5 vodopádov, ktoré vám vezmú dych

Vodopády fascinujú množstvo ľudí. Zopár krásnych sa dá nájsť aj na Slovensku, ale za tými naozaj dych berúcimi treba vyraziť o čosi ďalej.

10.09.2013 06:00
Vodopády Gocta Foto:
Vodopády Gocta objavil Stefan Ziemendorff len v roku 2005
debata

Uzúdske vodopády

Nachádzajú sa asi 150 km severovýchodne od mesta Marrakéš v Maroku. Hlavná kaskáda má výšku až 110 m a prúdy vody, ktoré padajú, sa do veľkej miery líšia v závislosti od ročného obdobia či množstva zrážok. Okrem vodopádu samotného je atrakciou aj skupina divých makakov berberských, ktorá sa zdržuje v ich okolí.

Vodopády Gocta

Ešte pred desaťročím sa o tomto klenote v Peru, 700 kilometrov od Limy, vo svete v podstate nevedelo. Krásu vodopádov Gocta v roku 2005 objavil so svojou expedíciou Stefan Ziemendorff. S celkovou hĺbkou vyše 700 metrov patrí medzi najvyššie vodopády na svete. V okolí vodopádov možno nájsť nielen nespútanú prírodu. V jeho vodách má totiž podľa legendy prebývať vodná panna s dlhými svetlými vlasmi. Ktovie, ako sa vyrovnáva s pribúdajúcimi turistami.

Vodopády, ktoré ohromia

Vodopády potešia oko nejedného turistu

Fotogaléria
Vodopády na rieke Iguazu udivujú svojou...
Kaieteurské vodopády možno nájsť na rieke Potero
+2Vodopády Gocta objavil Stefan Ziemendorff len v...

Kaieteurské vodopády

Tieto jedinečné vodopády možno nájsť v Guayane na rieke Potaro. Hoci svojou výškou vyše 200 metrov nepatria medzi top vodopády, veľký objem pretečenej vody im pridáva na masívnosti a robí z nich niečo extra. Ich poloha v Kaieteurskom národnom parku vodopádom zabezpečuje status jednej z najväčších turistických atrakcií v Guayane.

Vodopády Iguazu

Na hraniciach Argentíny a Brazílie možno nájsť ozajstný prírodný zázrak. Vodopádom Iguazu (v preklade Veľká voda) kraľuje ten najväčší s názvom Diablove ústa s hĺbkou vyše 80 metrov. O ich kráse svedčí aj reakcia bývalej prvej dámy Spojených štátov amerických Eleanor Rooseveltovej, ktorá vraj pri pohľade na ne vzdychla: "Úbohé Niagáry!“

Anjelské vodopády

Svoje romantické meno venezuelské vodopády nedostali pre nádheru, ktorou oplývajú, ale vďaka svojmu objaviteľovi, americkému letcovi Jimmi Angelovi. Hugo Chavez sa síce údajne zastrájal, že meno zmení, nakoniec sa však zrejme uspokojil len s používaním ďalšieho, pôvodného pomenovania Kerepakupai Vená. S výškou 979 metrov ide mimochodom o najdlhší neprerušený vodopád.

debata chyba
Viac na túto tému: #vodopád #Uzúdske vodopády #Gocta #Kaieteurské vodopády #Iguazu #Anjelské vodopády