JAR: Si panna? Dostaneš univerzitné štipendium, bez ohľadu na známky

Osemnásťročná Juhoafričanka Thubelihle Dlodlová nemala peniaze, aby mohla ísť na univerzitu, ale jej panenstvo napriek očakávaniam všetko zmenilo. Kým zostane pannou, jej náklady na štúdium prevezme v rámci kontroverzného programu miestna radnica. Píše o tom agentúra AFP.

23.03.2016 13:00
študent, študenti, škola, univerzita, diploma,... Foto:
Starostka popiera, že by testy boli "sexistické", vraj sa pripravuje podobný program aj pre chlapcov. Nevysvetľuje však, ako sa bude ich panictvo skúmať. (Ilustračné foto.)
debata

Thubelihle získala štipendium, ktoré pokrýva jej náklady na štúdium a ubytovanie až dovtedy, kým nedokončí štúdium na Pretórijskej univerzite.

Táto podpora je vyhradená mladým dievčatám, ktoré ešte nepoznali muža. Je to iniciatíva dištriktu Uthukela v provincii KwaZulu-Natal, ktorý leží asi 200 kilometrov od mesta Durban. Jeho cieľom je zamedziť nechceným tehotenstvám a šíreniu AIDS.

Výška štipendia sa líši podľa okolností, ale môže dosiahnuť v prepočte niekoľko sto eur za rok. „Toto štipendium je pre mňa veľmi dôležité, pretože zmení moju budúcnosť. Budem môcť dobývať svet,“ hovorí nadšene Thubelihle v žltozelenej minisukni a tričku, s náhrdelníkom z farebných perál na krku.

Vizuálna kontrola staršími ženami

Tridsaťdvaročná Bongiwe Sitholová, ktorá doteraz nemala pohlavný styk, mohla vďaka štipendiu znovu začať študovať. „Štipendium dostávame bez ohľadu na prospech,“ zdôrazňuje.

Každý rok je 16 mladých žien z tohto programu, s názvom Štipendium pre panny, podrobených prehliadke staršími ženami, ktoré vizuálne skúmajú vagínu študentiek. Táto technika však nie je vedecky podložená. Ak sa ukáže, že mali pohlavný styk, prestanú štipendium dostávať.

Táto iniciatíva vyvoláva ostrý odpor, najmä zo strany ochrancov ľudských práv. Úrady v Uthukele ju však bránia zubami-nechtami.

„Hlavným dôvodom, prečo sme toto štipendium zriadili, je, že v našom dištrikte máme vysoký počet nechcených tehotenstiev u dospievajúcich dievčat a mnoho mladých ľudí má AIDS,“ vysvetľuje starostka Dudu Mazibuková.

V dištrikte Uthukela, kde žije 800 000 obyvateľov, je podľa štatistík radnice takmer polovica osôb vo veku od pätnásť do štyridsaťdeväť rokov HIV pozitívna.

25 % devätnástiek je tehotných

V Juhoafrickej republike je tiež vysoký počet predčasných tehotenstiev: vo veku devätnástich rokov tu je tehotná asi štvrtina dievčat, uvádza sa na africkom internetovom serveri Africa Check.

S myšlienkou tohto osobitného štipendia prišli podľa Dudo Mazibukovej samotné dievčatá, ktoré sa sťažovali, že sa im ako pannám nedostáva uznanie, zatiaľ čo mladé tehotné ženy dostávajú od vlády podporu.

Podľa ochrancov práv žien je však tento program diskriminačný. Predsedníčka Ligy žien pri vládnom Africkom národnom kongrese (ANC) a ministerka sociálneho rozvoja Bathabile Dlamaniová označuje skúšky panenstva za „nebezpečnú prax presiaknutú patriarchálnymi praktikami utláčajúcimi ženy“.

Proti skúškam panenstva

Komisár pre rodovú rovnosť Mfanozelwe Shozi tvrdí, že program je diskriminačný a porušuje ústavu. Skupiny ochrancov ľudských práv sú znepokojené tiež skúškami panenstva. Študentky však oponujú.

„Tieto testy nijako nenarušujú súkromie. Som rada, že som taká, aká som, a to mi dodáva viac sebaúcty,“ vyhlasuje Thubelihle, ktorá sa označuje za vzor pre ostatné dievčatá.

Starostka popiera, že by testy boli „sexistické“, a upresňuje, že sa pripravuje porovnateľný program pre chlapcov. Nevysvetľuje však, ako sa bude ich panictvo skúmať.

Vyzýva odporcov, aby prišli s lepším riešením v boji proti AIDS a predčasným či nechceným tehotenstvám.

debata chyba
Viac na túto tému: #JAR #štúdium #panna #univerzity #známky #štipendium