Jablkové hodovanie poteší každého

Sobotu na sto jablkových variácií ponúka Jablkové hodovanie na ôsmich miestach bratislavskej župy. Je to podujatie ako stvorené na rodinný výlet s deťmi - malými aj veľkými.

13.10.2012 07:00
jablká - pestovanie - bio-ovocie Foto:
Ilustračné foto
debata

Šťavnaté jablká žiaria všetkými farbami jesene. A ochutnáte aj rôzne dobroty – od jabĺk pečených, varených, kompótov až po štrúdle a koláče podľa receptov starých materí.

S výberom miesta si Bratislavčania ani obyvatelia Bratislavského či susedného Trnavského kraja nemusia robiť starosti. Osem jablkových centier je ružicovito rozložených okolo hlavného mesta, takže k nim nie je príliš ďaleko. Začnime na Západe – tam sa možno vybrať do Malaciek a Stupavy, ale aj Jablonového. Záhoráci vraj k jablkám chystajú aj pochúťky z hríbov, nemusí to byť zlý výber. Kto býva na rakúsko-slovenskom pomedzí, zvolí si možno Devínsku Novú Ves, kto v hlavnom meste, tak Ružinov či Nové Mesto alebo Vajnory.

Na severovýchode odporúča riaditeľka Malokarpatského osvetového strediska Anna Píchová Senec. Pod Malé Karpaty nech sa vyberú tí, ktorí chcú okrem jabĺk a koláčov ochutnať aj mladé vína. Určite ich nesklame Modra a Pezinok. V Modre stretnú umelcov, ktorí vyfúknu z horúceho skla sklené jablko, alebo uvidia, ako sa vyrábajú tradičné obrusy.

Kto chce navštíviť jedno z hlavných centier moderného slovenského ovocinárstva, nech zamieri do Dunajskej Lužnej. Nájde tu ovocinársku generalitu na čele s profesorom Ivanom Hričovským, najmä však dobrých hostiteľov, pripravených s programom pre malé deti, aj pre tie veľké, schopné pomôcť rodičom pri zbere jabĺk v sade v Alžbetinom Dvore. Na svoje si prídu aj záhradkári, pretože sa budú predávať ovocné stromčeky a rôzne náradie.

Kde si môže človek vybrať lepšie správnu odrodu jablka ako práve v Dunajskej Lužnej. Na výstavke tu bude množstvo odrôd. Človek ich môže ochutnať a hneď vie lepšie, akú odrodu jablone by si rád zasadil do svojej záhrady.

Degustácia nepreberného množstva jabĺk, aj tým je výnimočné jablkové hodovanie. Prekvapí však aj iným voľným programom, ktor7 vedie do čarovnej rajskej záhrady, kde Eva zvádzala Adama povestným biblickým jablkom. Jablko je symbolom poznania – deťom ho sprostredkuje aj Bábkové divadlo Stražanovcov. V Dunajskej Lužnej pripravili pre deti tvorivé dielne, kde hlavným prostriedkom hry bude jablko. Kto zvládne sedem súťaží, čaká ho odmena v podobe džúsu.

Jablkové hodovanie sľubuje zábavu, pohyb na čerstvom vzduchu a nádherný gastronomický zážitok. Vraj má byť chladnejšie. Nič to, ponúkať sa bude horúca jablková šťava ochutená klinčekmi. Chutí vraj tak dobre ako varené víno a je vykúpením pre vodičov. Jablko je skrátka všestranné ovocie a jedna z jeho sto podôb musí každému dobre padnúť. Chcete viac detailov, kliknite na www.moska.sk alebo www.bratislavskykraj.sk.

debata chyba