Chudobné Kapverdy sú pokladom zážitkov

Keď sa v polovici pätnásteho storočia prvýkrát doplavili k brehom Kapverdských ostrovov portugalskí moreplavci, jeden z nich vraj pri spozorovaní nového územia spontánne vykríkol: „Boa vista!“ teda Krásny pohľad. Legendárny výrok sa zapísal do dejín a severný ostrov krajiny pomenovali údajne po tomto zvolaní.

30.10.2014 15:00
Kapverdy, chudoba, Afrika, černoch Foto: ,
Zahraniční turisti prinášajú chudobným deťom na Kapverdoch hračky a sladkosti. Toto dievčatko dostalo od dovolenkárov nefunkčný mobil.
debata (1)

Slová moreplavca platia aj po piatich stovkách rokov. Kapverdy, respektíve ich severný ostrov Boa Vista, patrí k pokojným dovolenkovým rajom Západoeurópanov. No postupne ich pri hľadaní relaxu googlia Slováci a Česi. Najskôr miesto presurfujú na internete, potom môžu rovno s doskou na vlnách oceánu.

Detská idyla na ostrove Boa Vista.
Vrak španielskej obchodnej lode Santa Maria...
+10Kozy na púšti Viana v severnej časti ostrova...

„Krásny pohľad“ poskytnú turistom jemné pieskové pláže, panenská príroda či nezbedné vlny Atlantiku. Tie sú vhodné skôr na surfing ako plávanie. To je zhrnuté v kocke, o čo tuctový dovolenkár zaručene nepríde počas celého roka. A cestovateľským fajnšmekrom treba zagratulovať. Nejde totiž o podobnú oblasť ako o okukané Tunisko, Maroko či Egypt. Ide o exotiku.

Oceán na kapverdských plážach je vhodný skôr na... Foto: Matej Dedinský, Pravda.sk
Kapverdy, Atlantik Oceán na kapverdských plážach je vhodný skôr na surfovanie ako na pokojné plávanie.

Miesto, kde sa chudoba skryje za úsmevy

Na Boa Vista zodvihnite zadok z plážového ležadla a vykašlite sa na konvenčnosť hotelového rezortu. V opačnom prípade si to doma budete vyčítať. Vo vzduchu, s priemernou teplotou okolo 30 stupňov, visí africké dobrodružstvo. Navyše s tým nemusíte otáľať, vykročte za ním okamžite. Odporúčame taxíkom za 10 eur a po štvrťhodine cesty z hotelov vitajte „v Afrike“.

Do jednoduchého života domorodcov preniknete v hlavnom mestečku Sal Rei. Nepochybne vám udrie do očí skutočnosť, že oblasť nie je rozvinutá, ako je tomu napríklad na hlavnom ostrove Santiago s vyše 120-tisícovou metropolou Praia. V Sal Rei, kde chudobu ľudia vedia skryť za skromnosť a úsmevy, to stojí za to.

Ulica v mestečku Sal Rei. Foto: Matej Dedinský, Pravda.sk
Kapverdy, Sal Rei Ulica v mestečku Sal Rei.

Mimochodom, plat Kapverďanov je zhruba 250 eur. V krajine si na lepšiu ekonomickú situáciu zrejme počkajú roky. Ako sme sa dozvedeli, v bytoch žijú aj tri-štyri početné rodiny. Azda ich raz z biedy vytrhne rozmach cestovného ruchu. Ale to je iná „rozprávka“ o Kapverdoch.

„Afrikan market“

Že v meste nekúpite magnetky a ďalšie suveníry? Bez obáv. Aj „značkové“. Zbytočnú pochybnosť zabijú miestni chlapci, hneď ako vystúpite z automobilu. Sú nimi ovešaní, prípadne turistov zlanária nazrieť do ich obchodíkov. Pôsobia kamarátsky. Podajú vám ruku s otázkou, odkiaľ ste, potom vyškolene zareagujú: „Ahój. Jak-se-maš?“. Sú veselí a ich mierna otravnosť vám zrazu neprekáža.

Za nákup platíte po zjednávaní a pri tom potenciálneho nákupcu obmäkčia príbehmi o utrpení v rodine. Či im uveríte, ja na vás. Keď našinec ohrnie nosom pre vysokú cenu, černošský predavač s úsmevom utrúsi: „Nou problem, afrikan market!“ A zjednávate. Potom kúpite aj to, čo ste nechceli.

Kapverdskí rybári pri brehoch Atlantiku. Foto: Matej Dedinský, Pravda.sk
Kapverdy, chudoba, rybár Kapverdskí rybári pri brehoch Atlantiku.

Platí sa eurom, domáci turistom nekomplikujú nákupy tým, že od nich pýtajú kapverdské eškudo. Ak nemáte chuť míňať peniaze, oči si popasiete pohľadom na život v bývalej portugalskej kolónii. Na schátrané domy a ulice. Na tamojších ľudí, pritom spokojne sediacich, či pri družných rozhovoroch. Na matky s „nákladom zeleniny a ovocia“ na hlavách. Na túlavých psov, loďky i vraky neďaleko pobrežia…

Nedá sa nezabudnúť ani na zvedavé deti. Pred cestou nás varovali, aby sme si dali „bacha“ na cennosti! Napokon k žiadnym obávaným krádežiam nedošlo, akurát si pre deti pripravte sladkú pozornosť. Na pláž sme sa vracali s dobrým pocitom. Aj to umocnilo čaro zo skromného, no zároveň bohatého miesta na neopakovateľné zážitky. Lebo Kapverdy nie sú romancou na rok. U niekoho je to na dlhý čas, možno i na celý život.

Kapverdy

  • Kapverdské ostrovy sú republika, patria do oblasti západnej Afriky.
  • Skladajú sa z 10 ostrovov a 5 menších ostrovov, ktoré sa zoskupujú do dvoch celkov – podľa pozície prevládajúcich vetrov:
    • Barlavento (severné súostrovie – náveterné) – Santo Antão, São Vicente, Santa Luzia, São Nicolau, Sal, Boa Vista,
    • Sotavento (južné súostrovie – záveterné) – Maio, Santiago, Fogo, Brava
  • Jazyk: portugalčina (oficiálny), domorodá kreolčina,
  • Počet obyvateľov: 512 000 (v roku 2013)
  • Časový posun: – 3 hodiny
  • Ostrovy sú vulkanického pôvodu. Jediná historicky aktívna sopka je Pico na ostrove Fogo, tá naposledy eruptovala na jar v roku 1995. Na ostrovoch sú časté erózie pôdy, krajina má nedostatok vody a je seizmicky aktívna.
  • Informácie pre dovolenkárov: Let z Prahy trvá zhruba šesť hodín, cestovné víza môžete zaplatiť priamo na letisku v krajine (25 eur + rekreačný poplatok), žiadne mimoriadne očkovania nie sú potrebné.

md, wikipédia

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Kapverdy #Kapverdské ostrovy