Kuba otvorila prvú časť obrieho prístavu Mariel

Predstavitelia Kuby a Brazílie neďaleko kubánskej metropoly Havana slávnostne otvorili prvú časť prístavu, o ktorom sa hovorí ako o najmodernejšom v Latinskej Amerike a ako o pilieri hospodárskej budúcnosti ostrovného štátu s komunistickou vládou.

01.02.2014 06:00
Cuba Mariel’s Makeover Foto: ,
Na snímke cez šošovku rybie oko je zachytené otvorenie moderného kubánskeho prístavu Mariel. Bude vhodný aj pre väčšie plavidlá, ktoré križujú Panamský prieplav.
debata (14)

Na financovaní projektu Mariel sa podieľa Brazília. Poskytla zatiaľ vyše 800 miliónov dolárov. Ďalších 290 miliónov dolárov investuje do rozvoja susediaceho priemyslového parku a zvláštnej hospodárskej zóny, tvrdí brazílska prezidentka Dilma Rousseffová, ktorá sa spolu s kubánským prezidentom Raúlem Castrom zúčastnila na otváracej ceremónii.

Mariel, ktorý sa nachádza asi 45 kilometrov západne od metropoly, by mal nahradiť Havanu ako doterajšie centrum lodnej nákladnej prepravy na ostrove. Prevádzka v ňom by mala začať približne koncom roku. Kuba sa prístav Mariel rozhodla postaviť, keď v roku 2009 zistila, že havanský záliv nebude môcť pojať väčšie plavidlá, ktoré sa začnú o dva roky plaviť Panamským prieplavom.

„Mariel sa od tejto chvíle zapisuje do kubánskeho a latinskoamerického systému prístavov,“ povedal Castro predtým, ako sa s hosťami prešiel po prvých 700 metroch nábrežia, kde bola začatá prevádzka. „Je to prvá fáza projektu, musíme pokračovať,“ povedal o prístave, ktorý je s celkovou plochou 465 kilometrov štvorcových najväčším projektom infraštruktúry na Kube v dejinách.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #Kuba #Latinská Amerika #prístav #Mariel #otvorenie