Triumf neznámej krajiny? Slovenskí kuchári sa dostali medzi svetovú gastro špičku

Cestovanie, ktorého cieľom je vychutnanie si výnimočného jedla, alebo odborne gastroturizmus, je jedným z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich segmentov cestovného ruchu, a je aj jedným z najvýnosnejších – ľudia, ktorí cestujú za jedlom a reštauráciami nemajú hlboko do vrecka – nechajú všade nielen veľa peňazí v reštauráciách, ale aj za ubytovanie, lebo vyhľadávajú tie najkvalitnejšie hotely, za prepravu a aj za nákupy. Peniaze, z ktorých časť ide aj mestu, či regiónu a štátu.

29.01.2025 10:55
debata (1)
Bocuse d´Or
Po súťaži bolo vidieť v tvárach únavu - zľava...
+8Šéfkuchár Marek Minarič

Preto majú všetky štáty, ktoré rozvíjajú turizmus o týchto hostí enormný záujem a snažia sa ich získať – a preto finančne podporujú vydávanie národných bedekrov renomovaných značiek ako Michelin, či účasť svojich kuchárskych tímov na svetových kuchárskych súťažiach.

Pretože za dobrým jedlom idete len do krajiny o ktorej sa dozviete, že sa tam za ním ísť oplatí – a platformou, kde sa to možno dozvedieť, sú aj už spomínané uznávané bedekre a súťaže.

Navyše úspech na svetových kuchárskych súťažiach otvára mnohé dvere a krajinu posúva do centra pozornosti aj gastroturistov.

Michelin nemáme, ale…

Michelin Slovensko zatiaľ nemá, ale úspech na svetovej kuchárskej súťaži, ktorý stojí za pozornosť už áno – dokonca na tej najprestížnejšej, vo svetovom finále súťaže kuchárskych tímov Bocuse d'Or, ktoré sa koná každé dva roky vo francúzskom Lyone.

Svojím významom a dôležitosťou je táto súťaž považovaná za akéhosi kuchárskeho Oscara. Dostať sa do svetového finále nie je maličkosť a už to je obrovský úspech, pretože doň sa dostane z celého sveta len 24 krajín.

To, že do tohtoročného postúpilo z Európy aj Slovensko, kde sa národné finále konalo len tretíkrát v 30-ročnej histórii krajiny, sa považovalo za malý zázrak.

Pretože inak postúpili len gastronomickí velikáni ako sú škandinávske krajiny, Taliansko, Francúzsko, Veľká Británia a za nami zostalo napríklad Španielsko či Nemecko.

Video
Pikantné chilli zo srnčieho stehna nám pripravila poľovníčka Martina Hustinová.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Divoké chilli na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

Prekonali vlastné očakávania

Svetové finále sa konalo v Lyone 26. až 27. januára a pred ním slovenský tím hovoril o tom, že ak skončíme pri svojej prvej účasti ako nováčik a neznáma krajina na 20. mieste bude to úspech.

Nakoniec to bolo oveľa lepšie – mladý slovenský tím v zložení šéfkuchár Marek Minarič, asistent Márk Janák a tréner Peter Vajgl obsadil nakoniec 15. miesto.

Ak by sa to zdalo niekomu málo – Maďarsko, ktoré patrí už medzi etablované európske gurmánske bašty a pravidelne do svetového finále postupuje, skončilo len dve miesta pred nami, na 13. mieste.

Za nami zostali také kulinárske veľmoci ako je Austrália, Mexiko či Čína.

Víťazstvo zostalo tento rok vo Francúzsku, druhé skončilo Dánsko, tretie Švédsko a štvrté Nórsko.

Video
Doprajte si porciu zdravej rybky a upečte si podľa nášho super jednoduchého receptu fajnového lososa. Bude výrazný vďaka horčici a medu a chrumkavý vďaka pistáciám.

Atmosféra lepšia ako na futbale

Ako vyzerá také svetové finále kuchárskej súťaže? V prvom rade je to obrovská drina a vypätie pre tímy, ktoré musia v priebehu 5,5 hodiny hodín navariť „zázraky na počkanie“ a v druhom obrovská šou.

Atmosféru v nabitej športovej hale, kde sa koná, by mohla závidieť aj anglická Premier League.

Finále samozrejme predchádzajú mesiace príprav, kde tímy doslovne celé dni varia od rána do večera a pilujú všetky aj tie najmenšie detaily.

Vo veľkých tímoch, ktoré majú prakticky neobmedzené finančné prostriedky sa venujú šéfkuchári a ich asistenti počas prípravy len vareniu, zvyšok robí podporný personál.

V malých, ako je Slovensko platí, čo sám neurobíš, to nemáš, takže k úlohám kuchárov počas prípravy patrilo všetko, od nákupu, cez prípravu kuchyne, nácvik receptov na súťažnú tému až po upratanie kuchyne.

O to cennejší ako prakticky neznámej krajiny bol náš postup do svetového finále a 15. miesto v ňom pri našej prvej účasti.

Video
Účastník kulinárskej šou Bez servítky Daniel Zwach prišiel navariť aj k nám do TV Varecha.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Steak z tuniaka na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

Čo sa varilo

Každý tím mal 5,35 hodiny na prípravu dvoch jedál, pričom jedno bolo podávané na tanieri a druhé sa servírovalo na mise, krájalo sa a prekladalo na taniere.

Tému aj hlavné suroviny, ktoré musia byť v jedle použité, určoval organizátor finále.

Toto sú jedlá, ktoré varil slovenský tím

Téma ryba – prvé jedlo vydávané na tanieroch: Sciéna kráľovská s homárovou fášou a čili

  • Prvou prílohou bol zeler konfitovaný v bylinkovom masle podávaný s lokálnymi bylinkami a koreninami
  • Druhou prílohou bola polguľa zo stonkového zeleru plnená slanorožcom a koriandrom a aromatizovaná bobkovým listom
  • Omáčka – šafránovo-homárový sabayon

Téma mäso – druhé jedlo vydávané na mise a prekladané na tanier:

  • Srnčí chrbát s kosťou plnený marinovanou prerastenou husacou pečeňou
  • Foie Gras a srnčou sviečkovicou
  • Pošírovaný srnčí chrbát bez kosti obalený v cukete
  • Koláč zo srnčieho stehna so slivkami, smrčkovcom a s prerastenou kačacou pečeňou Foie Gras.
  • Prvou prílohou bola slovenská hruška a čierna ríbezľa s pekanovými orechmi a čiernym korením
  • Druhou prílohou srnčie consommé (silný vývar) s krémovou raviolou a zeleninovým ragú

Omáčka – omáčka Viktória

žena v plavkách, kúpanie, dovolenka, prekvapenie, zhrozenie, strach, cestovanie, more, leto, hnev Čítajte viac Od sporných dámskych plaviek po neželané tehotenstvo: Najvtipnejšie (a najhlúpejšie) sťažnosti nespokojných turistov NEPOUZ, Plitvické jazerá, Chorvátsko Čítajte viac Najkrajší národný park z celej Európy má Chorvátsko. Pozrite si celý rebríček Shetland, Lerwick, Čítajte viac Top 10 krajín s najdlhším pobrežím: Jednotka je druhá najväčšia, najväčia je v rebríčku piata

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 1 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #gastronómia #gastro