Srílanské mesto Kandy zaplavili svetielkujúce slony

Veľká chvíľa, tak nazval jeden z najväčších ázijských budhistických festivalov - Esala Perahera - milovník Srí Lanky Boris Filan. Túto nedeľu, počas noci Splnu, 10 dní trvajúca slávnosť Perahera vrcholí. Ulice horského mesta Kandy v centre ostrova známeho pod menom Cejlón už zaplavili desaťtisíce Srílančanov a turistov z celého sveta.

09.08.2014 06:00
slon, Srí Lanka Foto: ,
Slon nesúci najvzácnejšiu relikviu musí byť vždy „tusker“ – mať kly – a spĺňať špeciálne fyzické požiadavky.
debata

Farbistú kandyjskú slávnosť možno vidieť len raz do roka.

Sedí sa na zemi po obidvoch stranách ulíc, na plastových stoličkách, na balkónoch priľahlých hotelov a bytov či terasách obchodov. Miesta s dobrým výhľadom stoja nemalý peniaz. Boris Filan zveličene prirovnal vstupenku vo svojej knihe zážitkov zo Srí Lanky ku cene za lístok do La Scaly.

Holanďanka Marjon Voorzangerová z mesta Katlijk je v tejto chvíli na Srí Lanke po šiesty raz: „Mám rada tú krajinu, pretože sa tam cítim bezpečne a viem, že nebudem mať žalúdočné problémy,“ vysvetľuje svoje každoročné návraty. Peraheru v Kandy uvidí túto nedeľu po druhýkrát. „Je to skutočne nádherné a pôsobivé,“ dodáva. "Naposledy som ju videla z terasy jedného obchodu, pretože obchody na ulici, kadiaľ ide sprievod, predávajú miesta na sedenie. Nie je to lacné, dve miesta s dobrým výhľadom stoja aj 80 eur. Ak však ostanete na ulici, môžete stáť alebo sedieť nanajvýš na zemi. Najlepší a najdlhší sprievod je v posledný deň slávnosti. S veľkým množstvom tanečníkov i slonov.“

Zlatý klinec je slon s replikou Budhovho zuba

Perahera je dôsledne zorganizované, priam teatrálne predstavenie. Diváci sa na ňom nijako nezúčastňujú, hoci podľa sprievodu sa zdá, že ulicami pochoduje azda celé mesto. Ide o päť samostatných sprievodov, ktoré jeden po druhom postupujú ulicami mesta Kandy, jeden vychádza od chrámu Budhovho zuba, ostatné štyri zo štyroch kandyjských svätýň.

Zlatým klincom každého sprievodu je slon nesúci symboly príslušného chrámu – v prípade Chrámu Budhovho zuba ide o repliku Budhovho zuba, v origináli najposvätnejšej relikvie celej budhistickej Srí Lanky.

Chrám Budhovho zuba v Kandy je najvýznamnejšia... Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
Chrám sv. zuba, Srí Lanka Chrám Budhovho zuba v Kandy je najvýznamnejšia budhistická svätyňa Srí Lanky.

Srílančania svoj sviatok milujú, tešia sa naň, zúčastňujú sa na ňom. „Moja teta žije v Kandy a ako malé dievčatko som videla túto Peraheru možno desaťkrát,“ hovorí učiteľka angličtiny Thilini Chanika, ktorá žije v rybárskej dedine v blízkosti hlavného mesta Kolomba. V auguste sú na Srí Lanke prázdniny, ale na to, aby mohla vycestovať do centra ostrova, momentálne nemá peniaze. „Navyše tam nemôžem cestovať sama ako slobodná žena bez mojej rodiny," vysvetľuje. „Niežeby naša krajina bola nebezpečná, je to jednoducho náš zvyk.“ dodáva. Thilini nie je budhistka, ako 70 % Srílančanov, ale kresťanka.

Veľké nočné predstavenie

„Mesto Kandy je počas osláv zmenené,“ píše Boris Filan v knihe Tajomstvo Budhovho úsmevu. „Tisíce a tisíce ľudí, policajné hliadky, trúbiace autá. Chodníky, balkóny, obloky a terasy sa zmenia na hľadisko na prasknutie obsadené divákmi. Z asfaltovej cesty sa stáva dlhé javisko, na ktorom sa odohráva veľké nočné predstavenie.“

Najúžasnejšiu slávnosť Peraheru v Kandy si... Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
Perahera, Srí Lanka, Kandy, slon Najúžasnejšiu slávnosť Peraheru v Kandy si nemožno predstaviť bez bohato zdobených, svetielkujúcich slonov.

