Fio bankaFio banka

Najnebezpečnejšie jedlo na svete zabije ročne viac ako 200 ľudí, no aj tak ho konzumujú milióny

Existujú potraviny, ktoré môžu človeka usmrtiť takmer okamžite. Väčšinou však nejde o bežné suroviny, ktoré by ste našli v jedálnom lístku. No jedno jedlo, ktoré ročne zabije viac ako 200 ľudí, je zároveň základom stravy pre takmer pol miliardy obyvateľov planéty.

22.02.2025 06:00
maniok, tanier, jedlo, strava, potrava, varenie Foto:
Maniok
debata (12)

Hovoríme o manioku – rastline, ktorá je pre mnohých nenahraditeľnou potravinou, no zároveň môže byť mimoriadne nebezpečná.

Každoročne sa jej vypestujú stovky miliónov ton, no nesprávna konzumácia môže mať fatálne následky.

TOP 5: Najdesivejšie miesta, ktoré môžete navštíviť
Video
Zdroj: Pixabay

Skrytá hrozba v manioku

Maniok pochádza z Južnej Ameriky a dnes je rozšírený v tropických oblastiach po celom svete. Hoci je táto rastlina považovaná za výživnú a nenáročnú na pestovanie, jej konzumácia v surovom stave je mimoriadne riziková.

Listy, šupka aj samotný koreň manioku obsahujú toxické látky, ktoré pri nesprávnej úprave môžu vytvárať smrtiaci kyanovodík.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odhaduje, že na otravu maniokom zomrie každý rok približne 200 ľudí.

Aké suveníry si z dovolenky nesmiete priniesť?
Video
Zdroj: TV Pravda

„Hľuzy manioku obsahujú rôzne množstvo cyanogénnych glukozidov, ktoré chránia rastlinu pred útokmi zvierat a hmyzu. Správne spracovanie pred konzumáciou môže výrazne znížiť obsah týchto látok. Ak však maniok s vysokým obsahom kyanogénnych látok nie je spracovaný správne, dochádza k vysokej expozícii kyanidu v strave,“ uvádza WHO.

Jednou z najznámejších chorôb, ktorá je spôsobená chronickou otravou maniokom, je konzo – nevyliečiteľné neurologické ochorenie, ktoré spôsobuje ochrnutie dolných končatín.

WHO dodáva, že táto choroba sa objavuje najmä v obdobiach hladomoru a vojen, keď sú ľudia nútení konzumovať aj zle pripravený maniok.

Ktoré jazyky sú oficiálne v najväčšom počte krajín?
Video
Zdroj: Pixabay

Ako sa chrániť?

Hoci sa maniok niekedy označuje za „najsmrteľnejšiu potravinu na svete“, ak sa správne pripraví, jeho konzumácia je bezpečná.

Aby sa odstránili toxické látky, je nevyhnutné maniok pred varením dôkladne spracovať.

Bežné metódy zahŕňajú lúpanie, drvenie, sušenie a fermentáciu, pričom najdôležitejším krokom je namáčanie manioku vo vode minimálne na 24 hodín.

Najhustejšie obývané krajiny - kde osobný priestor neexistuje
Video
Zdroj: Pixabay

Tragické prípady otráv maniokom

Nebezpečenstvo manioku sa naplno prejavilo počas potravinovej krízy vo Venezuele v roku 2017.

Kvôli nedostatku jedla sa mnoho ľudí uchýlilo k jedeniu horkého, zle pripraveného manioku, čo viedlo k viacerým smrteľným prípadom otravy.

Aj keď ide o základnú potravinu pre stovky miliónov ľudí, stále platí, že ak nie je správne pripravená, môže byť doslova smrtiaca.

Maniok tak zostáva príkladom toho, že aj niečo, čo živí obrovské množstvo ľudí, môže byť pri nesprávnej manipulácii extrémne nebezpečné.

večera Čítajte viac Sendvič, Kaiser, Sacher, Margherita, Bešamel... Fascinujúce príbehy 16 jedál pomenovaných po ľuďoch, miestach či udalostiach ryby, rybie mäso, výživa Čítajte viac Dovolenkári, pozor, čo máte na tanieri. Ryby môžu byť aj jedovaté Dubrovník, Chorvátsko, dovolenka, cestovanie, loďky, člny, more Čítajte viac Zmrzlina za 4, káva za 5 eur: Chorváti priznali, že to s cenami prepískli! Čo na to turisti?

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 12 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #jedlo