Láska sa na Srí Lanke povie "adaraya"

"Mama oyatath adarei," tak sa po sinhalsky povie: Ľúbim ťa. Svadba je na Srí Lanke veľká vec. Hostiny sú až dve, druhá po návrate z medových týždňov. Vtedy je už nevesta oblečená v červenom ako symbol toho, že prišla o panenstvo.

14.02.2014 06:00
hlavna Foto:
Natešený ženích a nevesta na pláži vo Wattale práve absolvovali medové týždne.
debata

Thilini Chanika je 21-ročná učiteľka z malej katolíckej rybárskej dedinky Uswetakeiyawa, ležiacej asi hodinu cesty od hlavného mesta Kolomba. So svojím 27-ročným priateľom Gayanom sa poznajú sedem rokov. Tento rok by sa chcela vydávať, ale trápi ju, že na to nemajú dostatok financií: „Stotisíc rupií potrebujem len na oblečenie, ďalších tristotisíc na pohostenie, dekorácie, svetlá, hudbu a na iné výdavky ďalších vyše stotisíc. To je pol milióna rupií, lenže ja mesačne zarábam 12-tisíc,“ hovorí smutne. „Z mojej strany potrebujeme pozvať sto ľudí, zo ženíchovej ďalších viac ako sto hostí. Zatiaľ netuším, ako to vyriešime.“

Medové týždne v horách

V Srí Lanke, malom ostrovnom štáte známom aj ako Cejlón, majú navyše vo zvyku pripraviť až dve svadobné hostiny. Jednu zo strany nevesty, druhú organizuje ženíchova rodina. Organizujú sa v hoteloch. Po prvej „veselici“ pár odchádza na svadobnú cestu, najčastejšie do letovísk blízko miest ako Kandy či do najvyššie položeného mesta na Srí Lanke Nuwara Eliya. V hornatej časti ostrova Cejlón, ktorý leží blízko rovníka, je totiž chladnejšie. Na zelených stráňach Nuwara Eliya, prezývaných „Malé Anglicko“, dvetisíc metrov nad morom, rastie aj svetoznámy cejlónsky čaj a priemerná teplota je 14 až 17 stupňov Celzia, na rozdiel od tridsiatok na západnom a južnom pobreží.

„My plánujeme stráviť na svadobnej ceste len dva dni,“ pokračuje Thilini. „Samozrejme, sú páry, ktoré majú peniaze na to, aby odcestovali na dva-tri týždne aj do zahraničia.“ A potom sú také, ktoré si svadobnú hostinu ani cestu nemôžu dovoliť. Urobia len zápis na matrike a majú obrad v katolíckom kostole, dostanú požehnanie v budhistickej či hinduistickej svätyni. O Srí Lanke sa hovorí ako o najstaršej budhistickej krajine, žije tu 70 percent budhistických Sinhalčanov. Druhým etnikom a náboženskou skupinou sú hinduistickí Tamili a žije tu aj početná skupina kresťanov a moslimov.

Na fotografovanie svadobných párov sa často... Foto: Dávid Popovič
Sri Lanka 043 Na fotografovanie svadobných párov sa často využívajú pláže...
Novomanželia sa fotia aj v botanickej záhrade... Foto: Dávid Popovič
Sri Lanka 352 Novomanželia sa fotia aj v botanickej záhrade Peradeniya.

Tradičná zdržanlivosť

Dievčatá sú na Srí Lanke zdržanlivé. Na plážach či v najväčšej botanickej záhrade Peradeniya pri meste Kandy možno bežne vidieť objímajúce sa zaľúbené páriky. Českej televízii sa pre cestovateľský dokument Cestománia dokonca podarilo nafilmovať, ako tu srílanský mladík nenápadne zapínal svojej milovanej podprsenku. Žena, najmä na vidieku, však ostáva až do svadby pannou. „Je u nás tradíciou, že do sobáša nežijeme sexuálnym životom,“ potvrdzuje Thilini. Srílanskí mládenci by si aj dali povedať, oženiť sa však väčšina chce len s pannou. Dovtedy sa zaľúbenci môžu len „muchlovať“, v špecifickej srílanskej angličtinepo tomu hovoria „make a fun“.

„Nebodaj si myslíš, že som ešte panic?“ pýta sa 22-ročný študent a „chlapec z lepšej rodiny“ Ruchira Perera. „Oženiť sa však chcem s pannou. Dobre, keby to bola Austrálčanka a ja tým získam občianstvo, vedel by som urobiť aj nejaké ústupky,“ dodáva úprimne, pretože sa chystá za svojou rodinou ku protinožcom. Všetky jeho sesternice mali svadbu v päťhviezdičkovom hoteli Kingsbury v centre hlavného mesta neďaleko kolombského Svetového obchodného centra. „Môže si to dovoliť len asi päť percent ľudí u nás. Taká svadba stojí viac ako tri milióny rupií,“ tvrdí majiteľ luxusnej Toyoty.

Odpustenie pre Manoja

37-ročný Manoj Peiris z Malabe, čo je kolombská prímestská časť, sa so svojou manželkou Dilhani zoznámil počas štúdia na univerzite. Zobrali sa v roku 1998. Jeho rodičia sú však veľmi silní budhisti, a keďže Dilhani je z katolíckej rodiny, s týmto zväzkom nesúhlasili. Manoj bol však tvrdohlavý: „Pochádzam z pomerne bohatej rodiny, dovtedy som mal všetko,“ hovorí.

Manoj Peiris s manželkou Dilhani a troma deťmi. Foto: Dávid Popovič
Manoj Peiris s rodinou Manoj Peiris s manželkou Dilhani a troma deťmi.

„Študoval som, športoval som, nemusel som riešiť živobytie.“ Keď sa s Dilhani tajne zobrali na matrike a oznámili to jeho rodičom, tí s neposlušným synom na jeden a pol roka prerušili kontakty. Čerství manželia museli odísť z univerzity, pretože sa potrebovali zamestnať, aby mali príjem. „Rodičia mi odpustili, až keď sa nám narodilo prvé dieťa,“ hovorí Manoj. „Myslím, že dnes sú na mňa pyšní, pretože ku všetkému som sa dopracoval sám.“ Má tri deti, vlastný, hoci stále nedokončený, dom a už desať rokov sprevádza ako šofér turistov po Srí Lanke. Má najmä holandskú klientelu. To je dobrá, aj keď náročná práca, pretože je stále na cestách.

„Nikdy sme s Dilhani nemali svadobnú hostinu, ale svadobnú fotografiu máme,“ ukazuje snímku, ktorá už rokmi trochu vybledla. „Obliekli sme sa do svadobných šiat a išli sme do fotoateliéru, aby sme raz mohli aspoň niečo ukázať deťom.“ „Adaraya sadakaalikai.“ Láska je večná.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #svadba #Srí Lanka #Cejlón