Novému Zélandu sa páči nová papraďová vlajka. Vzdá sa britského symbolu?

Nový Zéland bude mať možno novú štátnu vlajku s papradinou a štyrmi hviezdami znázorňujúcimi súhvezdie Južný kríž.

12.12.2015 07:00
Nový Zéland - Austrália, ragby Foto:
Fanúšik ragbistov Nového Zélandu.
debata (2)

Vyplýva to z predbežných výsledkov referenda, v ktorom Novozélanďania od 20. novembra do piatka vyberali z piatich návrhov podoby novej vlajky. V marci usporiadajú druhé referendum, ktoré rozhodne, či bude prijatý nový variant, alebo či si krajina ponechá existujúcu vlajku.

Podľa predbežných výsledkov referenda medzi voličmi vyhral návrh vlajky, ktorá je v ľavom hornom rohu čierna, ďalej zobrazuje biele paprade a v pravej časti sú štyri červené hviezdy s bielym okrajom na modrom pozadí.

Na druhom mieste skončil obdobný návrh rovnakého autora Kylea Lockwooda, ktorý má v ľavom hornom rohu miesto čiernej červenú farbu.

Vláda premiéra Johna Keya vypísala referendum, pretože má pocit, že je potrebné zbaviť sa starého symbolu, v ktorého ľavom hornom rohu je vlajka Spojeného kráľovstva. Nový symbol má skoncovať s pripomienkou koloniálnej éry.

Vo víťaznom návrhu figuruje domorodá stromová papraď Cyathea dealbata, ktorej sa kvôli striebristému sfarbeniu spodnej časti listov po anglicky hovorí silver fern (strieborná papraď). Na svojich vlajkách ju majú novozélandské športové tímy a jej prítomnosť na štátnej vlajke podporuje aj premiér Key.

V druhej časti víťaznej vlajky ponechal autor návrhu Lockwood štyri hviezdy zo súhvezdia Južného kríža viditeľného z južnej pologule.

Ako uviedol spravodajský server BBC News, rozdiel medzi počtom hlasov odovzdaných pre dva Lockwoodove návrhy je taký malý, že konečné výsledky nemožno predpovedať. Zverejnené majú byť v utorok po započítaní hlasov zo zámoria a od voličov, ktorí prišli na poslednú chvíľu.

Na referende sa zúčastnilo 1,53 milióna občanov, teda 48 percent oprávnených voličov v krajine so 4,6 miliónmi ľudí.

V poli porazených skončil v referende návrh, ktorý tvoril geometrický vzor červenej, čiernej, modrej a bielej farby, zostavený prevažne z trojuholníkov, ktorého autor sa inšpiroval tradičnými tkanými vzorcami a maorským mýtmi.

Neuspel ani čiernobiely návrh s papradinou, ani čiernobiely návrh so špirálou koru, ktoré sa vyskytuje takmer na všetkých kresbách pôvodných obyvateľov a predstavuje symbol nového života, rastu, sily a mieru.

Manažéri firmy na výrobu vlajok Victor Gizzi... Foto: SITA/AP, Nick Perry
Nový Zéland, Austrália Manažéri firmy na výrobu vlajok Victor Gizzi (vľavo), a David Moginie pózujú pri vlajke Nového Zélandu (zľava), a Austrálie. Obe majú podobný vzhľad.

Odporcovia terajšej novozélandskej štátnej vlajky poukazujú na to, že symbolizuje koloniálnu a postkoloniálnu éru, ktorá je už minulosťou. Tiež pripomínajú, že novozélandskú vlajku si často v zahraničí zamieňajú za austrálsku, ktoré je veľmi podobná.

Stúpenci terajšej vlajky naopak zdôrazňujú, že novozélandskí vojaci po generácie bojovali a umierali pod jej farbami a že sa musí na ich počesť zachovať.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nový Zéland #vlajka #referendum