Pri cene 9 eur niektorým pivo na jazyku horkne

Tradičné zvolanie "O'zapft is!", teda "Je narazené!", znamená, že v Mníchove sa začala najväčšia a najstaršia pivná slávnosť na svete Oktoberfest.

23.09.2012 21:00
Oktoberfest Foto: ,
Jeden z návštevníkom Oktoberfestu oddychuje. Ako inak, s pivom v ruke.
debata (68)

Počas nej stúpnu ceny hotelov v meste až o 850 percent. Zistil to nemecký porovnávací portál Check24. Kto sa chce prísť pobaviť na Oktoberfest a za prenocovanie zaplatiť menej ako 100 eur, musí podľa Check24 hľadať ubytovanie minimálne 31 kilometrov od Mníchova. V okruhu dvoch kilometrov okolo zábavného parku s pivnými stanmi a púťovými atrakciami je najnižší cena za noc 250 eur.

„Zdraženie o 850 percent nie je nič mimoriadneho a nie je to žiadny ojedinelý fenomén,“ citoval denník Die Welt manažéra Check24 Daniela Friedheima. Ako príklad uvádza portál luxusného hotela Kempinski, kde turisti pred Oktoberfestom zaplatia bežne za noc 256 eur a po jeho otvorení tam jeden nocľah vyjde na 2 430 eur. A podobne to funguje aj v lacnejších zariadeniach. V hoteli Herzog bolo podľa Check24 v auguste možné prespať za 94 eur, ale o mesiac neskôr už musel záujemca zaplatiť 497 eur za noc.

Ani pri týchto cenách nemajú mníchovské hotely o zákazníkov núdzu.

„Počas veľkých akcií sú prirážky normálne,“ obhajuje prax mníchovských hotelierov nemecký zväz hotelov a reštaurácií Dehoga. „Dni počas Oktoberfestu sú v Mníchove najdrahšie v celom roku, tak to bolo vždy,“ vyhlásil predstaviteľ bavorskej organizácie zväzu Frank-Ulrich John.

To zisťujú návštevníci aj pri platení za pivo, ktorého cena so železnou pravidelnosťou každý rok stúpa. Teraz zaplatia za pollitrový duplák najmenej deväť eur. Ten najdrahší vyjde dokonca na 9,50 eura. Pivovary pravidelné zdražovanie zdôvodňujú infláciou. Podľa ekonómov to umožňuje obmedzená konkurencia, pretože právo čapovať svoje pivo na Oktoberfeste má len šestica tradičných mníchovských pivovarov.

„Oktoberfest je monopolný podnik, kartel, do ktorého majú prístup len vybraní krčmári a pivovary,“ kritizuje túto prax mníchovský Spolok proti podvodnému čapovaniu, ktorý krátko pred začiatkom tohto ročníka prišiel s požiadavkou na reguláciu cien piva na slávnostiach. „Musíme zabrániť tomu, aby padla hranica desiatich eur,“ zdôvodnil to Jan-Ulrich Bittlinger, prezident spolku, ktorý má asi 4-tisíc členov a jeho korene siahajú až do 19. storočia.

Navrhol stanoviť maximálnu cenu za jeden duplák na 7,10 eura a tá by každý nasledujúci rok mohla zdražieť nanajvýš o 15 centov. Nariadiť to podľa neho môže mesto Mníchov ako usporiadateľ Oktoberfestu, k čomu ho chce spolok primať petíciou.

To sa k požiadavke nespokojných zatiaľ nevyjadrilo. No prevádzkovatelia výčapov na festivale už vyhlásili, že ide o absurdnú žiadosť. „Prečo rovno nežiadajú pivo zadarmo pre všetkých?“ odmietol návrh ich hovorca Toni Roiderer. Prevádzka pivných stanov na Oktoberfeste podľa neho stojí milióny. „Tieto náklady môžeme zaplatiť, len keď budeme robiť veľké tržby,“ tvrdí Roiderer.

Kým Nemcov či Slovákov môže cena piva na Oktoberfeste rozčuľovať, pre iné národy je tam zlatý mok ešte „za facku“. Podľa porovnávacej štúdie poradenskej firmy ECA International zaplatia napríklad Nóri doma za liter piva v reštauráciách dvakrát toľko a len o niečo málo lepšie sú na tom Japonci, Švajčiari alebo Dáni.

No a komu pri vysokých cenách to pivo na jazyku zhorkne, môže si napraviť chuť perníkovým srdcom. Populárne suveníry z Oktoberfestu sú tentoraz v ekologickom vyhotovení s potvrdením pre majiteľa, že nákupom tohto „klimasrdca“ vyrovnal emisie oxidu uhličitého vypustené do ovzdušia počas jeho návštevy slávností. Výťažok z ich predaja totiž poputuje na ekologické projekty. Celý areál na Tereziánskej lúke je k tomu navyše prvý raz zásobovaný výhradne elektrinou z obnoviteľných zdrojov a plynom.

68 debata chyba