Islamskí radikáli opäť ničili svetové dedičstvo

Mali, Irak, Afganistan a najnovšie Egypt sa stali miestom vyčíňania vandalov v múzeách uchovávajúcich nesmierne historické bohatstvo ľudstva.

04.09.2013 06:00
APTOPIX Mideast Egypt Foto: ,
Hotová spúšť zostala po vandaloch v múzeu Malawi v egyptskom meste Minya
debata (3)

„Za útokom stoja členovia Moslimského bratstva,“ tvrdil Ahmen Sharaf, šéf múzejného odboru na egyptskom ministerstve pamiatok, o minulotýždňovom plienení v múzeu Malawi v egyptskom meste Minya. Pred múzeom mal byť pôvodne avizovaný mierumilovný pochod, ktorý sa však zmenil na vlámanie a rozbitie brány.

Udalosť len potvrdzuje, že počas spoločenských nepokojov trpia nielen ľudia, ale aj odkaz histórie. Podľa zistení a inventúry ministerstva vandali využili neprítomnosť polície a výsledkom boli spálené múmie a vyplienené celé múzeum. Za pokus zabrániť útočníkom preniknúť do objektu a znemožniť tak doteraz najväčšie ničenie historických pamiatok v novodobých dejinách Egypta, zaplatili životmi viacerí zamestnanci múzea. O odpor sa pokúsila aj archeologička Monica Hanna. „Povedala som im, že nemôžu zničiť, čo patrí egyptskému ľudu. Vôbec ma nepočúvali. Prekážalo im iba to, že nie som zahalená,“ tvrdila agentúre MENA s tým, že ozbrojenci, väčšinou skupinky mladíkov, považovali útok za reakciu na zabíjanie armádou v Káhire. „Iba päťdesiat predmetov z celkového počtu 1 089 exponátov sa podarilo zachrániť,“ konštatuje sa v správe ministerstva po vykonaní kontroly. Zmizla napríklad vápencová socha stará 3 500 rokov, ale aj šperky a sarkofágy.

Zostáva len dúfať

Server The Art Newspaper pripomína, že útok vandalov len potvrdzuje oslabenie policajných síl v súvislosti s ich nasadením v Káhire. Možno vraj len dúfať, že časť pokladov sa podarí nájsť, ako to bolo minulý rok v máji. Turistická polícia vtedy našla skrýšu plnú pamiatok ukradnutých počas národného povstania v roku 2011.

Skaza v Mali

Väčšina odborníkov v súvislosti s najnovším ničením odkazu histórie pripomína osud artefaktov v Mali v meste Ousmane Halle. Islamskí radikáli tam v januári tohto roku podpálili starodávne rukopisy – zemepisné a vedecké knihy, ktoré zachytávali dejiny Timbuktu a jeho obyvateľov. Niektoré rukopisy boli staré aj 500 rokov.

Brutalita Talibanu

Známe je aj barbarstvo islamských radikálov, ktoré spáchali príslušníci Talibanu v Afganistane. Takmer 2 000 rokov pozerali kamenné sochy Budhov na úrodné údolie Bámjánu zovreté bielymi štítmi Hindúkuša. Fanatickí moslimskí vandali ich mnoho ráz poškodili. Napriek tomu vždy odolali nepriazni osudu. Až fundamentalistický talibanský režim ich nechal v slepej nenávisti k všetkému neislamskému v roku 2001 vyhodiť do vzduchu. Niekoľko dní trvajúce apokalyptické dielo skazy dokončili prívrženci Talibanu 13. marca 2001 s pomocou automatických pušiek, raketometov, tankov a výbušnín. Podľa BBC sa miestni stúpenci hnutia síce odmietli podieľať na odstrele, ale do Bámjánu povolali bojovníkov zo vzdialenejších končín, ktorí uskutočnili demoláciu pod dozorom čečenského komanda.

Sochy Budhov vytesali do výklenkov kilometer dlhej pieskovcovej steny v priebehu druhého až piateho storočia nášho letopočtu. V tom čase to boli najväčšie sochy na svete. Väčší z Budhov dosahoval 53 metrov a menší mal „iba“ 37 metrov. Sochy boli unikátnym dokladom prepojenia budhistickej a gréckej výtvarnej tradície.

Na predaj bez prvej strany

Oba objekty, v malijskom Timbuktu i v afganskom údolí Bámjánu, boli na zozname svetového dedičstva UNESCO. Boli na ňom napokon aj exponáty z Irackého národného archeologického múzea v Bagdade. Aj z neho po páde režimu Saddáma Husajna zmizlo pri rabovaní za nečinného prizerania sa amerických vojakov viac ako 200-tisíc jedinečných nálezov z čias starovekých civilizácií Blízkeho východu. Zlodeji vyrabovali aj múzeum v severoirackom Mosule a štátne archívy. Len časť exponátov sa podarilo zachrániť.

"Na železných mrežiach vchodu do Národnej knižnice v Bagdade, ktorú rovnako rozkradli a vypálili, bol nápis: Knižnica má posvätné práva nemocnice a svätosti Božieho domu. Správajte sa tu tak, ako by ste sa správali tam. Napísal v reportáži časopis New York Review of Books. Ako konštatoval, je to jediné literárne dielo, ktoré v knižnici zostalo zo zbierky obsahujúcej jeden milión zväzkov, dvadsať miliónov periodík a mnoho pôvodných rukopisov. Rozkradnuté knihy následne za absurdne nízke ceny predávali na trhoviskách. Chýbala im iba vytrhnutá prvá strana s pečiatkou knižnice.

„Identita krajiny, jej hodnota a jej kultúra spočívajú v jej dejinách. Ak sa drancuje kultúra jednej krajiny, ako sa to stalo nám v dnešných dňoch, dejiny tej krajiny sa končia,“ napísal svojho času iracký archeológ Rajd Abdul Rizár Muhammad, očitý svedok drancovania muzeálnych zbierok, vo výzve adresovanej vtedajšiemu prezidentovi USA Bushovi publikovanej v denníku New York Times.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Moslimské bratstvo #pamiatky #múzeum #múzeá #ničenie