Austrálsky veterinár prešiel Antarkdídu - so saňami v tvare pŕs

Austrálsky veterinár Geoff Wilson úspešne dokončil svoj sólový prechod Antarktídy, pri ktorom bol vybavený ružovými sánkami vymodelovanými podľa pŕs svojej manželky. Cieľom expedície bolo pritiahnuť pozornosť k ochoreniu rakovinou prsníka.

19.01.2014 06:00
wilson Foto:
Geoff Wilson prešiel ako prvý Austrálčan Antarktídu bez podpory.
debata

Štyridsaťtriročný Wilson je vôbec prvým Austrálčanom, ktorému sa podarilo samostatne, bez podpory prejsť naprieč Antarktídu. Takmer 3430 kilometrov dlhá cesta mu trvala 53 dní – časť šiel pešo, časť na lyžiach a na niektorých úsekoch si pomáhal kitingom. Zásoby si viezol na saniach.

Wilson výpravu zasvätil zvýšenie povedomia o rakovine prsníka – inšpirovala ho k tomu skúsenosť jeho priateľky, novinárky Kate Carlylovej.

„Niekoľkokrát som sa dostal úplne na dno a cítil som , že fyzicky nie som schopný pokračovať. Katie si musela prejsť touto cestou a ešte ju nemá za sebou,“ vyhlásil Wilson.

Účelom expedície bolo takisto zhromaždiť finančné prostriedky pre McGrathovu nadáciu, ktorá pomáha pacientkam s rakovinou prsníka a venuje sa zvýšeniu povedomia o tejto chorobe. Jej predseda a spoluzakladateľ, bývalý hráč kriketu Glenn McGrath ocenil Wilsonovo odhodlanie podporovať rodiny, ktoré ochorenie zasiahlo. Jeho výkon vyzdvihol ako mimoriadny krok v austrálskom dobývaní Antarktídy tiež austrálsky premiér Tony Abbott. „Nedokázali ste to pre osobnú slávu, ale pre dobrú vec. Menom každého Austrálčana vám blahoželám k tomuto výnimočnému , úžasnému úspechu,“ uviedol Abbott v odkaze nahranom na video.

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina prsníka #Antarkída #Geoff Wilson