V Karibiku je najobľúbenejšia Dominikánska republika

Dominikánska republika zaznamenáva v súčasnosti najväčší nárast zahraničných turistov. Podľa štatistík prišlo od januára do augusta 2014 do krajiny celkom 3 608 955 turistov, čo je medziročne o 9,2 % viac. Krajina bielych pláží si tak obhájila dominantné postavenie v cestovnom ruchu v oblasti Karibiku.

30.09.2014 15:00
Karibik, Dominikánska republika, more, palmy, pláž Foto:
Pláže s bielym pieskom pod palmami v Dominikánskej republike sú ideálnym miestom na oddych.
debata

Výnimočnú pozíciu zastáva aj v rámci Latinskej Ameriky. Jej príjmy z cestovného ruchu v minulom roku dosiahli viac ako 4,549 miliárd dolárov. Výdavky zahraničných turistov boli vyššie najmä v tomto roku, keď sa priemerná suma výdavkov pohybovala okolo 997 dolárov. Turisti v konkurenčných latinskoamerických destináciách minuli priemerne 860 dolárov. Informáciu poskytla Svetová organizácia cestovného ruchu (UNWTO) a Medziročný menový fond (MMF) v štúdii Latinvex.

Krajina, do ktorej sa chce každý vrátiť

O popularite tejto karibskej destinácie svedčí aj fakt, že 96,6 % turistov, ktorí krajinu navštívili v roku 2013, sa sem v budúcnosti plánujú vrátiť. Podľa štúdie Centrálnej banky Dominikánskej republiky 90 % návštevníkov uviedlo, že krajina ich očakávania splnila.

„Zaväzuje nás to naďalej udržiavať a zlepšovať služby na tej najvyššej úrovni,“ povedala Leila Boasier Budeckerová, riaditeľka Národného turistického úradu Dominikánskej republiky. Budeckerová vyzdvihla tiež renováciu Koloniálnej zóny Santo Dominga počas posledných dvoch rokov. Uviedla, že schválenie novely zákona na podporu turizmu by mohlo prilákať ďalších investorov, podnietiť vznik nových hotelov a zlepšiť cestnú infraštruktúru.

Situácia okolo rastúcej návštevnosti krajiny si vyžiadala, že sa bude v novembri na Medzinárodnom letisku v Punta Cane otvárať ďalší letiskový terminál. Letisko už teraz patrí v regióne Karibiku a Južnej Ameriky medzi deväť najfrekventova­nejších. Od začiatku roka v Punta Cane pristáli dva milióny pasažierov, čo predstavuje 64 % z celkového počtu zahraničných turistov v republike. Výstavba nového terminálu bude stáť 100 miliónov dolárov, a budú v ňom obsluhovať až dvadsať šesť letov denne.

Piesočnaté pláže, pralesy aj hory

Dominikánska republika je po Kube druhá najväčšia krajina v Karibskom mori. Patrí medzi najvyhľadávanejšie turistické destinácie regiónu, v ktorej sa môžete dohovoriť po španielsky. Dominikánska republika zaberá približne dve tretiny ostrova Hispaniola, ktorý sa nachádza juhovýchodne od Floridy. Táto krajina je veľmi rôznorodá. Môžete v nej nájsť nekonečne dlhé panenské pláže, tropické pralesy aj horské oblasti.

Cestovný ruch patrí medzi najrýchlejšie rastúce priemyselné odvetvia v krajine. Dominikánska republika má päť hlavných turistických oblastí, ktorými sú Puerto Plata, La Romana, Samana, Boca Chica a Punta Cana.

debata chyba
Viac na túto tému: #more #turizmus #Dominikánska republika #Karibik #Južná Amerika #pláže