Kaštieľ v Budimíre s múzeom hodín láka aj novomanželov

Expozíciu historických hodín s dobovým nábytkom ponúka múzeum v klasicistickom kaštieli v Budimíre pri Košiciach. Stavba z 2. tretiny 18. storočia slúžila ako panské sídlo šľachtickej rodiny Ujházyovcov. V niekdajšej reprezentačnej miestnosti sa zachovala empírová nástenná maľba, na budovu nadväzuje nový francúzsky park.

16.11.2012 07:00
Budimír, kaštieľ Foto: ,
Klasicistický kaštieľ v Budimíre láka aj novomanželov, ktorí si ho často vyberajú ako objekt pre svoje svadobné fotografie.
debata

„Je to vlastne ukážka starého bývania,“ hovorí o interiéri lektorka Jarmila Janitorová. Okrem bežných návštevníkov priťahuje romantické zariadenie kaštieľa mladomanželov zo širšieho okolia, ktorí ho využívajú na štýlové svadobné fotografie, najmä ak je vonku zlé počasie.

Múzeum funguje od roku 1990 ako súčasť Slovenského technického múzea (STM) v Košiciach. Ako uvádza lektorka, z exponátov sú výnimočné hodiny v podobe obrazu, ktoré vyrobil v roku 1830 rakúsky hodinár Hoffmeister. Maľba s prírodnou scenériou má hodinovú vežu, ktorá ukazovala skutočný čas. Pohybový mechanizmus sa pritom naťahuje kľúčom tak, že na obraze to vidieť v podobe vody prúdiacej cez mlynské koleso. „Takže to boli hodiny, obraz a zároveň niečo netradičné. Takýchto obrazov ako čistých originálov je v Európe asi len 20 kusov,“ povedala Janitorová.

Ďalšie vystavené historické hodiny sú pozoruhodné tým, že majú dve striedajúce sa hracie melódie. „Hrací cyklus mali po pol hodinách, čiže podľa zvuku ste vedeli, ako ubieha čas,“ dodala.

Návštevníkov môžu zaujať aj ďalšie predmety, ako fotoaparát na sklené platne, starodávny bicykel či obchodné kasy. Múzeum robí aj samostatné krátkodobé výstavy.

Kaštieľ obývali Ujházyovci do roku 1921, keď z Československa emigrovali. Za druhej svetovej vojny kaštieľ vyrabovali, potom roky chátral, neskôr slúžil ako miestna škola.

V roku 1996 sem prišla z Austrálie na návštevu dcéra pôvodného majiteľa, ktorá sa tu pred rozpadom Rakúska-Uhorska narodila. Napriek vysokému veku vyžarovala z nej šľachtická výchova a elegancia: Hoci emigrovali, keď mala päť rokov, hovorila krásne po slovensky, spomína Janitorová.

Kaštieľ by si zaslúžil komplexnú rekonštrukciu vrátane vynovenia fasády, strechy, ako aj oplotenia a fazóny parku. Otázkou je, kedy sa na ňu nájdu peniaze.

debata chyba