Exotika predstavuje aj nástrahy

Slovenskí dovolenkári čoraz častejšie vymieňajú pasívne ležanie na plážach za aktívny oddych v podobe poznávacích zájazdov. Najmä exotika láka v období, keď slnečných dní začína byť pomenej. Nevšedné dobrodružstvo v mimoeurópskych krajinách však predstavuje aj isté riziko.

26.10.2014 06:00
ockovanie, slon, exotika Foto:
V exotických krajinách predchádzajte rizikám nakazenia vírusmi očkovaním.
debata

„Pri dobrodružných cestách po celom svete je dôležité nič nepodceniť,“ hovorí Tibor Pekarčík z CK Victory Travel.„Je dobré, ak aj samotná cestovná kancelária klientov upozorní na možné riziká v závislosti od destinácie, veku cestovateľa, jeho zdravotného stavu, dostupnosti lekárskej starostlivosti a stupňa rizikového správania.“

Následne lekár z očkovacieho centra, niekedy aj všeobecný lekár, zostaví cestovateľovi individuálny očkovací plán. „Odporúčané očkovania sú proti vírusovej hepatitíde typu A, B, brušnému týfusu, besnote, japonskej encefalitíde, cholere, tetanu a poliomyelitíde. Povinné sú očkovania proti žltej zimnici a proti meningokokovej meningitíde pri cestách do Mekky a Mediny v Saudskej Arábii v období hadž,“ upozorňuje doc. MUDr. Andrea Kalavská, z Polikliniky cudzokrajných chorôb v Bratislave.

Cestovateľ by si mal ešte pred návštevou očkovacieho centra skontrolovať, či má platné očkovanie proti tetanu a záškrtu, ktorého platnosť je 15 rokov. Túto informáciu má poznačenú v karte všeobecný lekár.

Lekár z očkovacieho centra, niekedy aj... Foto: SHUTTERSTOCK
lekar, Lekár z očkovacieho centra, niekedy aj všeobecný lekár, zostaví cestovateľovi individuálny očkovací plán

Očkovanie proti žltej zimnici

Vírusovú infekciu žltú zimnicu prenášajú komáre v Južnej Amerike a Afrike. Imunita nastupuje približne o 10 dní po očkovaní.

„Pravidlo, že žltú zimnicu treba preočkovať každých desať rokov, je prežité. Svetová zdravotnícka organizácia ho zrušila minulý rok po zistení, že imunita navodená jednou dávkou je dostatočná po celý život. Kto má medzinárodný žltý očkovací preukaz, kde má toto očkovanie zaznačené, môže ho považovať za neobmedzene platný,“ tvrdí MUDr. Ivan Bakoš z Inštitútu očkovania a cestovnej medicíny v Bratislave.

V súčasnosti sa teda stačí dať zaočkovať iba raz a toto očkovanie sa povinne vyžaduje od všetkých cestujúcich starších ako 1 rok pri cestách do krajín:

  • Afrika: Benin, Burkina Faso, Kamerun, Stredoafrická republika, Kongo, Pobrežie Slonoviny, Demokratická republika Kongo (predtým Zaire), Gabon, Ghana, Libéria, Mali, Mauretánia, Niger, Rwanda, Sv. Tomáš a Princov ostrov, Togo
  • Južná Amerika: Francúzska Guyana
Pri cestách do vačšiny afrických krajín je... Foto: SHUTTERSTOCK
Afrika, Pri cestách do vačšiny afrických krajín je očkovanie povinné.

Očkovanie sa iba odporúča pri cestách do krajín endemického výskytu žltej zimnice:

  • Afrika: Angola, Burundi, Čad, Etiópia, Rovníková Guinea, Gambia, Guinea, Guinea-Bissau, Keňa, Nigéria, Senegal, Sierra Leone, Somálsko, Sudán, Uganda, Tanzánia, Zambia
  • Stredná a Južná Amerika: Bolívia (oblasť Beni, Cochabamba, Santa Cruz a časť subtropickej oblasti La Paz), Brazília (oblasť Acre, Amapá, Amazonas, Goiás, Maranháo, Mato Grosso, Mato Grosso do Sul, Minas Gerais, Pará, Rondonia, Roraima a Tocantis, Espirito Santo, Piaui, Bahia, Sao Paolo, Paraná, Santa Catarina a Rio Grande do Sul ), Kolumbia, Ekvádor, Guyana, Panama (provincia Chepo, Darién a San Blas), Peru (pri návšteve džungľových oblastí pod 2300 m n.m.), Surinam, Venezuela, Trinidad a Tobago.
Očkovanie nie je povinné v Južnej Amerike, ale... Foto: SHUTTERSTOCK
Juzna Amerika, ludia Očkovanie nie je povinné v Južnej Amerike, ale odporúča sa.

Očkovanie proti meningokokovej meningitíde

Epidémie menigokových meningitíd sú časté predovšetkým v rovníkovej Afrike, Saudskej Arábii a Juhovýchodnej Ázii. „Od roku 2003 sa vyžaduje očkovanie pre cestujúcich do tejto krajiny v období hadž,“ informuje Tibor Pekarčík z CK Victory Travel.

