Hovoríme o manioku – rastline, ktorá je pre mnohých nenahraditeľnou potravinou, no zároveň môže byť mimoriadne nebezpečná.
Každoročne sa jej vypestujú stovky miliónov ton, no nesprávna konzumácia môže mať fatálne následky.
Skrytá hrozba v manioku
Maniok pochádza z Južnej Ameriky a dnes je rozšírený v tropických oblastiach po celom svete. Hoci je táto rastlina považovaná za výživnú a nenáročnú na pestovanie, jej konzumácia v surovom stave je mimoriadne riziková.
Listy, šupka aj samotný koreň manioku obsahujú toxické látky, ktoré pri nesprávnej úprave môžu vytvárať smrtiaci kyanovodík.
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odhaduje, že na otravu maniokom zomrie každý rok približne 200 ľudí.
„Hľuzy manioku obsahujú rôzne množstvo cyanogénnych glukozidov, ktoré chránia rastlinu pred útokmi zvierat a hmyzu. Správne spracovanie pred konzumáciou môže výrazne znížiť obsah týchto látok. Ak však maniok s vysokým obsahom kyanogénnych látok nie je spracovaný správne, dochádza k vysokej expozícii kyanidu v strave,“ uvádza WHO.
Jednou z najznámejších chorôb, ktorá je spôsobená chronickou otravou maniokom, je konzo – nevyliečiteľné neurologické ochorenie, ktoré spôsobuje ochrnutie dolných končatín.
WHO dodáva, že táto choroba sa objavuje najmä v obdobiach hladomoru a vojen, keď sú ľudia nútení konzumovať aj zle pripravený maniok.
Ako sa chrániť?
Hoci sa maniok niekedy označuje za „najsmrteľnejšiu potravinu na svete“, ak sa správne pripraví, jeho konzumácia je bezpečná.
Aby sa odstránili toxické látky, je nevyhnutné maniok pred varením dôkladne spracovať.
Bežné metódy zahŕňajú lúpanie, drvenie, sušenie a fermentáciu, pričom najdôležitejším krokom je namáčanie manioku vo vode minimálne na 24 hodín.
Tragické prípady otráv maniokom
Nebezpečenstvo manioku sa naplno prejavilo počas potravinovej krízy vo Venezuele v roku 2017.
Kvôli nedostatku jedla sa mnoho ľudí uchýlilo k jedeniu horkého, zle pripraveného manioku, čo viedlo k viacerým smrteľným prípadom otravy.
Aj keď ide o základnú potravinu pre stovky miliónov ľudí, stále platí, že ak nie je správne pripravená, môže byť doslova smrtiaca.
Maniok tak zostáva príkladom toho, že aj niečo, čo živí obrovské množstvo ľudí, môže byť pri nesprávnej manipulácii extrémne nebezpečné.


