Čínski gejovia: Fingovane sa sobášia a kupujú si deti, len aby nesklamali rodičov

Keď Talianka Sophia Luvaraová cestovala v roku 2009 po Číne, zaujalo ju, koľko mužov z tamojšej homosexuálnej komunity sa s ňou chce odfotiť, aby snímky mohli ukázať svojim rodičom a predstierať, že je ich priateľka.

15.03.2016 13:30
Gay, gej homosexuáli, LGBTI, dúhový pochod, Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

O vzťahoch medzi rodičmi a deťmi, ktoré majú odlišnú sexuálnu orientáciu, a fingovaných manželstvách v ázijskej krajine následne nakrútila dokument Moja teplá čínska svadba, ktorý predstavila v Prahe na festivale o ľudských právach Jeden svet.

„Pripadalo mi to ako dobrá téma a začala som ju skúmať. Zašla som tiež na pár akcií, kde sa gejovia a lesbičky schádzajú, dávajú sa dohromady a dohovárajú falošné manželstvá. Všetko sa to vtedy začalo zo zvedavosti,“ povedala Luvaraová ČTK.

Naozajstný výskum témy pre jej dokument sa začal v roku 2011 a film vznikol až za štyri roky, uviedla Talianka. „Najťažšie bolo nájsť hlavných protagonistov. To nám trvalo dva roky. Najskôr sme začali s mimovládnymi organizáciami, ľuďmi, ktorí sa pohybujú v LGBT komunite, začali sme chodiť do klubov, hľadať na internete, dávať si inzeráty,“ rozpráva mladá talianska filmárka.

Zrušený klub, výpadok elektriny

Homosexuálom v Číne je podľa nej dovolené robiť si takmer čo chcú. „Ale samozrejme nemôžete vyjsť do ulíc, protestovať a žiadať nejaké práva,“ hovorí s tým, že ide o často relatívnu slobodu. Z neznámych dôvodov sa totiž napríklad stane, že zatvoria gej klub či v kine, kde sa mal práve premietať film s homosexuálnou tematikou, zrazu nefunguje elektrina.

Postupne sa jej podarilo zoznámiť sa s celou homosexuálnou komunitou v Šanghaji a vtedy cez spoločných priateľov narazila na jedného z hlavných hrdinov dokumentu – architekta Andyho. Druhú protagonistku, charizmatickú Cherry, objavili náhodou pred jedným klubom. „Vzala nás na vidiek, kde žijú jej rodičia a to bolo neuveriteľné. Tam vidíte tie rozdiely a začnete chápať, prečo si navzájom nedokážu porozumieť,“ hovorí Talianka.

Dodáva, že rodičia o Cherrynej orientácii vedeli, keď bola mladšia, vyhodili ju zo školy, pretože mala vzťah s inou dievčinou, ale snažili sa nepripúšťať si to. „Úplne nerozumeli, čo to znamená byť lesbička. Mysleli si, že je len hlúpa, že to hrá, že je jednoducho rebelka,“ opisuje filmárka. Hlavné pre nich bolo, aby viedla tradičný rodinný život s manželom a dieťaťom.

Pragmatizmus nad vzťahom

A pretože ona aj Andy cítili silnú vnútornú povinnosť vypočuť svojich rodičov, dostali sa až k trhu s fiktívnymi manželstvami a nelegálnymi adopciami. „Celý trh s falošnými manželstvami je neskutočne prepracovaný. Existujú rôzne platformy na internete, ale aj naozajstné stretnutia, ktoré sú veľmi pragmatická. Gejovia a lesbičky si navzájom hovoria, čo hľadajú, či chcú dieťa, hovoria o peniazoch a sú vo svojich požiadavkách veľmi konkrétni,“ opisuje talianska filmárka s tým, že deti potom väčšinou majú vďaka umelému oplodneniu.

Takíto manželia však často spolu následne ani nežijú. Aj keď sú určité výnimky. „Stretla som dva páry. Štyria ľudia spolu žili dohromady v jednom byte, dva homosexuáli a dve lesbičky a dvaja z nich boli fingovanými manželmi a akurát čakali prostredníctvom umelého oplodnenia dieťa,“ opisuje Luvaraová. „Je to neuveriteľné, ale keď s nimi hovoríte, tak zisťujete, že to dáva zmysel. Že chceli dieťa, že budú dobrými rodičmi, aj keď sa nemilujú a že sú dobrými priateľmi,“ dodáva.

Cherry je takto vydatá za homosexuála už asi tri roky, avšak nemajú dieťa, čo bolo pre rodinu veľký problém. „Zisťovala teda, ako sa to dá riešiť. Keďže nechcela byť tehotná, išli na čierny trh, kde by si dieťa mohli kúpiť, čo je celkom obvyklé. Nakoniec sa ale rozhodla, že do toho nepôjde a rodičia to postupne začínajú akceptovať,“ hovorí filmárka s tým, že Cherry má teraz priateľku a pred pár mesiacmi spolu začali bývať. Jej manžel žije v inej provincii a vidia sa asi raz ročne.

Vnúča musí byť

Andy si manželku ešte hľadá, trvá to už dlhé mesiace a otec na neho stále tlačí, opisuje Luvaraová. Rozhodol sa preto, že sa medzitým poobzerá po dieťati, pretože jeho rodičia chcú vnúča. „Teraz to vyzerá na Spojené štáty. Chcel by dieťa prostredníctvom náhradnej matky. Keď zaplatíte, kúpite si vajíčko, zoženiete matku, v USA je to legálne,“ dodáva.

Prax organizovania falošných svadieb je podľa nej v Číne veľmi rozšírená a stretnutí gejov a lesbičiek, kde sa dohovárajú manželstvá, neustále pribúda. Vzhľadom na citlivosť celej témy sa snažili v Číne natáčať veľmi opatrne, nestretli sa ale so žiadnymi problémami.

„Tento film má niekoľko vrstiev. Najskôr sme chceli preskúmať vzťahy medzi rodičmi a deťmi, to je univerzálna téma. Potom sú tam aj ďalšie ako homosexualita v Číne, čierny trh s deťmi,“ hovorí talianska filmárka.

„Nechcem hovoriť, čo je morálne správne či zlé. Nie je tam jeden jasný odkaz. Je to o mladých ľuďoch, ktorí len nechcú stratiť lásku svojich rodičov, chcú ich potešiť a urobiť všetko pre to, aby na ne boli hrdí," uzatvára.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #svadba #gejovia #Číňan