Očkovanie proti hepatitíde typu A, B

„Ide o najčastejšie vírusové infekcie spojené s pobytom v trópoch a subtrópoch, ktorým sa dá predchádzať očkovaním. Oblasti výskytu vírusovej hepatitídy A sú Afrika, Stredná a Južná Amerika, krajiny Ázie a Oceánie, štáty bývalého Sovietskeho zväzu, Stredomorie a Stredný východ.“ dodáva Pekarčík.

Podľa informácií Polikliniky cudzokrajných chorôb v Bratislave, pri ceste do endemických oblastí ochorie 0,3–1,8 % cestovateľov pri pobyte trvajúcom viac ako mesiac. Riziko nákazy „áčkovej hepatitídy“ zvyšuje dlhodobý pobyt, zlé hygienické podmienky, konzumácia surovej zeleniny, neolúpaného ovocia, plodov mora a kúpanie v kontaminova­nej vode.

Riziko nákazy „áčkovej hepatitídy“ môže zvýšiť... Foto: SHUTTERSTOCK
morské plody, zdravá výživa Riziko nákazy „áčkovej hepatitídy“ môže zvýšiť aj konzumácia morských plodov, surovej zeleniny, neolúpaného ovocia či zlé hygienické podmienky.

Hepatitída B sa vyskytuje najmä na Ďalekom východe, v štátoch bývalého Sovietskeho zväzu, Juhovýchodnej Ázii, niektorých ostrovoch v Pacifiku, v Afrike, v niektorých oblastiach Južnej a Strednej Ameriky, na Aljaške a v Grónsku. Prenos infekcie sa uskutočňuje krvou a sexuálnym kontaktom.

Ak si myslíte, že sa niet čoho obávať, musíte vedieť stopercentne zabezpečiť, že na dovolenke v týchto krajinách nebudete nikdy potrebovať stomatologické ošetrenie ani prípadné poskytnutie prvej pomoci v podobe akejkoľvek injekcie či infúzie. „Béčková hepatitída“ je stonásobne nákazlivejšia ako HIV!

Očkovanie proti brušnému týfusu

Človek sa nakazí kontaminovanou vodou alebo potravinami. Brušný týfus je rozšírený v Juhovýchodnej Ázii, Indii, Afrike a Latinskej Amerike. Nakaziť sa však môžeme aj počas pobytu v Stredozemnom mori v Tunisku, Egypte alebo Turecku.

„Mal som prípad, keď si 15-ročná dievčina doniesla brušný týfus od starej mamy z južného Talianska. Naposledy to však bolo Bali, odkiaľ si brušný týfus priniesli dve Poľky, ich kamarátka Slovenka bola zaočkovaná. Boli hospitalizované dva týždne, hrozilo im prederavenie čreva. Pravda je, že najvyššie riziko nákazou brušného týfusu je pri cestách do Nepálu,“ povedal MUDr. Bakoš v interview pre prílohu Dobré zdravie v Pravde.

Ak cestujete do Nepálu, chráňte sa pred nákazou... Foto: SHUTTERSTOCK
Nepal, Ak cestujete do Nepálu, chráňte sa pred nákazou brušného týfusu.

Očkovanie proti detskej obrne

„Tri krajiny, z ktorých sa detská obrna šíri, sú Pakistan, Kamerun a Sýria. Pri ceste tam je toto očkovanie povinné,“ tvrdí MUDr. Ivan Bakoš. „V ďalších siedmich krajinách sa zaznamenal výskyt divého poliovírusu, ktorý sa momentálne nešíri do iných krajín.

Sú to Afganistan, Rovníková Guinea, Etiópia, Irak, Izrael, Somálsko a Nigéria. Pri cestách do týchto krajín – a predovšetkým pri pobyte nad štyri týždne – sa toto očkovanie rozhodne odporúča.“

Očkovanie proti besnote

Besnota je veľkým zdravotníckym problémom najmä v Ázii . Podľa WHO ročne zomrie na besnotu 30–50 tisíc osôb na celom svete. Proti tomuto ochoreniu lekári odporúčajú sa zaočkovať v prípade, ak sa v oblasti výskytu plánujete zdržať viac ako jeden mesiac.

Zdrojom nákazy v Severnej Afrike, ale aj v Ázii sú besné psy, šelmy, opice a netopiere. Pri spoznávaní krajín, kde sa besnota vyskytuje, je preto lepšie cestovať so sprievodcami, prípade s cestovnou agentúrou, ktorá je informovaná o možných nástrahách.

Očkovanie proti japonskej encefalitíde

Japonská encefalitída postihuje každý rok v oblastiach Južnej a Juhovýchodnej Ázie a Austrálie desiatky tisíc obyvateľov. Rezervoárom vírusu, ktorý vyvoláva nákazu, sú ošípané a infekciu prenášajú komáre.

Očkovanie sa odporúča len cestovateľom do vidieckych oblastí pri pobyte dlhšom ako jeden mesiac v sezóne prenosu (obdobie dažďov). Medializovaný bol prípad študentky Lenky z Banskej Bystrice, ktorá ochorela na Taiwane, kde študovala čínštinu. Na Slovensko ju v roku 2008 priviezli v kóme, z ktorej sa neprebrala.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Afrika #Saudská Arábia #vírusy #očkovanie #exotika #Južná Amerika #Dobrá rodina