Zlato, ruch a smog – to sú tri tváre Bangkoku

Metropola Thajska v sebe skrýva pre návštevníkov viacero menších či väčších prekvapení. Zatiaľ čo v záhradách niektorých chrámov ťažko uveriť, že ste uprostred niekoľko miliónového mraveniska, na rušných uliciach sa človek cíti doslova ako zrnko piesku na poriadne dlhej pláži.

26.11.2013 06:00
thajsko, Bangkok Foto: ,
Wat Benchamabophit láka svojou výzdobou.
debata (1)

Osídľovanie dnešného Bangkoku sa začalo už v 15. storočí, metropolou Thajska sa stalo až v roku 1782. Jeho dôležitosť vzrástla najmä počas 19. storočia, keď na krajinu doliehali tlaky západu. Po druhej svetovej vojne sa Bangkok stal obľúbeným dovolenkovým cieľom amerických vojakov. S ich návštevami sa čoraz viac rozvíjal turizmus – a to nielen ten „nevinný“, ale aj sexturizmus.

Bangkok ako prestupná stanica

V súčasnosti patrí Thajsko k obľúbeným destináciám mnohých Európanov vrátane Slovákov. Jeho výhodou je okrem prijateľných cien aj počasie, ktoré umožňuje vymrznutým obyvateľom starého kontinentu vychutnať si slnečné lúče a pobyt na pláži aj v zimných mesiacoch. Nuž a počas cesty na niektorý z thajských ostrovov väčšina nevynechá ani hlavné mesto.

Panoráma Bangkoku. Foto: Wikipedia/Paul_012
Bankgok Panoráma Bangkoku.

Pár dní stačí

Samotný Bangkok sa však za slnečné mesto považovať veľmi nedá. Aj keď je pekné počasie, slnko neraz zostáva skryté za oblakmi (alebo v smogu). Na jeho prezretie stačí pár dní – počas nich sa dajú stihnúť najvyhľadávanejšie atrakcie ako chrámy, trhy a tržnice alebo jazdu tuk tukom.

Oddychujúci Budha ohromuje svojou veľkosťou. Foto: Pravda, Elena Zemková
thajsko budha Oddychujúci Budha ohromuje svojou veľkosťou.

Chrámy nemožno vynechať

Za návštevu v ňom rozhodne stoja budhistické chrámy. Množstvo zlata v nich zoberie dych možno aj vám. Jedným z najznámejších je Wat Benchamabophit, mramorový chrám alebo Wat Pho s obrovským odpočívajúcim Budhom.

V chráme možno kúpiť od mníchov aj vodu. Foto: Pravda, Elena Zemková
thajsko, bangkok V chráme možno kúpiť od mníchov aj vodu.

V chrámoch sa môžu návštevníci presvedčiť, že hoci majú obyvatelia Thajska iné predajné metódy ako Arabi, obchodný duch im nechýba. Kúpiť sa v nich totiž dá takmer všetko – posvätenú vodu, náramok pre šťastie či iné posvätené predmety. Ak sa chcete dostať dnu, treba mať zahalené plecia a pripraviť sa na vyzúvanie topánok.

Náramok pre šťastie vám za pár batov priviaže... Foto: Pravda, Elena Zemková
thajsko, bangkok Náramok pre šťastie vám za pár batov priviaže samotný mních.

Ruch na druhú

Pokoj pri chrámoch je v úplnom protiklade s ruchom centra mesta. Množstvá áut, tuk-tukov či motoriek sa melú po šesť a viac prúdových cestách a ak nepatríte medzi ostrieľaných šoférov, radšej sa spoľahnite na hromadnú dopravu, tuk tuk alebo taxík.

Trúfnete si ochutnať? Foto: Pravda, Elena Zemková
thajsko, bangkok Trúfnete si ochutnať?

Trhy nie sú pre každého

Stisk na cestách je však nič oproti návšteve tradičných trhov – najväčšie sú tie víkendové v Chatuchaku. Ak však máte problém s pohľadom na psy v klietkach na predaj a vyhľadávanie výhodných nákupov v tlačenici, radšej si ušetrite cestu. Rôzne lokálne pochúťky dostanete aj na menších trhoch či priamo v stánkoch na ulici. Od našinca vyžaduje ich ochutnanie trochu odvahy, ale tá sa často vyplatí a pochutnáte si na lacnom a pomerne chutnom jedle.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #trhy #Thajsko #Bangkok #Budha