Šťastný nový rok, ohnivá čínska opica! Takto vyzerali oslavy po celom svete

Príchod nového lunárneho roka zasväteného opici privítali obyvatelia nie len Číny. S opicou, ktorá strieda vládu pokojnej a obetavej kozy, sa v čínskej mytológii spája dynamika, vzrušenie, inteligencia a všestrannosť.

08.02.2016 12:30
Kalifornia, sošky, Los Angeles, čínsky lunárny... Foto: ,
Čínsky nový rok sa oslavuje aj v kalifornskom Los Angeles. Žena sa modlí vo svätyni Thien Hau v čínskej štvrti. Začal sa rok opice.
debata

Začiatok nového lunárneho roka sprevádzal menej ohňostrojov ako vlani, napísala agentúra DPA. Záplava ohňostrojov a petárd má podľa tradičného uvažovania zahnať zlých duchov. Mnoho miest ale kvôli znečistenému ovzdušiu a nebezpečenstvu požiarov predaj a použitie zábavnej pyrotechniky obmedzilo.

V Pekingu klesol predaj ohňostrojov a petárd tento rok o polovicu. V piatich regionálnych metropolách boli úplne zakázané.

Číňania, ktorí žijú v Indonézii, oslavujú...
Umelci počas osláv nového lunárneho roka...
+9Tradičný čínsky tanec počas osláv nového...

Obchodná metropola Šanghaj ich zakázala odpaľovať v centre, ako ústupok tradičným svadobným zvyklostiam však aspoň bezplatne rozdáva elektronické petardy novomanželom.

Podľa agentúry DPA majú ľudia pre tieto obmedzenia pochopenie. „Je pochopiteľné, že ľudia by mali odhodiť staré zvyky, ktoré sa už do dnešnej doby nehodia, my si ale myslíme, že bez rachotu petárd je novoročná atmosféra podstatne pomalšia,“ citovala DPA Šen Ťün-weja zo Šanghaja.

Číňania v Indonézii slávia Sviatky jari. Otec... Foto: SITA/AP, Achmad Ibrahim
Čína,Indonézia, Jakarta, čínsky lunárny nový rok, oslavy, lampióny, draky, Číňania v Indonézii slávia Sviatky jari. Otec so synom vypúšťajú vtáčiky vo svätyni v Jakarte. Začína sa rok opice.

Opica je deviatym znamením v čínskom horoskope a bude vládnuť až do 27. januára 2017, keď ju vystrieda hrdý a statočný kohút.

Sviatky jari (Čchun-ťie), čiže nového roku, sú najvýznamnejším sviatkom roka pre Číňanov, Taiwancov, Vietnamcov, Singapurčanov, Kórejčanov a Japoncov a sú porovnateľné s našimi Vianocami. Ľudia ich tradične oslavujú so svojimi rodinami.

Čínske tanečnice v Pekingu si v zákulisí robia... Foto: SITA/AP, Andy Wong
Čína, Peking, čínsky lunárny nový rok, oslavy, lampióny, draky, Čínske tanečnice v Pekingu si v zákulisí robia selfie počas osláv nového lunárneho roka.
debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #opica #čínsky nový rok #lunárny nový rok