Liptov otvoril letnú sezónu, predstavili nového audiosprievodcu Vlkolíncom

Letnú turistickú sezónu na Liptove otvorili vo Vlkolínci pri Ružomberku. Udialo sa tak pri príležitosti 30. výročia zápisu podhorskej osady do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Predstavili aj nového audiosprievodcu lokalitou.

26.05.2023 12:36
vlkolínec Foto: ,
Vlkolínec
debata

Zápis Vlkolínca do UNESCO podľa primátora Ružomberka Ľubomíra Kubáňa potvrdzuje výnimočnosť lokality a jej kultúrno-historickú, prírodnú a architektonickú hodnotu.

„Budeme ju aj naďalej chrániť, aby sa zachovala aj pre budúce generácie. Novinkou tohto leta je náš textový a audiosprievodca, vďaka ktorému si návštevníci sami spravia prehliadku a objavia mnohé zaujímavosti o Vlkolínci. Medzi inými aj to, že názov obce pochádza skutočne od slova vlk, keďže ich tu bývalo v minulosti veľa, prečo sú domy farebné a aj to, ako je možné, že sa zachovala obec v takomto stave až doteraz,“ uviedol.

Počas prehliadky osady zahrali na fujare, otvorili galériu s bývalou jednotriedkou, svoju prácu predviedla drotárka aj rezbár. Návštevníci ochutnali lokálne jedlá vrátane vlkolínskej kapustnice a zemiakovej haruľe s ovčou bryndzou.

„Presne tak, ako tomu bude, keď Vlkolínec navštívia počas leta,“ dodala Katarína Šarafínová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Liptov. Uplynulú zimnú sezónu zhodnotila ako veľmi dobrú. „Veríme, že leto prinesie domácich aj zahraničných návštevníkov a konečne sa podarí dosiahnuť čísla návštevnosti spred troch rokov,“ povedala.

Na Liptove v súvislosti s otvorením letnej sezóny pripravili na nadchádzajúci víkend (26. až 28. mája) špeciálnu akciu. Ide najmä o zľavy na zapožičanie elektrických bicyklov, výhody v gastro prevádzkach aj pri ubytovaní.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vlkolínec #Liptov