ANKETA: Aká exotika vás láka? Podľa prieskumu vedie u Slovákov Ázia

Cestovanie do vzdialených a exotických krajín chytá za srdce všetky vekové kategórie. Najnovšie zistenia odhalili, že Slovákov najviac lákajú dobrodružstvá v Južnej Amerike či Ázii a záujem cestovateľov sa obracia aj na krajiny Blízkeho a Stredného východu. Tieto destinácie vystriedali doposiaľ populárnu Čínu a Indiu.

21.01.2016 13:00
CK Victory Travel, Filipíny Foto:
Filipíny
debata (3)

Exotiku najviac vyhľadávajú ľudia v zimných mesiacoch, teda od októbra do mája, keď môžu aspoň na chvíľu utiecť do tepla. Podľa prieskumu CK Victory Travel, ktorá sa zameriava na poznávacie zájazdy, sú turisti ochotní vycestovať za zážitkami aj na viac ako dva týždne.

Záujem Slovákov o objavovanie sveta potvrdzujú tiež štatistiky Eurostatu za rok 2014, ktoré hovoria, že 29,8 % Slovákov cestuje do zahraničia na viac ako 4 dni, pričom na krátke cesty v dĺžke 1 až 3 dni cestuje do zahraničia 13,6 % našincov. Dlhšie pobyty za hranicami tak prevládajú.

Zájazdy aj do KĽDR

V minulom roku zaznamenala cestovná kancelária najväčší záujem dobrodruhov o zájazdy do Peru, Thajska, Malajzie, Kambodže, Indonézie, Singapuru, ale populárna zostáva stále aj Kuba. Slovákov láka tiež Japonsko a Bali.

Mount Bromo, Indonézia Foto: CK Victory Travel
CK Victory Travel, Mount Bromo Mount Bromo, Indonézia

Kým kedysi boli populárne 35-dňové zájazdy a Slovákov lákali cesty do Indie a Číny, dnes je v kurze Južná Amerika či Afrika a pre rok 2016 aj Severná Kórea. Po uvoľnení sankcií rastie tiež záujem o Mjanmarsko a Irán, neopakovateľné zážitky čakajú na turistov aj v Bhutáne, Bangladéši, Čade či Kamerune. Priemerná dĺžka poznávacích zájazdov je 17 dní.

Rafting na Zambezi, motorkou po Route 66

Aktuálnym trendom sú aj tematické zájazdy – vyhľadávaným je napríklad cvičenie jogy na Bali, jazda motocyklom naprieč USA po slávnej Route 66 alebo rafting na divokej rieke Zambezi v Zimbabwe. Z bližších destinácií láka plavba deltou Dunaja či zážitková cesta do Turkménska.

Kambodža Foto: CK Victory Travel
CK Victory Travel, Kambodža, dievča, rieka, Kambodža

Mladší cestovatelia, ktorí nemajú chuť vyraziť do sveta na vlastnú päsť, chcú na poznávacích zájazdoch toho čo najviac zažiť a vidieť, pre starších dobrodruhov je rozhodujúcim faktorom slovensky hovoriaci sprievodca, na ktorého sa môžu počas celej cesty obrátiť.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #anketa #Blízky východ #Ázia #Južná Amerika #poznávacie zájazdy