Thajsko oslavuje 70 rokov vlády kráľa v tieni obáv o jeho zdravie

Cesty okolo Veľkého paláca v Bangkoku uzavreli pre obrad dávania almužien za účasti budhistických mníchov na oslavu vlády kráľa ako hlavy štátu, informovala agentúra DPA.

09.06.2016 13:00
Thajsko, oslavy, kráľ, výročie na tróne Foto: ,
Thajčanka s portrétom kráľa.
debata

Stovky Thajčanov sa zhromaždili už pred úsvitom, aby sa na tejto slávnosti zúčastnili. Takmer všetci boli oblečení v žltom, čo je oficiálna farba kráľa.

Oslavy zahŕňali okrem iného aj rannú náboženskú ceremóniu, ktorú viedlo 770 budhistických mníchov; toto číslo sa pokladá za šťastné.

Kráľ je neoddeliteľnou súčasťou thajskej identity a otcovskou postavou národa. Pchúmipchón má 88 rokov a je najdlhšie vládnucim monarchom na svete.

Počas niekoľkých uplynulých rokov však strávil veľa času v nemocnici, bojujúc s rôznymi chorobami. Oslavy tak môžu poslúžiť aj ako nepríjemná pripomienka otázok okolo jeho následníctva.

Thajský kráľ Pchúmipchón Adundét s rodinou. Foto: SITA/AP, Wason Wanichakorn
Thajsko, oslavy, kráľ, výročie na tróne Thajský kráľ Pchúmipchón Adundét s rodinou.

Obavy o jeho zdravie navyše zvýšili v tejto ázijskej krajine, kde vládne vojenská junta, politickú neistotu. Veľká väčšina Thajčanov iného kráľa než Pchúmipchona Adundéta nezažila.

„Je to jediný kráľ, ktorého som kedy poznal. Modlím sa za jeho skoré uzdravenie, aby mohol pokračovať vo vedení nás, svojich detí,“ povedal pre DPA jeden roľník z neďalekej provincie.

„Keby som žil aj stovku životov, považoval by som sa za šťastného, že žijem za vlády jeho veličenstva,“ pochvaľuje si zase istý zdravotnícky pracovník z metropoly.

Kráľovskí lekári v utorok oznámili, že monarcha absolvoval operáciu srdca na rozšírenie artérie. Na verejnosti sa naposledy objavil v januári.

Budhistickí mnísi prichádzajú do paláca na... Foto: Reuters, JORGE SILVA
Thajsko, oslavy, kráľ, výročie na tróne Budhistickí mnísi prichádzajú do paláca na ceremóniu osláv 70. výročia thajského kráľa na tróne.

Kráľ má okrem troch dcér jediného syna. Šesťdesiattriročný korunný princ Vatčirálongkón však ani zďaleka nepožíva rovnakú oddanosť poddaných ako jeho otec. Prispela k tomu aj jeho ľahkomyseľná minulosť či pokus o otcovo zvrhnutie a prevzatie trónu.

Pchúmipchona Adundét nastúpil na trón ako kráľ 9. júna 1946 po zavraždenom bratovi Ánandovi Mahidolovi; 5. mája 1950 bol korunovaný ako Ráma IX.

debata chyba
Viac na túto tému: #oslavy #Thajsko #kráľ