Na Nový rok Srílančanom vykypí mlieko

Pred dvoma dňami (14. apríla) na Srí Lanke, kedysi nazývanej Cejlón, oslávili Nový rok. Nie je to o polnoci ako u nás, čas sa presne vyráta podľa astrologického kalendára. Takisto sa robia súkromné ohňostroje, ktoré Srílančania milujú, rodina spoločne slávnostne stoluje a symbolom prosperity je mlieko, ktoré sa zámerne nechá vykypieť!

16.04.2015 07:00
Srí Lanka, cejlón, nový rok, oslavy nového roka, Foto: ,
Chlapec trúbi do mušle počas náboženskej ceremónie.
debata

Suba aluth awruddak wewa! Tak sa po sinhálsky želá šťastný Nový rok. Z vyše 20-miliónovej populácie ostrova nachádzajúceho sa niekoľko stupňov severne od rovníka tvoria viac ako 70 % budhistickí Sinhálčania a takmer 20 % hinduistickí Tamilčania.

Žije tu však aj početná skupina kresťanov a moslimov, a keď sa zrátajú všetky náboženské sviatky v krajine, domáci si môžu užívať množstvo osláv.

Okrem sobôt a nedieľ je dokonca voľným dňom aj každý deň splnu, v sinhálčine tzv. poya, keď sú zatvorené obchody aj bizniscentrá, je zakázané predávať alkohol aj mäso, dokonca ani turistom v hotelovej reštaurácii či v bare v ten deň nepredajú pivo ani iný alkoholický nápoj.

V polovici mesiaca Bak

„Nový rok býva vždy na trinásty alebo štrnásty deň v mesiaci Bak, apríl,“ vysvetľuje Sinhálčan Viraj Chamikara, ktorý žije na vidieku v centrálnej časti Srí Lanky, v blízkosti rieky Kelani, neďaleko miesta, kde nakrúcali svetoznámy film Most cez rieku Kwai.

Takto vyzerá na Srí Lanke slávnostne prestretý...
Hrniec, z ktorého na Nový rok vykypí mlieko.
+8Ležiaci Budha v chráme Aluvihara v Matale.

„Kedy to presne je, určuje astrológia. Presný čas sa ľudia dozvedia z médií ako rozhlas, televízia alebo v tlači. Bak znamená v preklade niečo ako šťastie a priazeň. Všetci Srílančania robia isté predpísané úkony v tom istom čase, jedia v tom istom čase a podobne. Uctievame si starších a vymieňame peniaze a darčeky, hoci možno nie v takej miere ako vy v Európe. Dávanie či vymieňanie bankoviek je tradícia. Je to na znamenie toho, aby sme boli po celý rok bohatí. Áno, môžem dostať tisíc rupií a darovať iba sto,“ pripúšťa s úsmevom.

Z darčekov sa deťom dávajú hračky, často oblečenie, veď textilný priemysel je na Srí Lanke spoločne s turizmom jedno z najvýnosnejších odvetví. „Ja vždy dostávam sarong,“ smeje sa Ruchira Perera z hlavného mesta Kolomba. Myslí to sarkasticky, lebo tento mladý muž z dobrej a zabezpečenej rodiny patriaci medzi „zlatú mládež“ určite nie je z tých, ktorí by tradičný sarong nosili.

Posvätenie jedla. Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
Srí Lanka, cejlón, nový rok, oslavy nového roka, Posvätenie jedla.

Táto „mužská sukňa“ je tu považovaná za oblečenie nižších sociálnych tried, skôr vidieckych mužov. A radi ho nosia niektorí tunajší politici, aby zdôraznili svoj „príklon k ľudu“.

Ruchira dočasne býva so svojím strýkom v austrálskom Melbourne, a tak bude budhistický Nový rok oslavovať tam. „Časový rozdiel medzi Srí Lankou a Melbourne je päť hodín, ale robíme všetko v tom istom čase ako krajania,“ vraví. „Budhistické chrámy tu máme a na Nový rok sme nechali vykypieť mlieko na plynovom variči v kovovom hrnci.“

Perióda nepriaznivého času

Medzi záverom starého roka a začiatkom nového je vždy obdobie niekoľkých hodín, ktoré Srílančania nazývajú „nonagathe“. Je to perióda „nepriaznivého času“, kým sa Slnko neposunie do svojej novej astrologickej pozície.

V tomto čase sa vykonávajú jedine náboženské aktivity. „Vtedy nejeme ani nevykonávame žiadnu prácu,“ vysvetľuje Viraj. „Chodíme do budhistických chrámov oblečení v bielom, je to naša sviatočná farba. Obetujeme kvety a jedlo.“

Domáci v slávnostnej bielej nesú budhistickú... Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
Srí Lanka, cejlón, nový rok, oslavy nového roka, Domáci v slávnostnej bielej nesú budhistickú zástavu v meste Anuradhapura.

