Hrob čínskeho cisára odhalil tajomstvo, našiel sa najstarší dôkaz o pití čaju

Čajové lístky staré 2150 rokov objavili archeológovia v hrobe čínskeho cisára Ťing-tia, ktorý zomrel v roku 141 pred naším letopočtom. Nález je podľa expertov najstarším hmatateľným dôkazom o pití čaju na svete, píše britský denník The Independent.

15.01.2016 14:00
debata

Hrob spomínaného vládcu z dynastie Chan je situovaný v blízkosti terajšieho mesta Sien, kde sa nachádzala metropola vtedajšieho cisárstva. Lokalitu preskúmali archeológovia už v 90. rokoch minulého storočia a hrob cisára Ťing-tia je dnes prístupný verejnosti.

Až vďaka terajšiemu vedeckému rozboru organických vzoriek z pohrebného komplexu sa však dalo medzi predmetmi rozpoznať čajové lístky, ktoré boli uložené v drevenej krabičke v jednej z jám, ktoré sa nachádzali okolo cisárovho hrobu.

Jamy obsahovali predmety určené na použitie v posmrtnom živote. Okrem čaju si cisár na poslednú cestu odnášal tiež proso a ryžu, oznámili experti z čínskej akadémie vied, ktorí výskum uskutočnili.

Pohrebný komplex zahŕňal aj nemálo vzácnych artefaktov, okrem iného zbrane, keramické postavičky, množstvo keramických zvierat a niekoľko skutočných vojnových vozov ťahaných koňmi.

Čo sa týka čaju, takéto staré exempláre sa doposiaľ nikde na svete neobjavili. Jeden starobylý čínsky text, napísaný zhruba o sto rokov neskôr, však uvádzal, že Čína vyváža čajové lístky do Tibetu, napísal The Independent.

Čaj, ktorý sa objavil v hrobe cisára Ťing-tia, má podľa vedcov tú najlepšiu kvalitu. Tvoria ho výhradne čajové púčiky, teda malé zatvorené lístky čajovníka, ktoré sa zvyčajne považujú za kvalitnejšie než bežné čajové listy.

Milovník čaju cisár Ťing-tich je významnou postavou ranej histórie Číny a bol známy ako nezvyčajne osvietený a liberálny panovník. Zásadne znížil dane, ktoré ťažili ľud, nariadil, aby sa s väzňami zaobchádzalo ľudsky a aby sa im znížili tresty. Takisto úspešne obmedzil moc aristokracie, píše The Independent.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #čaj #archeológ #hrobka