Vedeli ste o nich? Toto je 8 vecí, ktoré vám dajú v lietadle zadarmo, stačí požiadať

Baliť sa do lietadla, zvlášť na dlhú cestu, nie je jednoduché. Aby bol let pohodlný, môžu pomôcť maličkosti, o ktoré však na palube treba letušky požiadať.

29.05.2023 06:00
cestovanie, let, lietadlo Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Niektoré veci môžete v lietadle dostať bezplatne, no nie každý o nich vie. Týchto pár potrieb vám palubný personál rád donesie, aspoň v tých lepších aerolíniách.

Video
Spevák, farmár, pilot. Cíti sa Vratko Rohoň z Iné kafe bohatý, do čoho investuje a z čoho chce žiť na dôchodku? / Zdroj: TV Pravda

Balíčky aktivít pre deti

Lietanie s deťmi môže byť jednou z najstresujú­cejších aktivít, ktoré ako rodič podstupujete. Na palube niet kam ujsť, niet sa kam skryť, niet kde dieťa „odhlučniť“.

Mnohé letecké spoločnosti sa preto pripravujú už vopred na návštevu malých pasažierov a sú pripravené ponúknuť zábavku, aby sa deti počas ciest nudili.

Detské balíčky môžu obsahovať malý zošit, kde si minicestujúci zapíšu alebo nakreslia zážitky z cesty a nakoniec im výtvor kapitán osobne opečiatkuje.

Deti majú rady všetko nové, a tak je pravdepodobné, že palubný denník ich zabaví aspoň na časť letu.

Štuple do uší

Ďalšou vecou, ktorú ľudia veľmi potrebujú na spánok v lietadle, sú štuple do uší, keďže hluk lietadla aj spolupasažierov dokáže byť extrémne rušivý.

Štuple sú často k dispozícii zadarmo u letušiek – pasažieri sa musia len opýtať. Niekedy dokonca k zátkam do uší pribudne aj maska na oči.

vlak, Nemecko Čítajte viac Opitý rušňovodič nezastavoval v staniciach a do mikrofónu nadával na železnice

Slúchadlá

Niekedy si jednoducho zabudnete pribaliť slúchadlá alebo máte len bezdrôtové, ktoré so systémami lietadla nefungujú. Mnohé letecké spoločnosti preto majú slúchadlá v zálohe. Nie sú najvyššej kvality, ale svoj účel splnia.

Voda

Ceny väčšiny nápojov v lietadlách stúpajú, ale voda je zvyčajne zadarmo.

Navyše mnoho letísk v poslednej dobe upúšťa od striktných pravidiel obmedzujúcich objem tekutín, ktoré si smú pasažieri vziať na palubu, čo znamená, že fľaše s vodou, ani jej dopĺňanie, už nebudú problém.

Súpravy na čistenie zubov

Niektorí cestujúci si počas dlhého letu umývajú zuby – tvrdia, že im to pomáha zaspať. A kus pravdy na tom bude, dodržiavanie normálnej večernej rutiny pomáha telu nastaviť sa na bežný režim.

Nie každého však napadne vložiť si kefku a pastu do príručnej batožiny.

Letecké spoločnosti niekedy rozdávajú zubné súpravy cestujúcim, ktorí sa chcú osviežiť po jedle alebo predtým, ako sa pokúsia zaspať.

lietadlo, letisko, lietanie, pristávacia dráha, Čítajte viac České lietadlo havarovalo, keď sa na palube zjavila prepašovaná obluda. Pád prežila, mačetu nie

Letecké ponožky

Pri dlhých letoch sa zvyšuje riziko hlbokej žilovej trombózy a cestujúcim sa odporúča nosiť kompresné ponožky či podkolienky.

Niektoré letecké spoločnosti ich rozdávajú cestujúcim na začiatku letu, ak ide o dlhšiu cestu. To je dobré vedieť, najmä keď sa pozriete na ceny týchto špeciálnych ponožiek.

Základné lieky a obväzy

Nehody sa stávajú aj na palube a choroby sa z času na čas vyskytujú aj vo vzduchu. Ak nemáte poruke vlastnú pomoc, požiadajte o náplasť či liek proti bolesti letecký personál, základná lekárska súprava na zmiernenie akýchkoľvek drobných nepríjemností je súčasťou vybavenia lietadla.

Dezinfekcia a dezinfekčné obrúsky na ruky

Po vlnách koronavírusu sme už poučení, že čistota je nadovšetko. Jedným zo spôsobov, ako predísť chorobe počas cestovania, je časté používanie dezinfekcie – vyčistiť si ruky po chytaní kľučiek, lakťové opierky sedadla, displej, spínače svetla…

lietadlo, letisko Čítajte viac Meškali a ich bábätko nemalo letenku: Rodičia opustili syna na check-ine a bežali do lietadla Řecko nás baví, Grécko, bloger Čítajte viac Cestovateľ Zdeněk: Do Grécka choďte autom, vyhnete sa tak miestam so zlým počasím

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #lietanie