Stratení v Bosne a Hercegovine. Na čo si dať pozor v krajine mimo EÚ a v meste, ktoré je poznačené vojnou

Po ceste do alebo z chorvátskeho mesta Dubrovník odporúčame predĺžiť si cestu len o niekoľko kilometrov a odhaliť tajomstvá Bosny a Hercegoviny. Na vstup do krajiny vám bude stačiť len občiansky preukaz. V bosnianskych mestách je stále cítiť pozostatky z vojny. Čoho sme sa najviac báli a na čo si dávať v krajine pozor?

04.06.2023 06:00
mostar-foto Foto:
Mostar, Bosna a Hercegovina.
debata (10)

Boli sme na ceste z Chorvátska, keď kolega zahlásil, že len 50 kilometrov od nás je mestečko Mostar, známe najmä pre slávny Starý most.

Napojili sme sa teda na cestu cez chorvátske mesto Metković.

Keďže Bosna a Hercegovina nepatrí do Európskej únie, zastavila nás hraničná kontrola a museli sme sa preukázať. Stačil nám však len občiansky preukaz.

Hneď po prekročení hraníc sme sa cítili ako v inom svete. Moderné tunely vystriedali staré, kvapkajúce. Ale bolo vidieť, že štát sa už modernizuje. Naznačovali to aj obrovské stavby mostov novej diaľnice.

Na skok v Bosne a Hercegovine. Pozrite sa, čo nás tam čakalo
Video

Zastavili sme sa na benzínke. Dali sme si kávu. Pán na obsluhe bol „dobrý“ obchodník a chcel nás oklamať na mene. V Bosne majú bosnianske marky, ktoré človeka dokážu pekne popliesť.

Ak sa vydáte na cestu mimo Európskej únie, takisto si dajte pozor na mobilné dáta a na volania, pretože ceny vedia byť naozaj neúnosné. Aby vás doma nečakalo prekvapenie v podobe vysokej faktúry za telefón.

Zastavili sme v mestečku Mostar. Zaparkovali neďaleko Starého mosta. Pán, ktorý mal na starosti parkovanie, si od nás vypýtal dve eurá. Platiť sme mohli aj v eurách, vydali nám však v bosnianskych markách.

Mostar, Bosna a Hercegovina.
Mostar, Bosna a Hercegovina.
+7Mostar, Bosna a Hercegovina.

Vojnové udalosti

Hneď ako sme vošli do mesta, nedalo sa nevšimnúť si následky vojnových udalostí, ktoré spôsobili obrovské škody.

Už na predmestí vidieť zhorené ruiny veľkých priemyselných objektov a v centre je situácia ešte horšia. Sprevádzali nás diery a krátery v budovách.

Pred vojnou malo mesto 130-tisíc obyvateľov, z nich bolo 34 % Moslimov, 33 % Chorvátov, 19 % Srbov a ostatok sú iní ľudia z bývalej Juhoslávie.

Pred voľbami v roku 1990 vznikla rada politických strán vytvorených na etnickom základe. Voľby v Bosne a Hercegovine vyhrala moslimská strana, a tak komunistická strana definitívne stratila moc. Preto sa mesto skladá prevažne z Moslimov.

Prechádzka mestom

Prechádzka centrom vyvolá rôzne pocity. V uliciach Mostaru sú totiž zapísané príbehy, ktoré v nás vyvolali silné emócie.

Žobrajúce deti a plačúce matky.

Ale napriek tomu Mostar, ktorý je druhým najznámejším mestom v Bosne a Hercegovine, sprevádza v jeho okolí nádherná príroda, dotvárajúca krásnu atmosféru stavieb, z ktorých niektoré sú zachované v pôvodnom osmanskom štýle.

Mesto žije turizmom. Najviac navštevovanou atrakciou je jednoznačne Starý most. Postavili ho už v 16. storočí a vedie cez rieku Neretvu. Spája dve časti mesta Mostar.

Presne 9. novembra 1993, v období bosnianskej vojny, bol ako symbol vzájomného súžitia bojujúcich strán úmyselne zničený explóziami.

Vďaka veľkému úsiliu bol za pomoci tureckých inžinierov znovu postavený. Nanovo ho otvorili v júli 2004. O rok nato ho UNESCO zaradilo na zoznam svetového dedičstva.

Nazad sme sa nevracali rovnakou cestou. Prešli sme ďalej po Bosne a Hercegovine a dostali sa tak bližšie k nášmu ďalšiemu cieľu do Chorvátska.

Prešli sme cez Caplijnu, popri Medžugorí, až sme sa dostali k mýtnici.

Zaplatili sme len za niečo okolo jedného kilometra diaľnice. Bosniaci si totiž tento krátky úsek pred chorvátskymi hranicami nechceli dať ujsť a pýtajú si zaň peniaze. Stál nás 1,20 bosnianskej marky, čo je v prepočte približne 60 centov.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #autom do Chorvátska