Kuba čelí invázii turistov, ceny služieb vyleteli do neba

Počet amerických návštevníkov Kuby sa tento rok oproti rovnakému obdobiu vlaňajška takmer zdvojnásobil a ostrovný štát musí vybudovať nové hotely a rozšíriť havanské letisko, aby ďalší rast klientely z USA zvládol. Oznámilo to kubánske ministerstvo turistiky.

10.05.2016 14:00
Kuba Foto:
Kuba
debata

Turistický boom zažíva komunistická Kuba v neposlednom rade v dôsledku normalizácie diplomatických stykov s USA.

Od decembra 2014, keď oba štáty ohlásili, že studenú vojnu považujú za minulosť, navštívilo najväčší karibský ostrov 3,5 milióna turistov. Američanov je medzi nimi stále viac.

Nápor vyčerpal kubánske kapacity a ceny hotelov a služieb vyleteli nahor. Objavili sa otázky, či Kuba zvládne ešte väčší príval turistov zo Spojených štátov, keď sa tento rok spustia pravidelné letecké linky medzi oboma krajinami.

S návštevou Kuby sú však podľa agentúry Reuters Američania väčšinou spokojní. Takmer polovica z nich vraj prišla na Kubu už druhýkrát.

Podľa štatistík tento rok navštívilo ostrov zatiaľ 1,5 milióna turistov. Z nich 94 000 predstavujú Američania nekubánského pôvodu, čo je oproti rovnakému obdobiu roku 2015 nárast o 93 percent.

Ešte väčšiu skupinu návštevníkov tvoria Američania s kubánskymi koreňmi, ktorých tento rok zatiaľ dorazilo na Kubu 115 000.

Príkladom kubánskych zmien je slávny havanský hotel Seville v starej časti mesta, ktorý bol svojho času obľúbeným príbytkom nemenej slávneho gangstra Al Caponeho. Vlani tu stála jedna noc 120 dolárov (asi 100 eur), teraz je to 180 dolárov a od novembra bude cena 280 dolárov. Vypredaný je do konca roka.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kuba #turistický ruch