V izraelskej púšti sa lesknú farebné hory zo skla. Čakajú na svoj druhý život

Kraju hlboko v izraelskej púšti dominujú lesknúce sa kopce zo sklenených črepín. Týčia sa do výšky 17 metrov a zaberajú plochu niekoľkých futbalových štadiónov. Ide o jedinú skládku, na ktorej sa v Izraeli ukladá sklenený odpad a čaká na to, že dostane novú podobu, napísala agentúra AP.

08.02.2016 14:30
debata

Tú mu dajú v továrni Phoenicia Glass Works, z ktorej liniek každý deň vyráža milión fliaš určených výrobcom Coca-Coly, Pepsi a pivovaru Heineken, ale aj miestnym vinárom a výrobcom olivového oleja.

Každý deň sa vyrobí 300 000 kazových fliaš a robotníci ich rozbíjajú na črepy a vracajú na skládku, na ktorú sa zváža vytriedený sklenený odpad z celého Izraela. Tieto črepy sa nakladajú do rozžeravených pecí rovnako ako piesok ťažený z púšte.

Továreň sa nachádza v púštnom meste Jeruham. Funguje skoro 50 rokov, ale v poslednej dobe má finančné problémy. Na nohách sa ju snaží udržať americký podnikateľ a filantrop Morton Mandel, ktorý ju pred niekoľkými rokmi kúpil.

Podnik je v prevádzke 24 hodín denne, chod zaisťuje 250 jeho zamestnancov. Pece nesmú vychladnúť, takže sa pracuje non stop, aj počas sviatku Jom Kippur, čo je najväčší sviatok judaizmu a takmer celý Izrael sa vtedy zastaví.

Pred podnikom sa kopia olivovozelené hromady skla vedľa hnedých, svetlozelených a čírych. Od seba ich oddeľujú betónové prepážky vyrobené vo vedľajšej továrni.

Matné hromady skla pôsobia v piesočnej krajine južného Izraela surrealisticky, avšak všimne si to skôr cudzinec. „Zdržujeme sa tu tak často, že si to sotva uvedomujeme,“ hovorí na margo obdivu nad tou neprírodnou krásou zamestnanec továrne Oron Haliva.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #sklo #fľaše