Z mora rovno na štít – objavte úchvatný taiwanský Národný park Taroko

Národný Park Taroko sa nachádza v severnej časti Taiwanu. Okrem jedinečnej a fascinujúcej prírody tu môžete vidieť aj ďalšie zaujímavosti, ktoré sa nedajú prehliadnuť. Napríklad svah je tu taký strmý, že od morskej hladiny sa v priebehu niekoľkých dĺžkových metrov dá dostať vysoko do hôr.

07.12.2015 07:00
Taroko, Taiwan, more, hory, oceán, Foto:
Pobrežie Národného Parku Taroko.
debata (1)

Kto by si myslel, že Taiwan je prevažne rovinatý, mýlil by sa. Tento ostrov je štvrtým najvyšším ostrovom na svete. Zásluhu má na tom najmä štít Ju-san vysoký 3 950 metrov, známy aj pod menom Mount Jade. Hory sa tiahnu prevažne celou strednou časťou krajiny, a tvoria tak akúsi geografickú chrbticu ostrova, ktorý leží medzi brehmi Číny a Japonska.

Naprieč celým Národným parkom Taroko sa vinie úzka cesta s nespočetným množstvom zákrut. Aby toho nebolo málo, je popretkávaná tunelmi priam vyškriabanými do skál. Ich šírka dovolí prejsť len jednému vozidlu. Okrem toho, že táto cesta patrí medzi 20 najnebezpeč­nejších sveta, má aj ďalší unikát – geologické podložie. Prívlastok „mramorová cesta“ jej nedali náhodou.

Vodopád pri horskom kláštore.
Turistické chodníky sú mnohokrát nadštandardne...
+9Rieka Taroko.

Náš prvý naplánovaný trek popri tyrkysovej rieke, ktorá obmýva pestrofarebné mramorové skaly, sme museli skrátiť kvôli masívnym zosunom pôdy. Tie tu napáchal tajfún len pár dní pred našou návštevou.

Relax s mníškami

Našťastie je Taroko priam obsypané všakovakými (nielen) prírodnými skvostami. V obklopení bujnou vegetáciou obrastených štítov, ktorých vrcholce zahaľujú oblaky, veľmi dobre padne relax, či chvíľka pre seba. V dokonalej harmónii sme tak sledovali obrad mníšok v jednom z viacerých kláštorov a z relaxačnej nirvány nás prebral až úder do zvonu kdesi vysoko na kopci nad nami.

Bolo treba ísť ďalej. Nocľah sme mali naplánovaný v stredisku Hehuanshanguanli, mieste ako stvorenom na spánok pod nebom posiatym hviezdami. Z nadmorskej výšky 3 200 metrov tak svet vyzerá hneď o niečo krajší. Napriek poklesu teploty o viac ako 25 °C sa nám v mokrom stane nezaspávalo poľahky, vlhkosť vzduchu dosahovala takmer 100 %. Avšak predstava rannej inverzie je dokonalou uspávankou pre každého fotografa.

Hory aj jedlo

Keď noc prehrala svoj každodenný boj s teplými rannými lúčmi prvého svetla, vedel som, že sa predo mnou opäť odohrá divadlo, ktorého režisérom je sama príroda. Do hlavných úloh si teraz v Taroku pozvala vysoké štíty presahujúce 3 000-metrovú úroveň, kúdoly vodnej pary a mäkké ranné slnečné lúče. Ťažké oblaky, čo sa nedostali až k vrcholu štítov, sa okolo nich zvodne krútili a dotvárali scenériu, ktorá bola večer ešte len ilúziou.

#taroko #timelapse #nature #mountains More photos in online gallery www.naturefairytale.com

Video uverejnené používateľom Aleš Peregriño Tvrdý (@photoandtraveling),

Upravené turistické chodníky a trasy smerujúce do výšin hôr sú nadštandardom, s akým sa nedá stretnúť kdekoľvek. V priebehu niekoľkých hodín sa tak môžete dostať na viaceré vrcholce kopcov, kde sa tiesnia na malom mieste desiatky nadšencov turistiky, ktorí spravia tisícky záberov s tými najmodernejšími a najkvalitnejšími fotografickými prístrojmi.

Pohľad na svet z výšky 3 600 metrov nad morom je magický, vidno odtiaľto celé Taroko. Človek sa cíti ako vták s pristrihnutými krídlami. Vidí tú krásu, no to mu musí stačiť. Túžbu zotrvať na vrchole však vystriedala prázdnota v žalúdku a o tú sa už postarali šikovné tetušky v malých podnikoch, kde pripravujú rozmanité a skvelé jedlá.

O autorovi

Aleš Tvrdý (31) je fotograf, bloger, cestovateľ. Pochádza z Kysuckého Nového Mesta, po štúdiu zostal žiť v Bratislave. Momentálne však pôsobí na Taiwane, kam sa presťahoval tento rok. Na svojich cestách hľadá dobrodružstvo a svoje bezprostredné zážitky, skúsenosti a tipy na cesty publikuje na svojom blogu www.photoandtraveling.com, fotografie z jeho ciest sú v online galérii na stránke www.naturefairytale.com.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hory #štít #Taiwan