Africké safari na vlastnej koži

Afriku si asi mnohí z nás predstavujú ako z dobrodružných filmov, kde medzi mestá spájajú len prašné cesty, na ktorých skôr stretnete leva ako iného človeka. Realita je však trochu iná.

17.12.2013 06:00
Národný park Hluhluwe Infolozi. Foto:
Slon v národnom parku Hluhluwe Infolozi (JAR).
debata

Skutočná divočina už na tejto planéte takmer neexistuje, hoci v Afrike možno ešte vždy nájsť jej zvyšky. Turisti však oveľa viac prichádzajú do kontaktu s „akože“ divočinou v národných parkoch, za ktorú si pri vstupe aj zaplatia. Cena na osobu veľmi závisí od konkrétneho parku a krajiny, kde sa nachádza. Orientačne sa pohybuje okolo 10 eur na osobu a 15 eur na auto na deň.

V každom parku organizujú prehliadku na originál safari aute, ktoré šoféruje zamestnanec parku. Vďaka takejto prehliadke možno vidieť viac zvierat, pretože zamestnanci parku už dobre vedia, kde sa kedy ktoré vyskytujú.

Štyri dni v divočine

Absolútnym vrcholom je však tradičné safari, teda ísť pešo a stráviť niekoľko dní v divočine. Batožinu a jedlo si ponesiete sami. Kedysi by vám ju odniesli oslíky, ale dnes sa s nimi už nechodí – údajne priveľmi lákali levy. Tradičné pešie safari napríklad v Južnej Afrike ponúkajú iba dva národné parky (Hluhuwe-Infolozi a Kruger). Takéto dobrodružstvo môže vyjsť aj 400 EUR na osobu, trvá obvykle 4 dni. Pohybujete sa v skupine asi 10 ľudí, pričom dvaja sú lokálni rangeri a majú so sebou aj zbraň (pre vašu bezpečnosť). Takúto tour je však nutné zarezervovať pre celú skupinu aspoň pár mesiacov dopredu nakoľko záujem je obrovský.

Odporúčam naše letné alebo jesenné mesiace, keď je obdobie sucha a všetky zvieratá sa držia pri vodných plochách. Samotná príroda je však na druhej strane oveľa krajšia v období dažďa, teda počas našej zimy a jari. V decembri a januári sa žiadne tour nerobia, lebo je príliš teplo, často prší a všetci turisti sú aj tak na plážach.

Vystihnúť dobré počasie je mimochodom dosť dôležité – náš výjazd sa z čarovnej noci na skale plnej paviánov pri rieke zmenil na vodné peklo, počas ktorého pršalo vo dne v noci. Stany sme nemali a v daždi bolo neuveriteľne ťažké udržať oheň po celú noc, aby nás ochránil pred predátormi. Navyše, levy radi lovia počas dažďa. Cestou späť sme sa miesto polovyschnutej riečky brodili vo vode až po pás spolu so slonmi. Krokodíly boli našťastie ešte v na hornom toku rieky a tak sme sa bezpečne hoci úplne mokrí dostali späť do tábora.

Národný park Hluhluwe Infolozi

Safari v národnom parku Hluhluwe Infolozi.

Fotogaléria
Národný park Hluhluwe Infolozi.
Národný park Hluhluwe Infolozi.
+15Národný park Hluhluwe Infolozi.

Poľovníci aj v národných parkoch

Počty zvierat v národných parkoch či „game reserves“ sú striktne kontrolované a mnohé sú do nich dovezené. Príroda si totiž na týchto izolovaných a plotom obkolesených priestranstvách rovnováhu zabezpečiť nedokáže. Rozličné národné parky preto majú aj rozličné druhy zvierat – nie však ani tak zásluhou matky prírody, ale skôr manažéra parku. Tie si na seba zarábajú turistami a poľovníkmi. Keď sa totiž na danom území premnožia napríklad slony, je len niekoľko možností – predať ho susedom, do ZOO alebo predať právo zastreliť slona nejakému „papalášovi“ za poriadne mastnú sumu. Ten potom ide do parku so skúseným lokálnym rangerom-stopárom a motá sa po ňom, až kým zviera neskolí.

Ozajstnú divočinu možno vidieť v Kongu

Dobrá správa je, že kúsok čistej prírody ešte predsa len v Afrike existuje. Je to časť dažďového pralesa hlavne v Kongu a DRC a národný park Serengeti v Tanzánii, ktorý je človekom nezasiahnutý a reguluje sa sám. V Tanzánii naozaj môžete uvidieť divé zvieratá pri obyčajnej ceste spájajúcej mestá. Viac fariem ako divočiny

Hlavnú časť územia tvoria farmy

Inak, v celej subsaharskej Afrike sú farmy takmer všade kde sa pohnete. Rozloha národných parkov alebo takzvaných „game reserves“ je v porovnaní so zvyškom krajiny, teda najmä s farmami, žalostne malá. Miesto levov teda stretnete skôr kravy ovce a v tom najlepšom prípade pštrosy – samozrejme z chovu. Farmy sú väčšinou aj oplotené takže nejaký voľný pohyb po krajine je tiež pomerne komplikovaný. Plot obyčajne nie je veľmi vysoký a bránky sú otvorené, takže vojsť na farmu a pokojne sa tam prejsť, či poobzerať je možné. Pozor však na tie krokodílie!

Autor žije v Pretórii, provincii Gauteng v Južnej Afrike.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #divočina #safari #národný park