Ak chcete odísť na záchod, musíte rátať s tým, že na svoje pôvodné miesto na chodníku sa už nedostanete. Pri kúpe jedného z tisícky sedadiel je zas dobré si overiť, o aké miesto ide, pretože vstupenky predávajú aj rôzni podvodníci. Hotely v Kandy sú v dobe slávnosti Esala Perahera obsadené na mnoho mesiacov vopred a ceny za ubytovanie sa zdvoj- aj strojnásobia. Miestni obyvatelia prenajímajú v období slávnosti dokonca aj svoje byty.

Klasický kandyjský tanec vo farebných kostýmoch... Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
tanec, Srí Lanka Klasický kandyjský tanec vo farebných kostýmoch a ozdobami je považovaný za umenie.

Keď to vypukne, ulicami kráčajú tanečníci, ohňometači, cirkení hodnostári v tradičných kostýmoch, bubeníci – ľudská rieka. Za nimi nádherne svetielkami ozdobené slony, pretože slon je symbol Srí Lanky. Najdôležitejším v sprievode je Maligawa Tusker (tusker znamená slon, ktorý má kly), ten totiž nesie repliku schránky s Budhovým zubom. Musí spĺňať špeciálne fyzické požiadavky. Dlhé roky nosil schránku slon menom Rádža, ktorý zahynul v roku 1988 po 50 rokoch verných služieb. Jeho smrť primäla vládu vyhlásiť dokonca deň národného smútku a vypchatého Rádžu možno dnes obdivovať v špeciálnej sklenej vitríne v Múzeu slona Rádžu.

Keď v roku 1988 Rádža zahynul, srílanská vláda... Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
slon Rádža, Srí Lanka, Keď v roku 1988 Rádža zahynul, srílanská vláda vyhlásila deň národného smútku.

Boh nad nimi, s nimi aj v nich

„Tu je Boh prítomný v každej molekule, je nad nimi, s nimi aj v nich,“ tvrdí o Srílančanoch Boris Filan. „Ten Budhov zub je ich súčasťou a oni mu patria. Počas Perahery sa radi a oddane stávajú súčasťou obradu, ktorý im potvrdzuje, že nie sú sami, že nie sú vydaní niekomu napospas, nie sú zatratení… Tí ľudia svoju vieru žijú, ona im dáva silu byť šťastní, aj keď sú nemajetní, zasiahnutí cunami, polonahí, bojujúci s trópmi. Neriešia nijaké tajomstvo, lebo vedia, že k nemu vždy patrili a patriť budú.“

Choďte sa tam na nich raz pozrieť.

Mesto Kandy uprostred Srí Lanky

Mesto Kandy leží uprostred príkrych zelených kopcov v centre ostrova Cejlón pod Indiou, je druhým najväčším mestom na Srí Lanke a rozhodne aj hlavným mestom kultúry. Je sídlom najvýznamnejšej svätyne, chrámu Budhovho zuba, a tiež sa tu konajú najfarebnejšie slávnosti v celej zemi, Esala Perahera. Kandy je pyšnou baštou nezávislých sinhálskych tradícií, ktoré si uchránili svoju slobodu dva a pol storočia, keď odolávali útokom Portugalcov a Holanďanov. Dodnes si uchováva svojho aristokratického ducha vďaka starým kandyjským i koloniálnym budovám, malebnému prostrediu hôr a príjemnej klíme.

Uprostred mesta sa nachádza jazero a okolo členitá kopcovitá krajina so zelenými terasami známeho cejlónskeho čaju. Kandyjská slávnosť Esala Perahera je najúžasnejšia slávnosť na Srí Lanke, ktorá je aj jednou z najväčších náboženských slávností v celej Ázii. Jej pôvod siaha do doby príchodu posvätného Budhovho zuba na Srí Lanku v 4. storočí. Samotná relikvia zuba bola naposledy nesená v procesii v roku 1848, pretože od tej doby sa opustenie relikvie chrámu považuje za neblahé – namiesto zuba sa dnes nosí jeho replika.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Srí Lanka #Boris Filan #Kandy #Perahera #slávnosť #slony