V Egypte otvorili repliku hrobky slávneho faraóna Tutanchamóna

V egyptskom Údolí kráľov v Luxore otvorili repliku hrobky faraóna Tutanchamóna z 18. dynastie egyptských kráľov. Podľa ministra pre cestovný ruch Hišáma Zaazúa by to malo pomôcť uchrániť originálny hrob pred davmi turistov a prilákať návštevníkov do Luxoru.

07.05.2014 06:00
APTOPIX Mideast Egypt Tourism Foto:
V egyptskom Luxore odhalili repliku hrobu kráľa Tutanchamóna. Egypťania si od toho sľubujú oživenie turistického ruchu, ktorý od roku 2011 po nepokojoch výrazne klesol.
debata

Do pôvodnej hrobky, ktorá je neďaleko svojej kópie, bude podľa agentúry AP vstup stále možný, ale za vyššie vstupné. Zatiaľ čo do repliky návštevníci zaplatia za vstupenku okolo 4 eur, originál budú môcť uvidieť za dvojnásobok.

Tutanchamónova hrobka je stará 3000 rokov a patrí k 63 známym hrobom v Údolí kráľov. Je prvou zo vzácných pamiatok egyptskej histórie, ktorej sa takto egyptské úrady rozhodli predĺžiť životnosť. Vzhľadom k vysokej návštevnosti je mnoho pamiatok ohrozených veľkými davmi. Pokusy o reštaurovanie miest a ich zaistenie pre davy návštevníkov sú často problematické. „Originálny hrob bol síce vyzdobený na večnosť, ale nepočítalo sa s tým, že doň budú prúdiť davy návštevníkov,“ povedal Adam Lowe, riaditeľ madridskej nadácie Factum Arte, ktorá sa na vytvorení repliky podieľala. „Mojím snom je, aby vydržela 3000 rokov,“ povedal Lowe o kópii. Do novo otvorenej hrobky budú smieť turisti po tridsaťčlenných skupinách.

V priestore pred pohrebnou komorou sú rozvešané fotografie popisujúce objavenie hrobu a pokladov v ňom. V roku 1922 sa to podarilo Britovi Howardovi Carterovi.

Po Tutanchamónovej hrobke majú nasledovať repliky posledného miesta odpočinku ďalších slávnych panovníkov Starého Egypta – napríklad faraóna Sethiho alebo kráľovnej Nefertari, ktorí boli obaja vládcami 19. dynastie.

Kritici upozorňujú, že ľudia do Egypta necestujú kvôli kópiám, ktoré môžu vzniknúť kdekoľvek na svete, ale práve kvôli originálom. Zástancovia však trvajú na tom, že pôvodnú pamiatku treba chrániť.

Cestovný ruch je pilierom egyptskej ekonomiky. Po revolúcii v roku 2011 sa príjmy z neho prepadli o viac než 30 percent. Keď sa situácia začala zlepšovať, prišlo vlani nové násilie a s ním zvrhnutie prezidenta Muhammada Mursího a represie proti islamistom. Príjmy z turistiky za prvé tri mesiace tohto roku boli v porovnaní s vlaňajškom o 43 percent nižšie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #cestovný ruch #faraón #Tutanchamón #hrobka #replika #Luxor