Od piatka do nedele sa môžu záujemcovia inšpirovať tipmi na dovolenky, tento rok najmä na Slovensku.
Hlavnými partnermi podujatia sú totiž Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR a národná organizácia pre propagáciu cestovného ruchu Slovakia Travel.
Okrem toho bude Slovensko zastúpené všetkými svojimi regiónmi – a to prvýkrát prostredníctvom úplne všetkých krajských a oblastných organizácií cestovného ruchu.
Spolu so slovenskými vystavovateľmi tu však sú aj ďalší z Česka, Chorvátska, Kuby, Maďarska, Poľska, Slovinska a Tuniska.
Chcete si vyskúšať modrotlač či získať autogram?
Podľa generálnej riaditeľky Slovakia Travel – štátnej marketingovej organizácie, ktorá propaguje Slovensko doma a v zahraničí – Ivany Magátovej, je dôležité ukazovať populárne aj menej známe miesta Slovenska i na domácich veľtrhoch, a tak lákať Slovákov na dovolenky vo svojej kultúrne aj prírodne bohatej krajine.
Vo výstavnom priestore Slovakia Travel je preto pre návštevníkov pripravené množstvo aktivít, napríklad degustácia gastronomických špecialít a slovenských vín.
Nádych tradičných remesiel si záujemcovia budú môcť vyskúšať účasťou na workshope modrotlače, pamätnú fotografiu si budú môcť spraviť vďaka fotostene s Lomnickým štítom.
V spoločnej expozícii s rezortom cestovného ruchu a športu tu budú aj kulinárske shows v podaní víťazov Pečie celé Slovensko Kataríny Novotnej a Milana Macuľu, pridajú sa aj vystúpenia folklórnych skupín, autogramiády slovenských športovcov Andreasa Žampu, Vladimíra Weissa ml. a Jána Muchu, či výzva pre zdravé Slovensko v podaní Maroša Molnára, ale aj prezentácia remeselných pivovarov.
Zažite neopakovateľnú atmosféru slobody a dobrodružstva na medzinárodnom veľtrhu cestovného ruchu ITF SLOVAKIATOUR v Inchebe.
Veľtrhy, kde si na svoje prídu všetky zmysly
Spolu s veľtrhom cestovného ruku sa v Inchebe tradične koná aj veľtrh gastronómie Danubius Gastro, kde sa tento rok predstavuje viac ako 100 vystavovateľov zo Slovenska, Česka, Nemecka, Poľska, Rakúska a Talianska.
Hlavným partnerom veľtrhu Danubius Gastro je Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, ktoré tu má samostatne expozíciu v ktorej priblíži ponuku domácich výrobcov potravín.
Richard Takáč, minister poľnohospodárstva a rozvoja vidieka SR považuje spojenie veľtrhu gastronómie a cestovného ruchu za veľmi dôležité, keďže turizmus a dobré jedlo sú spojené nádoby a práve turizmus môže veľmi prispieť k rozvoju vidieka.
„Máme záujem o to, aby bol slovenský vidiek zaujímavý pre návštevníkov, aby tam nachádzali zaujímavé produkty a chceme podporovať ich rozvoj. Lebo aj to je cesta, ako urobiť vidiek pre ľudí atraktívny, aby tam žili a pracovali,“ povedal na otvorení veľtrhu.
Jedným z najväčších lákadiel veľtrhu je vždy sprievodný program, najmä ochutnávky jedál. Pod hlavičkou Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov bude v Inchebe finálové kolo celoslovenskej súťaže Skills Slovakia GASTRO junior CUP v odboroch kuchár a cukrár.
Na záujemcov čaká aj prezentácia menu Národného tímu kuchárov a cukrárov pred odchodom na Európske semifinále celosvetovej súťaže Global Chefs Challenge v talianskom Rimini spojená s ochutnávkami.
V sobotu sa bude zase variť s deťmi návštevníkov spoločne s renomovanými kuchármi.
A prečo prísť vystavovať alebo sa pozrieť v časoch, keď sa všetko dá vybaviť na diaľku cez internet, na výstavu, či už túto alebo inú?
To zhrnul za usporiadateľa, Incheba Expo Bratislava, v jednej vete Alexander Rozin ml.: „Aj výstavy majú v dnešnom onilne svete stále význam – poskytujú osobný kontakt, zážitok a môžete tu využiť pri ich prezeraní všetky svoje zmysly. Výstava, ktorá je spojením prezentácie dovolenkových možností a gastronómie je na to ideálna“.


