Menej varenia, viac venčenia! Lákadlom zoo v KĽDR je pavilón psov

V severokórejskej metropole Pchjongjang po dvojročnej rekonštrukcii znovu otvorili zoologickú záhradu, ktorú v minulosti kritizovali pre zlé podmienky chovu zvierat. Hlavným lákadlom pre návštevníkov nie sú prekvapivo slony, žirafy, tučniaky či opice, ale pavilón psov, informovala agentúra AP.

28.08.2016 07:00
debata
Návštevníci v severokórejskej zoo kŕmia psy. Foto: SITA/AP, Dita Alangkara
KĽDR, Severná Kórea, zoo, psy, Návštevníci v severokórejskej zoo kŕmia psy.

Na informačných tabuliach pri výbehoch pre psov – ktoré sú priestranné a čisté – sa návštevníci môžu dočítať, že bradáča, pudlov, nemecké ovčiaky a čivavu daroval zoologickej záhrade sám vodca KĽDR Kim Čong-un.

Ďalšieho psa plemena gavalier King Charles španiel vraj zasa od americkej spoločnosti Tapco dostal v roku 1995 Kim Čong-il, otec Kim Čong-una a jeho predchodcu v čele krajiny.

Niekdajší juhokórejský prezident Kim Te-džung, ktorý uplatňoval politiku aproximácie so susedným komunistickým štátom, dal KĽDR juhokórejského poľovného psa pôvodom z ostrova Cindy. Aj tento pes je teraz obyvateľom pchjongjangskej zo­o.

V zoologickej záhrade nechýba ani zástupca severokórejského národného plemena, ktoré je nazvané podľa okresu Pungsan, kde tieto psy prvýkrát vyšľachtili. Mimo KĽDR toto plemeno prakticky neexistuje.

Pchjongjangskú zoo v roku 1959 založil Kim Ir-sen. Foto: SITA/AP, Dita Alangkara
KĽDR, Severná Kórea, zoo, medvede, Pchjongjangskú zoo v roku 1959 založil Kim Ir-sen.

Prítomnosť psov v zoologickej záhrade môže odrážať zlepšovanie vzťahu Severokórejčanov k psom. Kým psie mäso je na severe Kórejského polostrova stále bežným pokrmom, podobne ako v Číne alebo v Južnej Kórei, stále viac obyvateľov KĽDR chová psa ako domáceho maznáčika, poznamenala AP.

V Pchjongjangu i ďalších severokórejských mestách je teraz možné vidieť ľudí, ako venčia svojho psa na vôdzke. Informačné tabule v psom pavilóne, ktorý sa nachádza hneď oproti pavilónu hrochov, nepredkladajú recepty na úpravu psieho mäsa, ale naopak najlepšie spôsoby, ako psích domácich miláčikov najlepšie vycvičiť. Pripomínajú, že trpezlivosť a vľúdnosť poslúži lepšie ako tvrdé slová a hrubé zaobchádzanie.

Pchjongjangskú centrálnu zoo v roku 1959 založil Kim Ir-sen, prvý severokórejský vodca a dedko Kim Čong-una. Podľa oficiálnej histórie záhrada začínala s päťdesiatkou obyčajných jazvecov. Hneď v prvom roku existencie ale vraj dostala prvé darované zvieratá. Boli nimi slony od socialistického vodcu Vietnamu Ho Či Mina.

Hlavným lákadlom pre návštevníkov nie sú slony,... Foto: SITA/AP, Dita Alangkara
KĽDR, Severná Kórea, zoo, psy Hlavným lákadlom pre návštevníkov nie sú slony, žirafy, tučniaky či opice, ale pavilón psov.

Tieto slony boli podľa údajov zoo hrdinami socialistického revolučného hnutia vo Vietname, pretože pomáhali Vietnamcom prenášať vojnový materiál pri ich boji proti francúzskym kolonialistom.

Ďalší darovaný slon pochádzal z Laosu. Zebry a pštrosy dostal Kim Ir-sen od vodcu Tanzánie a orangutany od teraz už zosnulého indonézskeho vodcu Suharta. Starosta japonského Kjóta dal zoologickej záhrade jaguára.

Všetky tieto dary sa starostlivo zdôrazňujú, aby bolo zrejmé, akí sú severokórejskí vodcovia milovaní a rešpektovaní vo svete, píše agentúra AP. Zdôrazňuje je tiež láskavosť Kim Čong-una, ktorý okrem psov daroval zoo tiež tigre, žirafy a mnoho ďalších zvierat.

Rekonštrukcia zoo sa začala v roku 2014 ako súčasť Kimovej snahy vytvoriť v Pchjongjangu modernú, pôsobivú infraštruktúru a atraktívne zábavné centrá, medzi ktoré patrí obrovský akvapark alebo centrum pre jazdecký šport.

debata chyba
Viac na túto tému: #psy #KĽDR #Severná Kórea #zoo #domáci miláčikovia