Kňaz im na hlavu leje špeciálny v chráme pripravený olej, doma to môže urobiť staršia osoba mladším a obyčajne sa používa kokosový olej. Dostanú požehnanie v podobe náramku z bielej nite. Olej sa dáva aj na hlavu slona, zvieraťu veľmi úzko spojenému s históriou a kultúrou tohto ostrova.

Budhistický a tamilský Nový rok oslávila aj Thilini Chanika z Wattaly, hoci je kresťanka. „My nenechávame vykypieť mlieko, to je budhistická tradícia,“ smeje sa. „Navštívili sme však našich budhistických príbuzných v meste Kandy. A priniesli im darčeky.“

Kandy ležiace uprostred zelených kopcov je druhým najväčším mestom Srí Lanky. Nachádza sa tu najvýznamnejšia svätyňa Chrám Budhovho zuba. V ňom je vo veľkej zlatej schránke uložená legendárna relikvia.

Ohňostroje, kypiace mlieko a spoločné stolovanie

Väčšinu dôležitých aktivít vykonávajú Srílančania až po skončení „nepriaznivého času medzi výmenami rokov“, keď chrámové zvony ohlásia príchod Nového roka. Nasledujú ohňostroje – pálenie prskaviek, hádzanie delobuchov.

„Väčšinou je to súkromná záležitosť, neviem o tom, že by mesto zaplatilo nejaký ohňostroj ako v Česku alebo na Slovensku,“ hovorí batôžkarka, cestovateľka a sprievodkyňa Lenka, ktorá žije na Srí Lanke.

Hrniec, z ktorého na Nový rok vykypí mlieko. Foto: MANOJ PEIRIS
Srí Lanka, cejlón, nový rok, oslavy nového roka, Hrniec, z ktorého na Nový rok vykypí mlieko.

„Áno, Nový rok sa víta varením mlieka. To sa naleje do nového hlineného hrnca, pod ktorým sa v presne daný čas zapáli oheň. Mlieko sa nechá vykypieť a malo by sa z neho vyliať do troch rôznych strán pre šťastie a prosperitu. Ak sa to aj nepodarí, neprekáža to, rozhodne je však potrebné, aby z hrnca vykypelo von.“

Okrem toho sa varí tradičný kiribath, čo je dezert z ryže varenej s mliekom. Podáva sa s jaggery, sladidlom, ktoré vznikne uvarením sirupu z kithulovej palmy, možno mu povedať aj palmový cukor. Jedál a cukroviniek, ktoré sa pripravujú na spoločné slávnostné stolovanie, je množstvo.

Srí Lanka je známa predovšetkým ryžou a karí, základnou potravinou všetkých obyvateľov. Typické srílanské karí omáčky sa varia z kokosového mlieka okoreneného čili a rôznym iným korením.

Jestvuje zeleninové karí, kuracie karí či rybacie karí, ale aj ananásové, zemiakové a podobne. Ryža s karí sa podáva s porciou sambolu, čo je omáčka najčastejšie zostavená z kombinácie strúhaného kokosu, soli, rýb, cibule a čili.

Takto vyzerá na Srí Lanke slávnostne prestretý... Foto: MANOJ PEIRIS
Srí Lanka, cejlón, nový rok, oslavy nového roka, prestrety stol Takto vyzerá na Srí Lanke slávnostne prestretý novoročný stôl.

Špecialít je najmä v bohatších rodinách množstvo, navyše na Srí Lanke rastie neuveriteľné množstvo druhov ovocia. Na stole však nesmú chýbať banány. Zaujímavým prvkom rodinnej oslavy je fakt, že najváženejšia osoba (v prípade narodenín oslávenec) dáva ostatným na úvod jedlo zo svojej ruky, napríklad odhryznúť z koláča.

„Ale sú aj domy, kde deti na znak vyjadrenia úcty kŕmia svojich rodičov a starých rodičov.“ Čo sa týka presláveného cejlónskeho čaju, Srílančania väčšinou pijú čierny čaj nižšej kvality s mliekom. Ten kvalitnejší ide na export.

Po Novom roku nostalgia

„Máme ešte jeden starý zvyk, hoci ho už nerobia vo všetkých rodinách,“ pokračuje Viraj Chamikara. „Starších si uctievame tak, že im dávame betelové listy bulath, kľakneme si a pokloníme sa im až po zem, ako by sme im chceli pobozkať nohy.“

Chrámová stavba v Mihintale. Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
Srí Lanka, cejlón, nový rok, oslavy nového roka, Chrámová stavba v Mihintale.

Betelové listy sú zelené listy, ktoré sa spoločne s tabakom, orieškom z arekovej palmy a kvapkou bieleho vápna pripomínajúceho zubnú pastu (aby sa uvoľnili účinné látky) ako miestna droga žujú v celej juhovýchodnej Ázii.

Festival nových začiatkov na Srí Lanke, ale aj v ostatnom budhistickom svete sa už skončil. Vždy po ňom príde akási nostalgia. Veď príde aj ďalší Nový rok a za ním ďalší. A novoročné želanie znie: „Aby ste sa dožili stodvadsať rokov a potom ešte ďalších sto.“ Ako inak!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Srí Lanka #Nový rok #oslava nového roka