Nehanební turisti sa fotili nahí na posvätnej hore v Malajzii. Dostali 3 dni väzenia

Štyria západní turisti, ktorí sa fotografovali nahí na posvätnej hore v Malajzii, priznali koncom týždňa pred súdom svoju vinu. Dve dievčatá a dvoch chlapcov obvinili z nemravného správania. Súd im udelil tri dni väzenia a musia zaplatiť pokutu. Po šiestich ďalších cudzincoch polícia v súvislosti s týmto prípadom stále pátra.

13.06.2015 06:00
hora Kinabalu, Malajzia, nahé fotky, turisti,... Foto: ,
Holanďana Dylana Snela (v bielom tričku) eskortuje polícia na súd v meste Kota Kinabalu. Turisti sa fotografovali vyzlečení na malajzijskej hore Kinabalu, hrozí im trest.
debata

Súrodenci (brat a sestra) z Kanady, Holanďan a Britka, všetci vo veku medzi 22 a 23 rokmi, sa fotografovali minulý mesiac vyzlečení na najvyššej malajzijskej hore Kinabalu. Niekoľko dní po tomto incidente postihlo oblasť zemetrasenie a zabilo na Kinabalu 18 ľudí.

Podpredseda vlády štátu Sabah, kde sa horský velikán nachádza, označil fotografujúcich sa cudzincov za vinníkov tragédie, pretože svojím správaním podľa neho „prejavili neúctu voči posvätnej hore“. Podľa vicepremiéra štátu Josepha Pairina Kitingana sa bude konať špeciálny rituál, ktorým si chcú „uzmieriť ducha hory“.

Každý zo štyroch odsúdených musí zaplatiť pokutu 5 000 ringgitov (asi 700 eur). Po zložení tejto sumy ich prepustia, pretože tri dni si už odsedeli vo väzobnej cele. Z Malajzie ich následne vyhostia.

V skupine, ktorá vystúpila na vrchol Kinabalu 30. mája, bolo celkom desať ľudí. „Pri zostupe dole sa ľudia v skupine navzájom vyzývali, aby sa vyzliekli. Keď ich miestny sprievodca upozornil, že je to nepatričné, povedali mu, aby držal hubu a ťahal,“ uviedla obžaloba. Slovné útoky na sprievodcu ale obvinení pred súdom odmietli.

Obhajca štvorice oznámil, že jeho klienti sú pripravení sa verejne ospravedlniť, a vyzval súd, aby ich potrestal pokutou a deportovaním z krajiny.

Po šiestich ďalších cudzincoch malajzijská polícia stále pátra. Obvinená štvorica ich mená vyšetrovateľom neoznámila, pretože ich nepozná. „Vedia len ich prezývky,“ vyhlásil nemenovaný malajzijský policajt. Do pátrania sa zapojila aj pohraničná stráž, úrady dúfajú, že ich zadržia na niektorom z letísk.

Na obvinených pred súdnou budovou v meste Kota Kinabalu čakal dav novinárov, ktorým sa museli predierať. Okrem obvinenia z „obscénneho správania na verejnosti“ štvoricu obviňujú aj z „nadmerného hluku a ignorovania rád (sprievodcu)“, napísal denník The Guardian.

Hlavný kmeňový duchovný provincie Tindarama Aman Sirom Simbuna miestnej tlači povedal, že by turisti mali v súlade s miestnymi zvykmi zaplatiť pokutu v podobe desiatich byvolov. „Podľa miestnej viery je duch hory veľmi rozhnevaný. Táto pokuta, nazývaná v jazyku pôvodných obyvateľov sogit, by sa mala splatiť v podobe desiatich samcov alebo samíc byvola domáceho,“ vyhlásil.

Policajné zdroje podľa denníka The Guardian uviedli, že z predchádzajúcich rozsudkov v podobných prípadoch možno usudzovať, že trest by nemal byť vysoký. „Ide o nie príliš významný prípad. Pravdepodobne sa to skončí malou pokutou, bez väzenského trestu,“ podotkol policajný zdroj. „Viac sa zaoberáme prípadmi pašovania drog,“ dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #súd #nahé fotky #Malajzia