Až 25 % Juhoafričanov je obéznych. Krajina vyhlásila vojnu sladkým limonádam

Juhoafrická republika, kde je štvrtina obyvateľov obéznych, sa rozhodla zdaniť sladené nealkoholické nápoje, aby sa tak pokúsila bojovať proti nadváhe. Avšak spotrebitelia aj experti na zdravie predpovedajú, že toto opatrenie nebude úspešné, píše agentúra AFP.

09.05.2016 15:00
nadváha - obezita - priberanie - žena Foto:
WHO pred 10 rokmi vyhlásila obezitu za chorobu, ale ľudia v nej stále nevidia smrteľnú chorobu.
debata

Krajina sa takto pripojila k stále širšiemu zoznamu štátov, ako je Mexiko a Veľká Británia, ktoré sa usilujú o zníženie počtu obéznych tým, že sa snažia obmedzovať spotrebu limonád s vysokým obsahom cukru.

Daň, ktorú ohlásil minister financií Pravin Gordhan vo februári, by mala začať platiť v apríli budúceho roka. Jej cieľom je nielen prinútiť obyvateľstvo vzdať sa nezdravých návykov, ale aj znížiť počet ochorení spojených s obezitou.

„Obezita spôsobená nadmernou konzumáciou cukru je celosvetový problém a v posledných 30 rokoch v Juhoafrickej republike len narastal. Obezita zvyšuje riziko kardiovaskulárnych chorôb, cukrovky a rakoviny,“ odôvodňoval minister daň.

Na johannesburskom predmestí Zandspruit si tridsaťročný poisťovací agent Thulani Masango z novej dane robí posmešky. „Všetci vedia, že cukor môže vyvolať cukrovku a obezitu, ale bez limonády sa nedá žiť,“ vyhlasuje a dodáva, že limonády sú veľmi lacné.

„Cena mäsa vzrástla, ale barbecue sa robí ďalej. Cena alkoholu rastie prakticky každý rok a stále sa pije. S cukrom to bude to isté. To sa nedá kontrolovať,“ tvrdí Masango.

Juhoafrická endokrinologička Tess van der Merweová tiež neskrýva skepticizmus. Tento problém je pandemický, vysvetľuje: okolo 15 percent Juhoafričanov trpí morbídnou obezitou, čo znamená, že ich index telesnej hmotnosti (BMI), ktorý sa vypočítava z pomeru medzi váhou a výškou, je vyšší ako 40. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je osoba považovaná za obéznu, ak jej index telesnej hmotnosti prekračuje 30. Pri ideálnej váhe sa BMI pohybuje od 18,5 do 25.

„Neverím, že daň epidémiu obezity zastaví, ak ju nebude sprevádzať strategická prevencia. Dane napríklad neobmedzili spotrebu alkoholu ani cigariet,“ konštatuje van der Merweová.

Podľa januárovej štúdie WHO sa obezita detí v rozvojových krajinách stala „explozívnym strašiakom“: počet detí mladších ako päť rokov s nadváhou alebo obezitou sa v rokoch 1990 až 2014 zdvojnásobil, a to z 5,4 milióna na 10,3 milióna.

WHO pred desiatimi rokmi vyhlásila obezitu za chorobu, ale ľudia v nej stále nevidia smrteľnú chorobu.

Minister Gordhan ešte neoznámil, aká bude daň vysoká, ale podľa štúdie vedeckého časopisu Plos One z roku 2014 by dvadsaťpercentná daň na sladené nápoje znížila v Juhoafrickej republike obezitu u žien o 2,4 percenta a u mužov o 3,8 percenta.

Výrobcovia limonád v Juhoafrickej republike sa proti tomuto opatreniu búria. „Daň na jednu skupinu výrobkov je diskriminačná,“ hovorí generálna riaditeľka asociácie výrobcov nápojov v JAR Mapule Ncanywaová. „Nemyslíme si, že to bude mať žiaduci efekt na zníženie nadmernej spotreby cukru a na obezitu, ale dozaista to bude mať vplyv na znižovanie počtu pracovných miest,“ uvádza.

Nočný strážca Thomas Sithole, ktorý pije kávu a sladené nápoje, aby sa udržal v bdelosti, sa obáva, že daň pre neho bude katastrofou. „Sú veci, ktoré môžu zdaniť, ale nie cukor. Cukor všetci potrebujú,“ hovorí.

debata chyba
Viac na túto tému: #JAR #obezita #Juhoafrická republika