Exotika za babku! Tu vás dovolenka bude stáť menej ako 25 eur na deň

Milujete exotiku, ale zároveň nechcete kvôli dovolenke zbankrotovať? Nie všetky zaujímavé miesta na planéte vyžmýkajú vašu peňaženku. Prinášame vám niekoľko tipov na krajiny, kde je ubytovanie aj strava príjemne cenovo dostupné (otázkou ostáva už "len" cena letenky).

31.08.2016 07:00
debata (1)

Kampala, Uganda

Mesto na brehu rozľahlého Viktóriinho jazera sa od čias vlády krutého diktátora Amina v 70. rokoch zmenilo. Posledný škótsky kráľ vo filme nedopadol najlepšie, ale dnes ponúka moderná pahorkatá Kampala zaujímavú dovolenku v srdci nezvyčajnej africkej krajiny.

when you're here there's only here #hashtag #kampala #africa #:)

Fotka uverejnená používateľom words (@poncsak.e),

Nové kultúrne zariadenia, kluby, divadlá aj reštaurácie sa tu vynárajú ako huby po daždi, no napriek tomu sa tu na noc ubytujete za 15 eur a najete sa za menej ako tri eurá.

Kampalu založil bugandský kráľ Mutesa I. v 60. rokoch 19. storočia. Odvtedy sa rýchlo rozrástla a stala sa centrom Bugandského kráľovstva. Postavilo sa tu niekoľko palácov a honosných budov, ale sú tu aj kráľovské hrobky, od roku 2001 zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Po osamostatnení Ugandy sa stala Kampala jej hlavným mestom. Nachádza sa tu parlament, najvyšší súd, univerzita, korunovačný palác, ale aj medzinárodné letisko, obchodné domy, hotely, banky, nemocnice.

Nadi, Fidži

Ak nemáte nadštandardné nároky, nocľah tu vybavíte od 6 eur a celodenná strava vás vyjde 11 eur. Fidžijskú republiku tvoria dva hlavné ostrovy – Viti Levu a Vanua Levu a ďalšie menšie.

Viva cada momento! Fiji time! #bula #fiji #sunset #terrafirme @mormaii_bolsas @submarinoviagens @vult_cosmetica @mundomit by Zito

Fotka uverejnená používateľom Nalu pelo mundo (@nalupelomundo),

Hlavné a zároveň najväčšie mesto je Suva. Najlacnejšie je ostať v hosteli v treťom najväčšom meste Nadi, ktoré sa rozprestiera na Viti Levu a stravovať sa v miestnych reštauráciách a stánkoch.

Multirasové 42-tisícové Nadi okrem domácich vykazuje aj veľkú prechodnú populáciu zahraničných turistov – okrem produkcie cukrovej trstiny je hlavným odvetvím tamojšej ekonomiky práve cestovný ruch. Región okolo Nadi má najvyššiu koncentráciu hotelov a motelov z celého Fidži.

Nadi sa pýši aj najväčším hinduistickým chrámom na južnej pologuli, známym pútnickým miestom, Sri Siva Subramaniya. Ďalším unikátom je botanická záhrada Waqadra a Záhrady spiaceho obra, ktoré vlastnia veľkolepú zbierku orchideí Raymonda Burra.

Phnom Penh, Kambodža

Kambodžské kráľovstvo je z pohľadu peňazí neuveriteľne dostupné, nocľah tam zoženiete od necelých troch eur, jedlo na celý deň nemusí stáť viac ako deväť.

#royalpalace #phnompenh #rainiscoming #throne #coronation #whereistheking #tschwennHallosaga

Fotka uverejnená používateľom davidbott (@davidbott87),

Krajina patrí medzi chudobné, najmä pričinením genocídnej občianskej vojny vyvolanej Červenými Kmérmi v rokoch 1975 až 1979. Dnes je Kambodža bezpečná a pre vzpruženie jej hospodárstva je turizmus mimoriadne dôležitý.

Jedenapolmiliónová metropola Phnom Penh je očarujúca – čaká na vás tradičná kmérska a francúzska architektúra, vrátane Kráľovského paláca, Národného múzea či budovy národného zhromaždenia, ale aj rušné trhy s neopakovateľnou atmosférou. Novodobé výškové stavby sa snažia prepájať kmérske prvky s modernými.

Ak máte odvahu, ochutnajte aj miestne špeciality ako vyprážaná tarantula podávaná s miestnym čapovaným pivom.

Fira, Santorín

Keď sa na najkrajší ostrov helénskej republiky vyberiete mimo hlavnej turistickej sezóny, vyhráte dvakrát. Jednak výrazne ušetríte, jednaj pomôžete tamojšej krízou postihnutej ekonomike a domáci vám vďačne poskytnú svoju najlepšiu starostlivosť.

Hostely a ubytovne tu nemusia byť najmenej nákladným variantom, pozrite sa radšej po nejakých penziónoch alebo izbách prenajímaných v súkromných domoch obyvateľov. Ubytovanie zoženiete za menej ako 12 eur a za jedlo nemusíte dať za celý deň viac ako 9 eur. Tešte sa na pravý gyros, ktorý môžete zapíjať slávnym gréckym vínom.

A keď náhodou nevyjde kúpanie, môžete sa prechádzať po nádherných pieskových plážach, obdivovať jedinečnú architektúru vo farbách gréckej vlajky a fotografovať stovky unikátnych dverí domov.

Hlavné mesto Fira (Thira) sa týči priamo nad kalderou, na vrchol ostrova sa môžete vyviezť lanovkou alebo sa odviezť na tradičnom dopravnom prostriedku – oslíkovi. Na tých s lepšou kondíciou tu čaká 588 schodov, ktoré vedú z prístavu až hore do Firy.

V meste navštívte múzeum prehistorickej Thiry, Santorínske archeologické múzeum alebo trhovisko s pestrou ponukou.

Panama City, Panama

Stredná Amerika láka mnoho turistov, ktorí túžia po exotike, no nemajú v úmysle minúť celé imanie za niekoľko dní. Mnohí si to namieria do Kostariky, no omnoho prijateľnejšie ceny by našli v susednej Paname.

V Paname sa dá okrem ukrytia peňazí zažiť aj... Foto: SHUTTERSTOCK
panama, panama papers, pláž, dovolenka, exotická dovolenka, exotika, mrakodrapy V Paname sa dá okrem ukrytia peňazí zažiť aj úžasná dovolenka.

V Panama City sa ubytujete za približne 13 eur a najete za sedem. Mesto ponúka pestrú paletu atrakcií, z ktorých si každý vyberie to svoje – pláž, moderné centrum, ktoré pripomína Miami či Dubaj, aj historické mesto Casco Viejo (Stará štvrť) s koloniálnou minulosťou.

Hlavné mesto založili v 16. storočí španielski osadníci a stalo sa prekladiskom ulúpeného striebra, zlata a iného tovaru, ktorý bolo treba prepraviť cez Panamskú šiju na karibské pobrežie a odtiaľ do Európy.

Niet divu, že si naňho často brúsili zuby piráti, po útoku známeho Henryho Morgana ľahlo počas ničivého požiaru. Pozostatky starého mesta sú dnes archeologickou lokalitou Panamá Viejo. Panamá Viejo aj Casco Viejo sú od roku 2003 zapísané do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Zdroj: Wikipedia.org/Phnom; Wikipedia.org/Na­di; Wikipedia.org/Pa­nama; Ostrovsantori­ni.sk; Thrillist.com

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #exotika #letná dovolenka #lacné