Pytliaci v JAR to majú zrátané. Zabitie nosorožca sa posudzuje ako vražda

Zabijaci útočia za noci, keď je mesiac v splne. Privážajú si so sebou výbavu, ku ktorej patrí výkonná puška. Používa sa na streľbu zblízka. Obeťou je mladý nosorožec dvojrohý z juhoafrického Krugerovho národného parku.

12.09.2015 07:00
nosorožec ostrorohý Foto:
Kriticky ohrozený nosorožec ostrorohý.
debata (4)

Paľbu začuli strážcovia a rýchlo prišli na miesto. Jedného z pytliakov zastrelili, druhému sa podarilo utiecť. Zločiny v Krugerovom národnom parku sú čoraz častejšie, píše agentúra Reuters.

Po štyroch dňoch prišli na miesto vyšetrovatelia s novinármi v závese, aby odobrali vzorky DNA a ďalší dôkazový materiál, ktorý pomôže vypátrať zbraň a dokázať pôvod rohu určeného na predaj do zámoria.

Krugerov park je hlavným dejiskom pytliackeho lovu nosorožcov. Po ich rohoch neutícha dopyt v krajinách ako Vietnam, kde sa používa v tradičnom lekárstve.

Vlani pytliaci v JAR zabili 1 215 nosorožcov, trojnásobok v porovnaní s počtom 448 v roku 2011. Z tých, ktoré zastrelili vlani, bolo 827 práve z Krugerova parku, kde žije asi 9 000 kusov tohto druhu. Zabitie nosorožca sa považuje za trestný čin a na miesto často prichádzajú forenzní odborníci.

Miesto činu, na ktoré v auguste prizvali aj novinárov, je niekoľko sto metrov od prašnej cesty a neďaleko plotu, ktorým je obohnaný park. Práve tam sa na nosorožce útočí najčastejšie.

Väčšina pytliakov je zo susedného Mozambiku, ktorý patrí k najchudobnejším krajinám sveta a s Krugerovým parkom zdieľa hranicu s dĺžkou 350 kilometrov. Ďalšími vinníkmi potom bývajú obyvatelia chudobných juhoafrických dedín z okolia parku. Práve preto väčšina zvierat zomrie na okraji rezervácie.

Miesto po incidente obhliadal policajný lekár Silence Mdluli vybavený rúškom a modrou kombinézou. Prítomný bol tiež vyšetrovateľ Bella Khosa. Rozkladajúce sa telo zvieraťa ležalo na ľavom boku a rebrá ohlodané zdochlinožrútmi sa už beleli na slnku. Rohy nosorožca mu z hlavy odsekli. Obhliadač odobral vzorku tkaniva a tiež nechtov, ktoré poslúžia na analýzu DNA. „Ak nájdeme roh, budeme môcť DNA porovnať,“ povedal Khosa.

Obhliadka zabitého nosorožca v Krugerovom... Foto: Reuters, STRINGER
nosorožec, mŕtvy, Krugerov národný park, pytliaci, JAR, Juhoafrická republika, obhliadka Obhliadka zabitého nosorožca v Krugerovom národnom parku v JAR.

Telo označili ako dôkazový materiál A, čísla 2 a 3 dostali patróny, ktoré sa našli v desaťmetrovej vzdialenosti. Pochádzali zo zbrane kalibru 0.458, ktorá sa používa na lov slonov. Keď sa puška nájde, bude ju možné spojiť s týmto zločinom. Telo nosorožca potom ešte prehliadli pomocou detektora kovov, aby sa zistilo, či v ňom neuviazla guľka.

Nosorožec ostrorohý je vzácnejší a menší z dvoch afrických druhov. Tým druhým je nosorožec biely. Tento mŕtvy exemplár za života vážil asi 200 kilogramov a strela prešla hladko telom.

Kým Mdluli odišiel, zavesil na vetvu stromu plastovú stuhu. „Keď tadeto bude prelietavať vrtuľník, stuha ho upozorní, že toto miesto činu je už preverené,“ vysvetlil. Takéto dôsledné vyšetrovanie spolu s prácou strážcov, ktorí pristihnú ľudí pri čine, začína prinášať ovocie. V provincii Mpumalanga, ktorá susedí s Krugerovým parkom, sa darí nájsť pytliakov a dokázať im zabitie nosorožcov v 100 percentách prípadov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #JAR #Juhoafrická republika #pytliaci #nosorožce