V Havane vstávajú divy na dôchodku z popola: Babičky znovu tancujú a spievajú

Po vzore Buena Vista Social Club, havanského členského spoločenského klubu, známeho predovšetkým tanečnými a hudobnými aktivitami, sa umelkyne, ktoré preslávili kubánske kabarety, znovu vracajú do svetiel rámp. Píše o tom agentúra AFP.

12.05.2016 15:00
Kuba, Havana, autá, dom, Foto: ,
Havana (ilustračné foto).
debata

Šesťdesiatšesťročná Leticia Herrerová sa ešte pýši eleganciou, ktorá jej umožnila stať sa hviezdou kabaretu Tropicana, skutočného chrámu živých havanských nocí už niekoľko desaťročí.

V roku 2003 jej zmluvu vypovedali a umelkyňa sa odobrala do exilu vo Švédsku. Škandinávska zima ju však vlani priviedla k rozhodnutiu vrátiť sa na karibský ostrov.

„Strávila som 12 rokov vo Švédsku, bola som na penzii, ale scéna mi chýbala,“ zveruje sa štíhla miešanka so širokým úsmevom, ktorá zďaleka nevyzerá na svoj vek.

Po návrate na Kubu sa Leticia so svojou starou priateľkou Deliou Barrosovou, šesťdesiatpäťročnou umeleckou riaditeľkou, rozhodla vrátiť k svojmu umeleckému životu. Vznikla tak revue Encuentro (Stretnutie), na ktorej sa podieľa dvadsiatka speváčok a tanečníc vo veku od 50 do 80 rokov.

Ponúka sa porovnanie tejto revue s legendárnym Buena Vista Social Clubom, skupinou starých hudobníkov, ktorá zažila novú slávu koncom 90. rokov a ktorej poslední členovia práve ukončili posledné svetové turné Adios tour.

Buena Vista Social Club však tvorí hudba a piesne, zatiaľ čo tu ide o spev a tanec, a to si vyžaduje značné fyzické úsilie, uvádza Delia Barrosová.

„V tomto predstavení vystupujú významné hviezdy, na ktoré sa zabudlo alebo ktoré opustili scénu pred viac ako 15 alebo 20 rokmi, pretože vtedajší riaditeľ usúdil, že už nie sú dosť mladé,“ zdôrazňuje.

Tie šťastnejšie sa stali choreografkami, ale ostatné skončili ako gazdiné, krajčírky alebo babičky v domácnosti.

Dnes im Encuentro ponúka druhý život, ako album Buena Vista Social Club v roku 1997 poskytlo priestor Ibrahimovi Ferrerovi, zázračnému dieťaťu 40. rokov, ktorý bol čističom topánok, kým sa stal svetovou hviezdou.

Leticia Herrerová, hviezda kabaretu Tropicana v 80. a 90. rokoch, dnes žije v skromnom byte v Havane. Na stene izby priťahuje pohľad veľký portrét tanečnice v sporom odeve žiariacom flitrami a zdobenom perami.

Rada si prezerá videá a fotografie z čias svojej slávy v tomto kabarete pod šírym nebom, kde vystupoval americký hudobník a spevák Nat King Cole, argentínska herečka Libertad Lamarqueová alebo kubánska speváčka Celia Cruzová a kde doteraz občas vystupuje diva Buena Vista Social Clubu, osemdesiatpäťročný Omara Portuondová.

Kabaret Tropicana otvorili pred revolúciou v roku 1959. Stal sa legendárnym miestom, kde vystupovala kubánska elita aj hviezdy Hollywoodu. V posledných rokoch sa stal predovšetkým turistickou atrakciou.

Revue Encuentro umožnila návrat na scénu sedemdesiatšty­riročnej Lucii Subiadurovej, bývalej primabaleríne Národného folkloristického súboru, Mekky afrokubánského tan­ca.

„Bola som už mŕtva, ale teraz znovu spievam a tancujem. Je to návrat do života,“ zveruje sa sedemdesiatpäťročná Cary Doletová, bývalá členka slávneho kvarteta Aida, ktoré zažívalo slávu v 60. a 70. rokoch.

Všetky tieto dámy museli začať diétu a schudnúť v niektorých prípadoch až 20 kilogramov.

V apríli vystúpili v Národnom divadle. Dali prednosť tradičným, avšak veľmi priliehavým kostýmom a očarili publikum ešte stále jasným hlasom a živým tancom.

„Už to nikdy nebude ono, pretože telo sa mení, ale bolo to úžasné,“ priznáva Leticia Herrerová. Ďalšie predstavenie je naplánované na október.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kuba #kabaret #Havana #diva