Chcete nechať odkaz na Čínskom múre? Žiadny problém!

Písanie a rytie odkazov na Čínsky múr bolo doteraz zakázané - a možno práve preto turistov láka o to viac. Číňania sa preto rozhodli zmeniť taktiku - na múr sa bude dať písať. A bez pokuty!

06.03.2014 06:00
Čínsky múr Foto:
Podarí sa turistov umravniť písaním na presne vyhradené miesta?
debata

Čínske úrady sa rozhodli zriadiť v časti Veľkého čínskeho múru zónu, kde budú môcť návštevníci zanechávať svoje odkazy. Cieľom je uchrániť pred nevzhľadnými nápismi ostatné úseky tejto slávnej pamiatky.

Zanechať podpis či odkaz na monumentálnej... Foto: flog.pravda.sk/martas
Čínsky múr Zanechať podpis či odkaz na monumentálnej pamiatke chce mnoho ľudí.

Mu – tchien – jü, nachádzajúce sa zhruba 70 kilometrov severovýchodne od metropoly Pekingu, je jednou z najpopulárnejších a najlepšie zachovaných častí Veľkého čínskeho múru. Napriek zákazom tam ale mnohí turisti vyrývajú do kameňa svoje iniciály a iné odkazy, upozorňuje denník China Daily.,,Vzhľadom k tomu, že turisti radi vyrývajú do múrov budov rôzne slová, vytvoríme oblasť pre písanie graffiti ako nové návštevnícke miesto v Mu – tchien – jü," uviedol úrad pre správu Veľkého čínskeho múru.

Čínsky múr je každý rok cieľom mnohých turistov. Foto: flog.pravda.sk/sysell
Čínsky múr Čínsky múr je každý rok cieľom mnohých turistov.

Odteraz budú návštevníci mať dovolené zanechať svoje nápisy v špeciálnej zóne vo veži číslo 14, pričom úrady plánujú vyčleniť ďalšie dve takéto oblasti, ak sa iniciatíva osvedčí. Čínska tlač uvádza aj chystanú inštaláciu „elektronické tabule pre graffiti“, hoci nie je celkom jasné, ako by takáto tabuľa mala fungovať.

Najčastejším jazykom používaným v nápisoch na Veľkom čínskom múre je podľa denníka China Daily angličtina.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #písanie #Čínsky múr