Kúsok súkromného raja v Thajsku? Skúste zátoky na Koh Lipe

Ostrov Koh Lipe na juhu Thajska síce nie je uchránený od turistov, ale ešte dokáže ponúknuť malý súkromný raj. Hoci len na chvíľu.

11.03.2015 06:00
Koh Lipe Foto:
Milovníci šnorchlovania si na Koh Lipe prídu na svoje.
debata

Najjužnejší obývaný ostrov Thajska patril pred sto rokmi takmer výlučne „morským cigánom“ a krokodílom. A dnes je tajným tipom cestovateľov.

Kto sa chce dostať na ostrov Koh Lipe, musí počítať s tým, že bez mokrých nôh to nepôjde. Na ostrov totiž nevedie iná, než morská cesta. Prvý kontakt s ostrovom tak bude práve prostredníctvom príjemnej teplej vody, ktorá ho obklopuje. Slnko páliace od chrbta, jemný, takmer biely piesok, tyrkysová voda a niekoľko desiatok leňošiacich ľudí pod palmami – pohľad ako z pohľadnice.

Ostrov je tri kilometre dlhý a asi kilometer a pol široký a ponúka tri väčšie pláže a niekoľko utešených zátok. „Hlavná“ pláž ostrova má názov Pattaya a nájdete na nej okrem ubytovania aj množstvo reštaurácií. V hlavnej sezóne práve na tejto pláži pristávajú lode privážajúce turistov z celého sveta, takže na nej panuje pomerne čulý cestovateľský ruch. Okrem pláže Pattaya sa na ostrove nachádzajú dve ďalšie, o čosi kľudnejšie pláže: Sunrise Beach a Sunset Beach.

Lodičky a lode privážajú turistov na hlavnú...
Milovníci šnorchlovania si na  Koh Lipe prídu...
+1Pláže na Koh Lipe ponúkajú aj takéto pohľady.

Ostrov patrí pod Národný morský park Tarutao, ktorý pokrýva územie približne 70 ostrovov. V okolí Koh Lipe je množstvo neobývaných ostrovov, väčšina z nich je dostupných na lodi z Ko Lipe za 15 až 60 minút. Sú vyhľadávané práve milovníkmi potápania a šnorchlovania. Na dvoch z nich, Koh Adang a Koh Rawi je povolené krátkodobé stanovanie.

A hoci ostrov nie je uchránený od turizmu, najmä v zátokách sa dá nájsť aspoň kúsok „súkromného“ raja, ktorý tak márne turisti v Thajsku hľadajú. Ako jediný ostrov z Národného parku Tarutao je celoročne obývaný. Navyše, vďaka svojej polohe je skvelým východiskových miestom na objavovanie ďalších prírodných krás, najmä pre milovníkov potápania. K dispozícii je totiž neporušený, dych berúci podmorský svet, ktorý je obrovským lákadlom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Thajsko #Koh Lipe #juh #šnorchlovanie