmä na jar, keď je v potoku nasilnejší prúd.

Video
Niagarské vodopády rozsvietili slovenské farby / Zdroj: TV Pravda

Vodopád Bystré

Vodopád Bystrého potoka nájdeme neďaleko mesta Hriňová. Nachádza sa na území Slovenského stredohoria, na území Poľany v hornej časti Bystrého potoka, pod sedlom Priehybina.

Je vysoký 20 metrov a vedie k nemu náučný chodník s informačnými tabuľami o prírodných a kultúrnych zaujímavostiach mesta Hriňová a regiónu Podpoľanie.

Via ferrata Čítajte viac Chodník k vodopádu Bystrô doplnili o oddychové miesta a ferratovú cestu Zlá diera, smerovka, turistika, jaskyňa Čítajte viac Päť nevšedných výletov po Slovensku: Objavte kilometrový kaňon, Zlú dieru aj jaskynný Guinnessov rekord túra, turistika, príroda, les, turisti, cestovanie, pár, priatelia, stromy, ruksak, plecniak, partia, Čítajte viac V Lačnovskom kaňone pribudol kovový rebrík a drevené lávky

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vodopády