Novozélandská vláda pridala piaty návrh novej vlajky. Rozhodnú ľudia

Novozélandská vláda podľahla tlaku verejnosti a pridala piaty návrh na formu novej štátnej vlajky. Tvorí ho geometrický vzor červenej, čiernej, modrej a bielej farby zostavený prevažne z trojuholníkov. Z finálovej pätice návrhov vyberú novozélandskí občania novú vlajku v záväznom referende, ktoré sa uskutoční medzi 20. novembrom a 11. decembrom. Informovala o tom agentúra AFP.

26.09.2015 13:00
Wellington, Nový Zéland, mesto, električka,... Foto:
Wellington
debata (1)

Autor piateho návrhu Aaron Dustin sa vraj inšpiroval tradičnými tkanými vzormi. Jeho dizajn, ktorý označujú ako Red Peak, „pripomína krajinu horských velikánov, červenej hliny a čiernej oblohy“ a tiež odkazuje na maorský mýtus o stvorení sveta. Takisto zdôrazňuje polohu Nového Zélandu na východe, vďaka ktorej sú obyvatelia krajiny „medzi prvými, ktorí vítajú svetlo nového dňa“.

Štyri pôvodné návrhy, z ktorých tri obsahujú symbol paprade a štvrtý špirálu, ktorá sa vyskytuje takmer vo všetkých kresbách pôvodných obyvateľov, zverejnili 1. septembra a stretli sa len s vlažným prijatím obyvateľov, pretože ich považovali za nudné a predvídateľné. Aj to viedlo vládu vo Wellingtone k tomu, aby pridala do súťaže piaty návrh, ktorý v petícii podporilo vyše 50 000 Novozé­lanďanov.

Premiér John Key sprvu piaty návrh odmietal s tým, že jeho zaradenie by si vyžadovalo zmenu zákona. Teraz však nečakane zmenil rétoriku a povedal, že jeho strana podporí návrh zákona, ktorý predložila Strana zelených. Ten žiada zaradenie tejto vlajky do referenda. „Nechcem byť tým, kto stojí v ceste a nedá ľuďom na výber,“ vyhlásil Key.

Konzervatívna strana Nový Zéland, ktorá predovšetkým je proti akýmkoľvek zmenám vlajky, na to reagovala s tým, že sa tento zákon pokúsi zablokovať. Podpredseda strany Ron Mark nový návrh kritizoval a povedal, že mu pripomína geometrický vzor z nacistických strážnych búdok. „Viete, aké je to urážlivé voči vojnovým veteránom? Pripadá mi to smiešne, fraška. Nechceme s tým mať nič spoločné,“ povedal.

Zavrieť dvere za minulosťou

Vláda vypísala súťaž, pretože má pocit, že je potrebné zbaviť sa starého symbolu, v ktorého rohu je vlajka Británia. Nový symbol má skoncovať s pripomienkou koloniálnej éry.

Porota vyberala z 10 292 zaslaných návrhov. Sám premiér Key uprednostňuje papraď, ktorá je jedným zo symbolov Nového Zélandu.

Paprade obsahujú oba návrhy tridsaťosemročného architekta Kylea Lockwooda, ktorý zahrnul aj symbol, ktorý je už na doterajšej vlajke. Je ním Južný kríž, teda súhvezdie viditeľné z južnej pologule.

Iba symbol paprade, navyše v strohom čierno-bielom vyhotovení, navrhuje ďalší finalista, päťdesiatjedenročný stevard Alofi Kanter.

Na jednoduchú čierno-bielu kombináciu stavil tiež tridsaťsedemročný profesionálny grafik Andrew Fyfe. Jeho návrh však ako jediný zo štvorice neprináša symbol paprade, ale špirály zvanej koru. Tá sa vyskytuje takmer na všetkých kresbách pôvodných obyvateľov a predstavuje symbol nového života, rastu, sily a mieru.

Návrh, ktorý obyvatelia Nového Zélandu vyberú v referende, sa potom tvárou v tvár postaví existujúcej vlajke v druhom ľudovom hlasovaní chystanom na marec. Podľa prieskumov verejnej mienky je 69 percent ľudí za ponechanie súčasnej podoby vlajky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nový Zéland #vlajka #referendum